Ob svetovnem dnevu astme – 5. maj 2009

Nadzorujem svojo astmo

  • Letošnji svetovni dan astme poteka pod geslom “Nadzorujem svojo astmo”.
  • Astma je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen otrok in mladine. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je po svetu okoli 300 milijonov ljudi, ki bolehajo za astmo, največ obolelih prihaja iz držav zahodnega sveta.
  • Ob svetovnem dnevu astme bo potekal Lekov kolesarski maraton Za boljši dih. Namen akcije je opozoriti na pojavnost astme in alergij, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.
5. 5. 2009

Letošnji svetovni dan astme poteka pod geslom “Nadzorujem svojo astmo”. V Društvu Astma in šport želijo ob tem dnevu še posebej izpostaviti pomen zdravega načina življenja in telesne aktivnosti za boljše življenje z astmo, saj prav to prispeva k uspešnemu nadzorovanju bolezni. Tako bodo tudi letos v sodelovanju s farmacevtsko družbo Lek, članom skupine Sandoz, med 12. in 15. majem organizirali Lekov kolesarski maraton Za boljši dih z Markom Balohom, ki ga bo spremljala mobilna ekipa Društva Astma in šport. Poleg tega bo ob podpori Leka okoli 40 otrok, udeležencev programa plavanja za bolnike z astmo, v mesecu maju plavalo brezplačno.

Astma je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen otrok in mladine. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je po svetu okoli 300 milijonov ljudi, ki bolehajo za astmo, največ obolelih prihaja iz držav zahodnega sveta. V Sloveniji po podatkih raziskave iz leta 2000 vse več ljudi boleha za astmo, od tega najmanj 14 odstotkov otrok in mladostnikov. Po podatkih, zbranih z Anketo o zdravju in zdravstvenem varstvu 2007, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS na reprezentativnem vzorcu prebivalcev Slovenije, starih 15 let in več, 6 odstotkov ima ali je imelo težave z astmo. Okoli 75 odstotkov bolnikov z astmo je občutljivih na napor. Poudariti velja, da tudi vse večja onesnaženost ozračja in kemizacija bivalnega okolja vplivata na vedno večje število obolelih.

“Pri astmi so zdravila ključna pri dobrem zdravljenju, telesna aktivnost pa ima izjemno vlogo pri navajanju bolnika na zdravo življenje. Pravilno dihanje, sproščenost ter obvladovanje strahu in tesnobe so izredno pomembni med poslabšanjem astme. Aktivni pristop k nadzorovanju astme se izkaže s podaljšanim obdobjem brez simptomov ali hujših poslabšanj bolezni,” poudarja dr. Milan Hosta iz Društva Astma in šport. O astmi in športu so na novinarski konferenci spregovorili še ultra-kolesar Marko Baloh, nekdanja smučarka Alenka Dovžan in atletinja Brigita Langerholc.

“Ko sem bila majhna, sem zaradi problemov z dihali hodila k telovadbi za ‘posebne otroke’. Moj takratni cilj je bil igrati se s svojimi sošolci, počutiti se normalno. Na moji športni poti mi je to uspelo več kot preseči in še danes sem vesela, da kot sedemletno dekle nisem obupala in si želela tekmovati in dihati kot drugi otroci. Astma je le en razlog več, da presežete samega sebe,” pravi Brigita Langerholc.

Lekov kolesarski maraton Za boljši dih

Med 12. in 15. majem bo potekal Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki ga bo spremljala mobilna ekipa Društva Astma in šport. Namen akcije je opozoriti na pojavnost astme in alergij, povabiti na predavanja in delavnice o uspešni preventivi pri astmi, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.

Ultra-kolesar Marko Baloh bo z ekipo kolesarjev iz Leka v štirih dneh prevozil okoli 650 kilometrov po Sloveniji. Pot jih bo vodila od Kranjske Gore, skozi Prevalje, Moravce, Lendavo, Rogaško Slatino do Ljubljane. “Člani Lekove kolesarske ekipe smo se že lani z veseljem pridružili Marku Balohu na poti po Sloveniji. Prepričani smo, da lahko s tovrstnimi aktivnostmi pomembno prispevamo k ozaveščanju o pomenu zdravega načina življenja in rednega gibanja ter sporočamo, da tudi astma ni ovira, ki bi nam onemogočila ukvarjanje s športom. Marko Baloh in veliko naših vrhunskih športnikov so dokaz za to. Lani smo prevozili okoli 850 kilometrov, ni bilo enostavno, ampak tudi letos se bomo z Markom odpravili na pot okoli Slovenije,” je povedal Dimitrij Krajnc, vodja Lekove kolesarske sekcije.

Po poti kolesarskega maratona bo potovala tudi mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki bo v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole. Na predavanjih bodo obiskovalci izvedeli veliko o astmi ter se naučili nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja. Izmerili bodo lahko tudi osnovne pljučne funkcije in se posvetovali s strokovnjaki. Predavanja bodo potekala na OŠ v Kranjski Gori, Moravskih Toplicah, Rogaški Slatini in na Prevaljah.

Dodatne informacije: Društvo Astma in šport, dr. Milan Hosta, info@asthmasport.com, telefon 041 518 824, www.asthmasport.com in www.markobaloh.com