Novartisov mednarodni BioCamp tokrat s poudarkom na raznolikosti, ki spodbuja inovativnost v družbi in predstavlja vodilo za bodoče vodilne znanstvenike

  • Interaktivni program BioCampa omogoča študentom neposreden vpogled v novosti na področju znanosti in poslovne priložnosti
  • Na osmem letnem dogodku se bo na sedežu Novartisa v Baslu v Švici zbralo 60 najperspektivnejših študentov iz 24 držav in regij
  • Novartis je vključujoče in visoko učinkovito okolje, ki ceni in izkorišča prednosti raznolikosti ter tako ustvarja inovativne rešitve za pokrivanje še neizpolnjenih zdravstvenih potreb bolnikov
29. 8. 2011

Ljubljana, 29. avgust 2011 – Danes je Novartis odprl osmi letni mednarodni biotehnološki kampus (BioCamp), tridnevni seminar, na katerem se bodo strokovnjaki s področja biotehnologije in poslovnega sveta srečali s 60 izbranimi študenti z vodilnih mednarodnih univerz iz 24 držav in regij. Letos je poudarek na vse večji vlogi raznolikosti z namenom spodbujati inovativnost v vseh vidikih poslovanja družbe Novartis, vključno z znanstvenimi raziskavami in razvojem.

“Raznolikost in vključenost sta temeljna gradnika naših ključnih strategij. Prav raznolikost ljudi, kultur, pogledov in pristopov vodi k prelomnim dosežkom v razvoju zdravil”, je poudaril Joseph Jimenez, izvršni direktor Novartisa. “Razen tega, da ustvarja zdravila nove generacije, je cilj Novartisa tudi izobraževati in navdihovati novo generacijo znanstvenikov – graditi bazen talentov ne le za Novartis, temveč vodilnih strokovnjakov za celotno zdravstveno industrijo.”

Od 29. do 31. maja 2011 se je pod okriljem družbe Lek, člana skupine Sandoz, Regijski BioCamp Alpe-Adria (www.lek.si/si/o-nas/zaposlitev/regijski-biocamp/biocamp-2011/)prvič odvijal tudi v Ljubljani. Na njem se je zbralo 35 najboljših mladih strokovnjakov s področja naravoslovja iz regije Alpe–Adria. V tekmovalnem delu tridnevnega foruma sta se kot najboljša posameznika izkazala Véronique Bos, ki študira na Management Centru v Innsbrucku v Avstriji, ter Klemen Španinger, doktorski študent biomedicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Z zmago sta si prislužila udeležbo na svetovnem Novartisovem BioCampu.

Prvi Regijski BioCamp v Ljubljani je gostil dodiplomske in podiplomske študente iz sedmih držav: 23 udeležencev je bilo iz Slovenije, 12 iz tujine, in sicer po 2 udeleženca iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Srbije ter Avstrije in Italije. Regijski BioCamp 2011 je bil tako s strani predavateljev kot tudi s strani udeležencev prepoznan kot izjemno dobrodošla priložnost, ki nadgrajuje dosedanja sodelovanja gospodarstva z znanostjo.

Udeleženci mednarodnega BioCampa v Baslu se bodo srečali z vrhunskimi Novartisovimi znanstveniki, ki vodijo edinstven pristop k odkrivanju zdravil, in se seznanili z inovativnimi rešitvami razvoja zdravil za pokrivanje neizpolnjenih zdravstvenih potreb bolnikov. Interaktivni program ponuja študentom izvrstno priložnost, da se seznanijo s trendi in izzivi na področju biotehnologije in naravoslovnih znanosti, obenem pa dobijo iz prve roke izkušnje o tem, kako zagnati in voditi biotehološko podjetje. Poleg tega BioCamp študentom omogoča vpogled v možnosti za kariero v farmacevtski in biotehnološki industriji ter povezovanje z nadarjenimi študenti iz drugih držav.

