Lek prispeval 10.000 evrov za nakup rentgenskega aparata

17. 12. 2008

Slovenj Gradec, 17. december 2008 – Danes so predstavniki Leka direktorju Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dr. Janezu Lavretu predali ček v vrednosti 10.000 evrov, kot del sredstev, ki jih bo bolnišnica namenila za nakup novega večnamenskega rentgenskega aparata. “Na Oddelku za radiologijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec nujno potrebujemo nov, digitalni večnamenski rentgenski aparat, ki bo omogočal opravljanje zahtevnejših preiskav in posegov na ožilju, pa tudi preiskave prebavil, sečil ter rentgenska slikanja skeleta. Cena rentgenskega aparata znaša okoli 996 tisoč evrov, česar sami ne bi zmogli pokriti, zato se tudi Leku zahvaljujemo za njihov prispevek,” je ob tem povedal dr. Janez Lavre.

Prostor, kjer bo stal novi rentgenski aparat, v bolnišnici že urejajo, že letos se bo začela tudi montaža. V januarju bo potekalo izobraževanje inženirjev, za redno uporabo pa bo namenjen februarja naslednje leto.

“Lek je na Prevaljah, kjer smo letos praznovali 30 let delovanja, vsa leta tesno vpet v lokalno in širše regijsko okolje. Po svojih močeh skušamo pomagati v različnih delih življenja v tem okolju. Že vrsto let podpiramo mlade prevaljske odbojkarice, namenili smo sredstva za nakup gasilskega avtomobila, v letošnjem letu smo 10 otrokom iz te regije omogočili letovanje prek Rdečega križa, pomagamo Gorski reševalni službi Prevalje. Zaposleni iz Leka na Prevaljah smo v Lekovem dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo sodelavki, ki ji je lani pogorela povsem nova hiša, pomagali pri urejanju hiše in okolice, obiskali smo najstarejšo krajanko na Prevaljah, darovali kri in pripravili družabne igre za prebivalce Doma starostnikov Prevalje. To je le nekaj primerov. Pomagamo šolam, društvom invalidov, študentom, kulturnim društvom in drugim. Predvsem v negotovih časih, ki smo jim priča sedaj, pa je še pomembneje, da ne pozabimo na tiste v našem okolju, ki potrebujejo pomoč. Lajšanje težav bolnikov in delo zdravnikov so prav gotovo med najpomembnejšimi. Zato smo se odločili, da prisluhnemo potrebi slovenjegraške bolnišnice in prispevamo 10.000 evrov kot del sredstev za nakup rentgenskega aparata,” je ob predaji čeka povedal Zlatko Ajd, direktor Leka Prevalje.

Prednosti novega rentgenskega aparata

Prvi rentgenski aparat so v slovenjegraški bolnišnici kupili med letoma 1905 in 1910, dobrih 10 let po odkritju rentgenskih žarkov. Leta 1986 so s sredstvi samoprispevka in prispevki koroških podjetij kupili prvi aparat za preiskave ožilja, leta 1994 pa so nabavili večnamenski rentgenski aparat za preiskave prebavil, sečil in ožilja. “Ta 13 let star aparat zaradi zastarelosti ne omogoča več opravljanja zahtevnejših vrst posegov na ožilju, ob tem pa je zaradi preobremenjenosti pogosto v okvari. Del rentgenskih slikanj moramo zaradi tega še vedno opravljati na 21 let starem aparatu iz leta 1986,” razlaga direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dr. Janez Lavre in dodaja, da ga veseli, da bodo lahko bolnikom že v naslednjem letu nudili preiskave in izvajali posege s pomočjo novega, sodobnega aparata.

V Sloveniji ima težave zaradi bolezni ožilja okončin od 10 do 20 odstotkov ljudi, starejših od 65 let. Ob pravočasno odkritih zožitvah ožilja je mogoče te težave odpraviti s pomočjo posebnega balončka – te posege opravljajo s pomočjo rentgenskega aparata in za to ni potrebna operacija. Novejši aparati s hkratnim prikazom žile v več smereh omogočajo varno širjenje daljših in trdovratnejših zožitev na ožilju ter vstavitev žilnih opornic, prav tako omogočajo uporabo novejših tehnik čiščenja žilnih oblog ter žilnih strdkov. Na novejših, digitalnih rentgenskih aparatih je bolnik izpostavljen manjšemu sevanju kot na starih aparatih, kar je še posebej pomembno pri slikanju otrok ter vseh, ki potrebujejo daljši in zahtevnejši poseg na ožilju.

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

mag. Simono Svetinatelefon: 02 882 34 26

simona.svetina@sb-sg.si