16 novih avtomatskih defibrilatorjev za lekarne

  • “Pomagam, oživljam, rešim!” je skupna akcija farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz in Lekarniške zbornice Slovenije, katere namen je osveščanja javnosti o pomenu prve pomoči ob nenadnem zastoju srca.
  • V prvih treh minutah po izgubi zavesti zaradi nenadnega zastoja srca obstaja 80-odstotna verjetnost za oživitev srca. Po desetih minutah je ta verjetnost le še manj kot 10-odstotna.
  • Skupna vrednost akcije “Pomagam, oživljam, rešim!” znaša približno 50.000 evrov in poleg nakupa avtomatskih defibrilatorjev vključuje še usposabljanje magistrov farmacije za nudenje prve pomoči. V sklopu akcije bodo defibrilatorje prejele izbrane lekarne po vsej Sloveniji.
13. 1. 2009

Farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz in Lekarniška zbornica Slovenije sta danes začela akcijo “Pomagam, oživljam, rešim!”. V sklopu akcije bo Lek omogočili nakup 16 avtomatskih eksternih defibrilatorjev, lekarne pa bodo poskrbele za usposabljanje magistrov farmacije za nudenje prve pomoči ob nenadnem zastoju srca. V prvi fazi projekta so sredstva za nakup štirih defibrilatorjev prejeli v Gorenjskih lekarnah, nove naprave pa so že namestili v lekarnah v kranjskem nakupovalnem središču Qlandija, v Kranjski Gori, Žireh in Gorenji vasi. Nato se bo akcija nadaljevala še z nakupom 12 aparatov v ostalih slovenskih regijah. Ob predstavitvi projekta je praktično uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja pokazala Jasna Erznožnik, mag. farm., namestnica vodje v lekarni, ki se nahaja v kranjskem trgovskem središču Qlandija.

Z akcijo “Pomagam, oživljam, rešim!” skušajo v farmacevtski družbi Lek in Lekarniški zbornici Slovenije opozoriti na pomembnost osveščanja javnosti o pomenu prve pomoči ob nenadnem zastoju srca, pravilnem oživljanju in uporabi javno dostopnih defibrilatorjev. Kot je ob tej priložnosti povedala mag. Andreja Čufar, predsednica Lekarniške zbornice Slovenija, so lekarne najbolj logična izbira za namestitev avtomatskih eksternih defibrilatorjev: “Lekarne so del zdravstvenega sistema in v njih pričakujemo strokovno zdravstveno pomoč. Mreža lekarn je razvejana po vsej Sloveniji, v njih pa so stalno prisotni magistri farmacije, ki so ustrezno usposobljeni zdravstveni delavci. To je še posebej pomembno v tistih krajih, ki imajo lekarno, vendar v neposredni bližini nimajo zdravnika, pa tudi v lekarnah, ki se nahajajo v trgovskih centrih in jih dnevno obišče zelo veliko ljudi. Nekaj lekarn je že opremljenih z avtomatskimi defibirilatoji. Želimo pa si, da bi imele to napravo vse tiste lekarne, ki se ne nahajajo v bližini zdravstvenih domov.”

Avtomatski eksterni defibrilatorji, ki jih bodo lekarne prejele v sklopu akcije “Pomagam, oživljam, rešim!”, bodo nameščeni v tistih lekarnah, ki se ne nahajajo v bližini zdravstvenih domov in doslej niso bile ustrezno opremljene za izvajanje prve pomoči. Vrednost posameznega defibrilatorja znaša okoli 3.000 evrov, njihovo kakovost pa je potrdilo več neodvisnih slovenskih strokovnjakov. Skupna vrednost akcije “Pomagam, oživljam, rešim!” znaša približno 50.000 evrov in poleg nakupa avtomatskih defibrilatorjev vključuje še usposabljanje magistrov farmacije za nudenje prve pomoči.

“V Leku smo prepričani, da lahko prav v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije in namestitvijo defibrilatorjev v lekarnah še intenzivneje osveščamo javnost o pomenu takojšnje pomoči ob nenadnem zastoju srca in tudi o uporabi javno dostopnih defibrilatorjev, ki pomembno povečajo stopnjo učinkovitosti oživljanja. Veliko ljudi si namreč zaradi neznanja ne upa pomagati, tudi če je na voljo defibrilator, ki je enostaven za uporabo in uporabnika natančno vodi skozi postopek oživljanja,” pravi Katja Razinger, vodja marketinga in prodaje za Slovenijo pri družbi Lek, članu skupine Sandoz. Sicer pa je Lek slovenski javnosti doslej podaril že kar nekaj avtomatskih eksternih defibrilatorjev. “Potrebo po javno dostopnih defibrilatorjih smo prepoznali že leta 2005, ko smo Društvu za zdravje srca in ožilja prispevali sredstva za nakup dveh defibrilatorjev: eden je nameščen v podhodu Maximarketa v Ljubljani, drugi potuje po Sloveniji. Leta 2007 smo defibrilator podarili še Radiu Slovenija, lani Festivalu Ljubljana, nameščeni pa so tudi na vseh Lekovih lokacijah po Sloveniji – v Ljubljani ter v Mengšu, Lendavi, na Prevaljah in v hotelu Lek v Kranjski Gori,” še dodaja Katja Razinger.

V okviru akcije bosta farmacevtska družba Lek in Lekarniška zbornica Slovenije poskrbeli tudi za ustrezno označbo mest, kjer se bodo nahajali avtomatski eksterni defibrilatorji. Ob tej priložnosti so namreč zasnovali poseben znak, na katerem je izpisano Avtomatski Eksterni Defibrilator, srce in izrisan utrip srca pa opozarjata na namembnost naprave. Ta znak bo na vidnem mestu vse mimoidoče opozarjal na prisotnost aparata že ob samem vhodu v prostor oziroma zgradbo, kjer se ta nahaja, označeval pa bo tudi mesto, kjer bo shranjen aparat.

Pomen avtomatskih eksternih defibrilatorjev

Avtomatski eksterni defibrilatorji, ki so danes na voljo na trgu, so zelo preprosti za uporabo. Aparat vključimo, namestimo elektrode na bolnika, nato pa aparat sam opravi potrebne meritve in da navodila za sprožitev potrebnega električnega sunka. Električna defibrilacija je edini poseg, s katerim lahko vzpostavimo ponovno delovanje srca. Če takšen poseg opravimo v prvih treh minutah po izgubi zavesti, obstaja 80-odstotna verjetnost za oživitev srca. Po desetih minutah je ta verjetnost le še manj kot 10-odstotna.

Dodatne informacije: 

Lekarniška zbornica Slovenija
 Jerneja Merva
 jerneja.merva@lek-zbor.si
 01/ 280 65 50

Lek, član skupine Sandoz
 Katarina Klemenc Dinjaški
 katarina.klemenc_dinjaski@sandoz.com
 01/580 22 43