“Inovativnost se krepi z raznolikostjo mnenj, perspektiv in idej ljudi različnih kulturnih pripadnosti in z različnimi strokovnimi izkušnjami. Z negovanjem raznolikosti v delovnem okolju Novartisa krepimo kulturo, ki je inovativna, vključujoča in temelji na medsebojnem razumevanju in spoštovanju,” je ob dogodku povedal Colin Pillai, vodja raznolikosti in vključenosti v enoti Razvoj farmacevtskih izdelkov.

“Naš znanstveni pristop je odprt, temelji na podjetništvu, kolegialnosti in negovanju okolja, ki zavrača ovire in konvencionalen način razmišljanja. Dosežki na področju razvoja novih zdravil in biomedicinskih raziskav zahtevajo vse bolj raznolike, multikulturne, medfunkcijske pristope, ki temeljijo na timskem delu,” je pojasnil dr. Dhavalkumar D. Patel, vodja Novartisovega inštituta za biomedicinske raziskave (NIBR) v Evropi in globalni vodja področja za avtoimunske bolezni, transplantacije in vnetne bolezni.

Študenti bodo obiskali tudi nekatere od Novartisovih najnovejših laboratorijev. Vizionarski Novartisov kampus v Baslu utrjuje inovativnost in ustvarjalnost z delovnim okoljem, ki spodbuja sodelovanje in timsko delo. V okviru kampusa je 14 novih stavb za raziskovalne in pisarniške namene, ki že obratujejo, v načrtu pa so še 4 dodatne stavbe. Trenutno dela v Novartisovem kampusu več kot 7.000 zaposlenih. V končni fazi bo kampus predstavljal delovno okolje za približno 13.000 zaposlenih.

Zadnji dan bodo udeleženci BioCampa, ki bodo delali v skupinah, žiriji strokovnjakov predstavili v tekmovalnem programu izdelane študije primera. Žirija bo izbrala tri posamične zmagovalce in en zmagovalni tim. Njihova odločitev bo temeljila na njihovem prispevku, uspešnosti, izkazanih vodstvenih spretnostih in timskem delu. Letos so bili udeleženci mednarodnega BioCampa izbrani v prijavnih postopkih v 15 državah in 9 lokalnih in regijskih BioCampih, ki so se odvijali v Bangladešu, Filipinih, Indiji, Japonski, Koreji, Pakistanu, Singapurju, Sloveniji in Tajvanu.

Delavnice in predstavitve bodo vodili strokovnjaki farmacevtske industrije, med njimi Joseph Jimenez, izvršni direktor Novartisa; Ann Fudge, članica Novartisovega sveta direktorjev; dr. Juergen Brokatzky-Geiger, direktor upravljanja človeških virov pri Novartisu; dr. Dhavalkumar D. Patel, direktor NIBR Evropa; dr. Rino Rappuoli, globalni vodja razvoja Novartisove enote Cepiva in diagnostika; dr. Romeo Paioni, direktor znanstvenih in zunanjih zadev pri Novartisovi enoti Farmacevtika; prof. Susan Gasser, direktorica inštituta Friedrich Miescher za biomedicinske raziskave; prof. Francis Waldvogel, predsednik Novartisovega sklada tveganega kapitala, ter dr. Martin Horst, izvršni direktor in član odbora MyoPowers.

O BioCampu
Biocamp, ki se je prvič odvijal pred osmimi leti na Tajvanu, je kmalu prerasel v mednarodni forum, namenjen najboljšim študentom iz znanstvene in poslovne sfere. Namenjen je učenju, izmenjavi idej in timskemu delu v hitrem tekmovalnem poslovnem okolju. BioCamp so v preteklih letih gostili v Tokiu, Hong Kongu in Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts, današnji forum pa je že drugi mednarodni BioCamp, ki se odvija v Baslu v Švici, v najsodobnejšem okolju globalnega sedeža Novartisa.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2010 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 23.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, izdelke za zdravje potrošnikov, preventivna cepiva in diagnostična sredstva.. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2010 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 50,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,1 milijarde ameriških dolarjev (8,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 119.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com