Zadnji letošnji »Pomežik soncu«, razigran Lekov živžav in neresna olimpiada

31. 8. 2011

ZPMS in njen dolgoletni partner v humanitarni pobudi »Pomežik soncu« farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, pripeljala na mariborsko neresno olimpiado tudi Lekov živžav – V 13 letih letovalo več kot 9.700 otrok.

Čeprav je te dni pozornost otrok in njihovih staršev v prvi vrsti posvečena pripravam na novo šolsko leto, pa prav gotovo misli pogosto zatavajo tja v počitniške dni. Prijeten spomin na počitnice je lahko razlog, da se še bolj veselimo novega šolskega leta, saj se prvi ponovni pogovori med sošolci najbolj pogosto pletejo okoli počitniških doživetij. Nemara bi tudi zaradi tega morali imeti vsi otroci možnost, da preživijo sproščujoče, ustvarjalne in zanimive počitnice. A žal živi med nami vedno več staršev, ki jih že ob kocu šolskega leta skrbi, kako bodo svojim nadebudnežem v jeseni zagotovili nove šolske potrebščine, o kakršnih koli stroških za počitnice svojih otrok pa sploh ne morejo razmišljati. Vsaj nekaterim od njih smo s humanitarno pobudo »Pomežik soncu« zagotovili povsem brezplačna letovanja. Letos je akcija potekala že 13. leto; na nacionalni ravni smo z njo zagotovili počitnice za blizu 300 otrok, na lokalni ravni pa še za nadaljnjih 400. S podporo FIHO je letovalo 100 otrok s posebnimi potrebami.

Da je bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čimbolj vesel in nepozaben, je poskrbela farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, ki je že od vsega začetka, kar 13. let zapored, zvesti partner v humanitarni pobudi »Pomežik soncu«; na neresno olimpiado Zveze prijateljev mladine Maribor so pripeljali že tradicionalno prireditev Lekov živžav, z njo pa čarovnika Grego, ki je popestril športno dogajanje.

V sklopu humanitarne pobude »Pomežik soncu« je Lek za brezplačne počitnice otrok doslej namenil več kot 195.000 evrov. »Finančna pomoč, ki smo jo doslej namenili humanitarni pobudi »Pomežik soncu«, v Leku niso le številke. So dokaz dobrega dela in požrtvovalnosti vseh sodelujočih iz ZPMS, ki otrokom s svojo toplino in človekoljubnim odnosom omogočajo, da vsaj za nekaj dni njihov svet postane brezskrben in igriv. Letošnja humanitarna pobuda je bila s pomočjo prispevkov ljudi in organizacij kljub težkim razmeram v gospodarstvu in družbi ponovno uspešna. V Leku se zavedamo, da je prav v najtežjih časih moči potrebno dodatno strniti in pomagati tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo. Že danes zato tudi druge gospodarske družbe pozivamo, da se pobudi pridružijo tudi v prihodnje in s tem nepozabne počitnice pričarajo kar največjemu številu otrok,« je poudarila Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku.

Ob tej priložnosti je potekala novinarska konferenca, na kateri so bili predstavljeni dosedanji potek humanitarne pobude »Pomežik soncu« in programi za novo šolsko leto, ki jih pripravljata tako Zveza prijateljev mladine Slovenije kot tudi Zveza prijateljev mladine Maribor.

Mag. Franc Hočevar, predsednik ZPMS: »Zveza prijateljev mladine Slovenije v svojih strateških ciljih sledi Konvenciji o otrokovih pravicah, ki zadolžuje podpisnice, da zagotovijo vsakemu otroku uresničitev pravice do njemu primernega preživljanja prostega časa, do počitnic, ki so namenjene počitku in sprostitvi, pa tudi krepitvi zdravja. Ta naloga je v sedanjih kriznih časih še posebej pomembna, saj je socialno izključevanje otrok zaradi revščine vse bolj prisotno. Naša društva in zveze si prizadevajo, da bi bilo v lokalnih okoljih vse več brezplačnih prostočasnih programov, namenjenih vsem otrokom«.

V ZPMS se v teh dneh že vneto pripravljajo za novo šolsko leto; tako so že pripravljena izobraževanja za mentorje otroških parlamentov, mentorjev mladih raziskovalcev zgodovine, za udeležence natečaja Evropa v šoli in drugih prostovoljcev. Teden otroka, ki teče od prvega ponedeljka v oktobru, bo tokrat posvečen knjig. Ker pa je prihodnje evropsko leto posvečeno sodelovanju med generacijami, bo ta tema tudi rdeča nit mnogih programov društev in zvez, članic Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije:
Mag. Franc Hočevar

Zveza prijateljev mladine Slovenije
Miklošičeva 16, 1000 Ljubljana
e-pošta: info@zpms.si
tel. 01/ 2396 720; 2396 713, 2396 711 fax: 01/2396 722
www.zpms.si