Spodbujanje prostovoljstva

Vsako leto več Novartisovih prostovoljcev v Sloveniji pomaga v lokalni skupnosti

  • Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo obeležuje združitev dveh družb, iz katerih je nastal Novartis leta 1996.
  • Več kot 180 sodelavcev Sandoza in Novartisa v Sloveniji je danes sodelovalo v prostovoljnih dejavnostih v svojih lokalnih skupnostih, po vsem svetu jih je več kot 14.500 iz celotnega Novartisa.
  • S pobudo želi Novartis poudariti svojo zavzetost pri izvajanju načel družbene odgovornosti. Cilj je podpirati projekte lokalnih skupnosti, socialnih ustanov in neprofitnih organizacij, ki se ujemajo z Novartisovim uresničevanjem družbene odgovornosti.
23. 4. 2009

Danes so v farmacevtski družbi Lek, članu skupine Sandoz, že peto leto zapored pripravili dan sodelovanja z lokalno skupnostjo. Tako so se priključili na tisoče zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki so se udeležili Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo – kot prostovoljci v različnih dejavnostih so pomagali ljudem v svojem domačem okolju. Letošnji Dan sodelovanja, ki je v Novartisu že trinajsti po vrsti, obeležuje ustanovitev Novartisa leta 1996 kot ene vodilnih globalnih farmacevtskih družb. Lani se je dogodku priključilo okoli 10.500 sodelavcev na vseh koncih sveta, ki so prostovoljno opravljali vrsto dobrodelnih aktivnosti.

“Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo je dan, ko zaposleni, ki se za to odločijo, namenijo čas, ki bi ga sicer preživeli na delovnem mestu, za obisk in pomoč posameznikom in različnim organizacijam v okolju, v katerem delajo. Vsako leto, ko v Leku pripravljamo Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, se izkaže, da sta marsikomu, ki potrebuje pomoč, vsaj toliko kot finančna sredstva, neprecenljiva čas in trud, ki jim ga namenimo prostovoljci. Zato smo se tudi letos z velikim veseljem družili in pomagali vsem, ki smo jih obiskali,” je povedal mag. Marjan Novak, član uprave Leka.

Letos je več kot 180 lekovcev skupaj s sodelavci Novartis Pharme Slovenija pripravilo različne dejavnosti. Ljubljanskim brezdomcem so skuhali topel obrok in jim ga v dopoldanskem času razdelili v Župnijski Karitas v Štepanji vasi, v zavetišču za brezdomce na Poljanski cesti in pri frančiškanih. Preživeli so dan z varovanci društva Barka v Zbiljah in skupaj z njimi skuhali kosilo in posadili rože na vrtu. Pomagali so urejati Krizni center za mlade in mladostnike Bežigrad. Obiskali so Dom starostnikov na Prevaljah, Dom starejših v Mengšu in Dom starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik, enoto Bokalce in jim z zabavnim družabnim programom pripravili poseben dan. Otrokom iz vrtca Hansa Christiana Andersena, enota Palčica, so pričarali pravljični dan. Zaposleni z vseh lokacij Leka po Sloveniji so darovali kri ter obiskali varovance Zavoda Korak in s prostovoljnim delom skupaj z njimi pomagali urediti okolico ter priskočili na pomoč še pri nekaterih drugih aktivnostih. Na Dvojezični osnovni šoli II Lendava so sodelovali pri različnih delavnicah ob dnevu Zemlje, na katerih so otroci spoznavali naravo, življenje v njej in se poučili, kako jo varovati.

Novartis letos organizira že trinajsti Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo in v tem času je pobuda postala pomemben dejavnik družbene odgovornosti podjetja. Tudi v Leku je dan sodelovanja z lokalno skupnostjo postala ena pomembnejših dejavnosti družbene odgovornosti, saj spodbuja zaposlene k prostovoljstvu. Pobuda neposredno vključuje zaposlene, ki darujejo svoj čas in trud, da bi soljudem polepšali življenje. To obogati tako njih, kot tudi vse, ki jim je pomoč namenjena.

  • Več kot 3.800 sodelavcev po vsej Švici se je udeležilo 215 projektov prostovoljnega dela. Na področju Basla sodelavci delujejo v približno 200 projektih, med drugim so invalidne otroke odpeljali v zabaviščni park ter kuhali v zavetišču za ženske, ki so žrtve nasilja, in v sirotišnici. V Nyonu sodelavci ustvarjajo lutkovno gledališče za avtistične otroke, dajejo kri za območno enoto Rdečega križa in pomagajo mladim s težavami. Sodelavci v Chamu so sodelovali pri aktivnostih v vrtcu, šli na izlet z upokojenci in opravljali gozdarska dela.
  • Na Kitajskem bo pri različnih dejavnostih, ki bodo trajale cel teden, sodelovalo več kot 1.100 sodelavcev. Sodelavci iz Pekinga bodo osnovnošolce učili reševalnih veščin. Sodelavci iz Suzhouja bodo darovali kri in oblačila, poleg tega pa bodo ljudi opozarjali na nevarnosti jemanja zdravil potem, ko jim poteče rok uporabe. Sodelavci so organizirali tudi akcije, s katerimi želijo povečati zanimanje šolarjev za kemijo.
  • Po vsej Nemčiji se je Dneva sodelovanja udeležilo 750 sodelavcev. Novartisovi prostovoljci sodelujejo v več kot dvajsetih projektih, med drugim so to izleti z invalidnimi otroki in starejšimi, delavnica o upravljanju v študentski kavarni ter izdelava igrišča za vrtec in osnovno šolo. Skoraj 400 sodelavcev v Marburgu je organiziralo športni sejem v internatu za invalidne otroke, popravljajo hišice za živali v živalskem zavetišču, barvalo stene v otroški bolnišnici ter zasadilo “Novartisov gozd” na kraju, ki ga je leta 2007 opustošil orkan Kyrill. Sodelavci v Grosswallstadtu so v šoli za invalidne otroke in v šoli za slepe pripovedovali pravljice ter uredili nov predprostor za slabovidne otroke.
  • Več kot 300 sodelavcev v Španiji je očistilo pasje zavetišče in naravni park, darovalo kri, zabavalo otroke v bolnišnici in podarilo oblačila lokalni dobrodelni ustanovi.
  • V Avstraliji so sodelavci sadili drevje v lokalnem nacionalnem parku ter obnavljali center lokalne skupnosti, med drugim so čistili, sadili rastline v vrtovih in pleskali.
  • Sodelavci Zdravja potrošnikov v Kanadi so ponovno sodelovali z neprofitno organizacijo Community Living Mississauga, ki pomaga invalidnim. Pomagali so pri pleskanju, pomladanskem čiščenju, delu na vrtu, umetniških in obrtniških delih.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge srednje in Vzhodne Evrope, jugovzhodne Evrope in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA). V letu 2008 je Sandoz dosegel prodajo v višini 7,6 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področje varovanja zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2008 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 41,5 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 8,2 milijarde ameriških dolarjev. Približno 7,2 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 96,700 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com