Ob svetovnem dnevu astme (6. maj 2008) - Lekov kolesarski maraton Za boljši dih in AstmaMobil

Lekovi kolesarji z Markom Balohom ter AstmaMobil so se ustavili tudi v Kranjski Gori

13. 5. 2008

Včeraj je ekipa 11 kolesarjev iz Leka z ultra-kolesarjem Markom Balohom na čelu začela Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki ga Društvo Astma in šport skupaj z Lekom prireja ob letošnjem svetovnem dnevu astme. V petih dneh bodo prevozili okoli 850 kilometrov od Ljubljane, skozi Postojno, Novo Gorico, Jesenice, Cerklje, Velenje, Maribor, Mursko Soboto, Lendavo, Celje, Mengeš in nazaj v Ljubljano. Danes so se ustavili tudi na OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori.

Sočasno s kolesarji je na pot krenila tudi mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki sledi kolesarjem in v krajih po Sloveniji organizira Astma šole. Danes so kolesarji pozdravili otroke v OŠ Josipa Vandota. Uroš Reisman, strokovni sodelavec Društva astma in šport pa jim je pokazal nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja ter jim povedal nekaj zanimivosti o pljučih in astmi.

“Pljuča odraslega človeka so razgrnjena velika kot nogometno igrišče. Nič čudnega ni, da je ob onesnaženem zraku toliko težav z dihali. Če pa povemo, da otrok prediha dva do trikrat več zraka na kilogram telesne teže kot odrasel, je jasno zakaj je astme med otroci vse več,” pravi dr. Milan Hosta iz Društva astma in šport.

Namen akcije je opozoriti na epidemijo astme in alergij, spregovoriti o uspešni preventivi pri astmi, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.

Dodatne informacije:
Društvo Astma in šport
dr. Milan Hosta
info@asthmasport.com
telefon 041 518 824
www.asthmasport.com
www.markobaloh.com