Teden otroka 2011 posvečen dobri knjigi

ZPMS z Lekovo podporo v že tradicionalen teden otroka

V Sloveniji prvi teden v oktobru že skoraj 60 let praznujemo Teden otroka – Zveza prijateljev mladine Slovenije in njene članice ob podpori dolgoletnega partnerja, družbe Lek, članice skupine Sandoz, pripravijo vrsto dogodkov in dejavnosti za otroke – Predstavitev analize klicev TOM telefona

3. 10. 2011

»Kdor bere, seže dlje, kot seže njegova roka, vidi bolje kot s prostim očesom, sliši več, kot gre v njegova ušesa, in ima daljši korak, kot zmorejo njegove noge,« je v poslanici ob letošnjem Tednu otroka napisal pisatelj Slavko Pregl. Teden otroka praznujemo v Sloveniji že skoraj 60 let in geslo letošnjega je »Pojdiva s knjigo v svet«. Tokrat bo torej Teden otroka posvečen predvsem razmisleku o dobri knjigi (med več kot 1000 knjigami, ki letno izidejo v naši državi, si le kakšnih 300 zasluži oceno dobra knjiga) ter o pomenu branja v odraščanju in življenju vsakogar od nas. K razvoju bralne kulture otrok v Sloveniji zagotovo pripomore tudi Bralna značka pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki v letu 2011 praznuje 50 let.

Teden otroka, ki se začenja danes, je že vsa leta pomembna dejavnost ZPMS. Zaradi svojega pomena je postal splošno sprejet v družbi. Namenjen je otrokom in še posebej starejšim, saj naj bi v tem tednu še bolj pozorno in intenzivno obravnavali vsa vprašanja o položaju otrok ter uresničevanju njihovih pravic. Slednje so zagotovljene s Konvencijo o otrokovih pravicah, z različnimi mednarodnimi akti ter s slovensko ustavo in zakonodajo.

ZPMS je danes predstavila osnovno sporočilo letošnjega Tedna otroka, analizo klicev na TOM telefon in zaključno poročilo o brezplačnem letovanju za otroke s pomočjo humanitarne pobude Pomežik soncu. Glavni pokrovitelj te pobude je že trinajsto leto zapored družba Lek, članica skupine Sandoz.

Lek in ZPMS v Tednu otroka z roko v roki

Pri uresničevanju poslanstva in načrtovanju dejavnosti Zvezo prijateljev mladine že 13 let podpira Lek, član skupine Sandoz. Skupaj soustvarjata tudi humanitarno pobudo Pomežik soncu, prek katere je Lek za brezplačne počitnice otrok doslej namenili že več kot 195.000 evrov. Ob letošnjem Tednu otroka skupaj izpostavljajo pomen kakovostnih knjig. Te so bile vedno velik in pomemben del farmacevtske znanstvene vede ter njenega razvoja. »Že pred 25 leti smo prepoznali pomen in moč knjig, zato smo od potomcev farmacevta češkega rodu gospoda Bohuslava Lavičke odkupili bogato farmacevtsko-medicinsko zbirko, ki predstavlja temeljne publikacije z naravoslovnega, medicinskega in s humanistično-filozofskega področja. In če je v knjigah naše neprecenljive zbirke zbrano znanje, ki je sooblikovalo sodobno znanost, so v otroških in mladinskih knjigah zbrane zgodbe, ki bogatijo mlada življenja ter jim omogočajo poiskati zatočišče in navdih na njihovi poti odraščanja,« je ob Tednu otroka poudaril Samo Roš, direktor Kadrov in član uprave Leka, člana skupine Sandoz.

Teden otroka je tudi za Lek poseben teden, kar dokazuje razstava otroških likovnih umetnij z naslovom »Pojdimo s knjigo v svet«. Razstava, ki jo že šesto leto zapovrstjo ob Tednu otroka pripravljajo otroci in vzgojiteljice iz Lekovega vrtca, je do 14. oktobra na ogled v Galeriji Lek.

TOM telefon za nasvete in tolažbo

Lani je na TOM telefon poklicalo kar 32.627 otrok. Več kot 6500 jih je potrebovalo nasvet, tolažbo ali daljši pogovor. Najbolj pogosto so otroci potrebovali odgovore na vprašanja o ljubezni, sledijo spolnost in vrstniki; kar 36 otrok je bilo v taki stiski, da so razmišljali celo o samomoru. Med klicalci je največ 12-, 13- in 14-letnikov, torej otrok v najbolj občutljivih letih odraščanja.

»Socialne razlike, ki se v naši družbi povečujejo, najbolj občutijo prav otroci. Zato smo zadovoljni, da smo lahko lani, kar z milijon evrov podarjenih sredstev, na različne načine pomagali otrokom in družinam, ki živijo v stiski. Vsem donatorjem se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Povpraševanje po brezplačnih počitnicah je bilo letos mnogo večje kot lani; tudi donatorjev je bilo občutno več. A vsote so bile manjše, zato smo zbrali le nekaj več kot 90.000 evrov. S tem smo lahko omogočili brezplačno letovanje približno 300 otrokom,« je poudaril mag. Franc Hočevar, predsednik ZPMS.

Majda Struc,
generalna sekretarka ZPMS

Zveza prijateljev mladine Slovenije
Miklošičeva 16, 1000 Ljubljana
e-pošta: info@zpms.si
tel. 01/ 2396 720, 2396 713, 2396 710, fax: 01/2396 722
www.zpms.si