5 minut za sprostitev

24. 4. 2008

Če bi vas vprašali, ali ste pogosto pod stresom, bi večina med vami verjetno pritrdila. To potrjujejo tudi rezultati spletne ankete na www.persen.si, saj se kar 88 odstotkov vprašanih nekajkrat na mesec ali še pogosteje sooča s stresnimi trenutki in dogodki. Če se s stresom ne soočimo, se v nas nalaga in lahko pusti trajne negativne posledice na našem zdravju. Cilj akcije ‘5 minut za sprostitev’ je ozavestiti ljudi, kako si pri premagovanju stresnih situacij lahko pomagajo sami.

Po nekaterih podatkih je razlog za kar 70 do 80 odstotkov vseh obiskov pri zdravniku bolezen, povezana s stresom. Drugi sklop podatkov, ki so še bolj zaskrbljujoči, kaže, da je Slovenija v vrhu med državami EU po predpisovanju sintetičnih pomirjeval na recept (benzodiazepini), saj jih uživa kar 10–15 odstotkov ljudi, to je med 200.000 in 300.000 ljudi. Med njimi naj bi bilo kroničnih uporabnikov kar 3 odstotke, to je približno 60.000. (Vir: Dnevnik, 28. 8. 2007)

Prednost Persena pred pomirjevali na recept

“Pomirjevala na recept naj bi bila namenjena le kratkotrajni uporabi pri izredno stresnih dogodkih. Njihovi neželeni učinki namreč zelo negativno vplivajo na miselne in motorične sposobnosti posameznika, daljša uporaba pa vodi celo v odvisnost,” je povedal Jure Ferlež iz Leka (OTC – zdravila brez recepta), ki je v trgu benzodiazepinov prepoznal priložnost za PERSEN, zdravilo rastlinskega izvora. Prednost Persena pred pomirjevali na recept je, da v stresnih trenutkih omogoča umirjeno in zbrano opravljanje vseh obveznosti, zbrano razmišljanje in hitro sprejemanje odločitev. Zato je PERSEN varna alternativa za obvladovanje stresa pri delovno in miselno aktivni populaciji.

Stres je bolje preprečevati kot zdraviti

Stres je kompleksnejši problem kot na primer bolečina, zato njegovo prepoznavanje od posameznika zahteva več znanja. Glavni cilj akcije ‘5 minut za sprostitev’ je tako ozavestiti prednosti zdravega in uravnoteženega načina življenja za obvladovanje stresa.

“Ljudi želimo ozaveščati o načinih aktivnega soočanja s stresom in jih spodbuditi, da zavestno izberejo aktivnejšo ter varnejšo alternativo. S praktičnimi napotki jim želimo pomagati, da se uspešno soočajo s stresom v vsakodnevnem življenju ter tako zmanjšajo intenzivnost in znižajo raven stresa,” pravi Jure Ferlež. Pri tem bo najprej treba premagati dvom in nezaupanje v naravne metode lajšanja stresa ter ozavestiti, da si svoje življenje krojimo sami. Uspešnejši bomo pri zmanjševanju stresa, boljša bo kakovost našega življenja, saj bo več časa ostalo za tiste stvari v življenju, ki jih imamo radi ter nas navdajajo s pozitivno energijo in entuziazmom.

Praktični napotki za premagovanje stresa

Stres zajema tako telesno raven, raven misli kot tudi raven čustev in vedenja. Vse to smo vključili v nabor praktičnih nasvetov za premagovanje stresa, ki smo jih strnili pod naslov ‘5 minut za sprostitev’. Tu lahko vsak posameznik najde nekaj zase: napotke za ugotavljanje stresa, tehnike sproščanja, nasvete za zmanjševanje stresa na delovnem mestu in izboljšanje odnosov v družini, pa tudi nasvete za miren in krepčilen spanec.

Na www.5minutzasprostitev.com se lahko prijavite na brezplačne tedenske E-novice z nasveti za uspešno premagovanje stresnih trenutkov v vsakodnevnem življenju.

Podpora strokovne javnosti je ključna za uspeh

Skozi izobraževalno komunikacijo laične in strokovne javnosti se trudimo pridobiti zaupanje obeh. Pri tem nam s svojim znanjem, izkušnjami in primeri, ki jih srečujeta pri svojem delu, pomagata priznana slovenska strokovnjaka, zdravnica splošne medicine asist. mag. Nena Kopčavar – Guček, dr. med., in dr. Matej Tušak, univerzitetni diplomirani psiholog.

Akcija odseva poslanstvo Leka

Akcija ’5 minut za sprostitev’ podpira Lekovo poslanstvo, saj dejavno vpliva na skrb za zdravje in izboljševanje dolgoročne kakovosti življenja skupnosti. Smo družba, ki deluje za dobrobit posameznika: ga izobražuje, mu svetuje in ga skozi vlogo kredibilnega svetovalca vodi do večje kakovosti življenja. Tako prevzemamo svoj del odgovornosti pri omogočanju razvoja zdravega in varnega življenjskega okolja.

Kako pogosto ste pod stresom?

  • 21 odstotkov – vedno
  • 46 odstotkov – pogosto, nekajkrat na teden
  • 21 odstotkov – včasih, nekajkrat na mesec
  • 8 odstotkov – redko, le nekajkrat na leto
  • 1 odstotek – nikoli

Vir: spletna anketa www.persen.si, n: 3343, april 2008