Vseslovenska preventivna akcija Za čiste zobe ob zdravi prehrani je znižala povprečno število prizadetih zob z več kot šest na manj kot dva

Vse več lepih in zdravih nasmehov slovenskih otrok

7. 6. 2007

Ljubljana, 7. junij 2007 – Danes se je z zaključno prireditvijo v dvorani Tivoli končala že 24. tradicionalna vseslovenska Akcija za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki jo prireja Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva v sodelovanju z generalnim pokroviteljem Lekom, članom skupine Sandoz, in podjetjem L-Kozmetiko, ki je nastalo po prevzemu Leka Kozmetike s strani Ilirije. V letošnji akciji je sodelovalo 95 odstotkov (673) slovenskih osnovnih šol in 43 skupin vrtcev – od tega je kar 35 razredov oziroma skupin iz šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Na zaključni prireditvi so podelili nagrade za najboljši razred in nagrade za vse regijske zmagovalce.

V dvorani Tivoli se je danes zbralo več kot 2000 otrok z učitelji iz cele Slovenije, ki so sodelovali v letošnjemu tekmovanju za čiste in zdrave zobe. Zaključne prireditve, namenjene vsem otrokom, ki so celo leto skrbno čistili svoje zobe in to dokazovali na rednih zobozdravstvenih pregledih, se je udeležil tudi župan mesta Ljubljane Zoran Janković, ki je podelil nagrado najboljšemu razredu. Nagrado si je letos prislužil 3. b razred Osnovne šole Prule iz Ljubljane. Predstavniki Stomatološke sekcije zdravniškega društva ter predstavniki generalnega pokrovitelja družbe Lek, člana skupine Sandoz, in L-Kozmetike pa so nagradili tudi vseh devet regijskih zmagovalcev. Letos so to bili: v Savinjski regiji 2. razred OŠ Podbočje, v Jugovzhodni Sloveniji 1. razred OŠ Dvor pri Žužemberku, v Gorenjski regij 5. b OŠ Bohinjska Bistrica, v Goriški regiji 4. a OŠ Frana Erjavca, v Koroški regiji 8. b OŠ Mislinja, v Osrednjeslovenski regiji 5. a OŠ Primož Trubar, v Kraški regiji 4. razred OŠ Pregarje, v Prekmurski regiji 3. a DOŠ 1 iz Lendave ter v Podravski regiji 3. a OŠ Ludvika Pliberška.

Po uradnem delu prireditve so organizatorji priredili zabavo za otroke z glasbeno skupino Foxy Teens in akrobatsko skupino Hip hooperji. Skupna zaključna prireditev je samo ena od prireditev, ki jih organizatorji pripravijo za otroke. Vsako leto so namreč na posebnih regijskih prireditvah simbolično nagrajeni prav vsi otroci, ki sodelujejo na tekmovanju, s čimer se jih še dodatno spodbuja, da se tekmovanju pridružijo tudi naslednje leto.

Idejna vodja preventivne akcije Za čiste zobe ob zdravi prehrani je prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič, ki je letos še posebej zadovoljna, ker tokrat sodelujejo skoraj vse slovenske šole. “Ko sem 1979 leta poskusno pričela s tekmovanjem za čiste zobe na osnovni šoli Kette Murn v Ljubljani, nisem niti pomislila, da bo čez leta v njem sodelovalo več kot 95 odstotkov slovenskih osnovnih šol. V akciji manjkajo samo še štirje slovenski kraji,” razlaga prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič in dodaja, da se je v času trajanja akcije, ki temelji na nenapovedanih pregledih čistosti zob, povprečno število prizadetih zob z več kot šest znižalo na manj kot dva, delež dvanajstletnikov brez kariesa pa se je s samo sedem povzpel na kar štirideset odstotkov. Z izjemno učinkovito akcijo Stomatološka sekcija vsako leto še povečuje pomen preventivnega delovanja za zdrave zobe otrok. Uspešnost akcije ni ostala neopažena niti izven Slovenije ter je bila večkrat pohvaljena in priznana v mednarodnih krogih.

“V Leku smo ponosni, da že 20 let podpiramo tako uspešno akcijo. Vsi vemo, da je ustna higiena pomemben del skrbi za zdravje, slaba skrb za čiste zobe nam lahko povzroči številne preglavice. Nič ne lepšega, kot opazovati zadovoljne in nasmejane otroke. Če pa otroci z nasmehom pokažejo tudi lepe, čiste in zdrave zobe, pa je to še toliko lepše. In kar se naučijo v mladosti, jih bo spremljalo tudi v odraslem življenju, zato smo prepričani, da bo s pomočjo te akcije v Sloveniji v prihodnje vse več zdravih in čistih nasmehov,” pravi Katarina Klemenc Dinjaški, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku.

Kljub spremembam v lastništvu Lek Kozmetike, ki je sedaj pod okriljem Ilirije in se je preimenovalo v L-Kozmetiko, se dolgoletno sodelovanje v akciji nadaljuje. “V L-Kozmetiki se zavedamo, da so takšne akcije nujne za razvoj ustne higiene pri otrocih in jih zato z veseljem podpiramo. Za sodelovanje Ilirije in L-Kozmetike kot najpomembnejših domačih ponudnikov izdelkov za ustno higieno je ključen tudi pomen zdravih zob otrok za našo družbo. Ker otroci velik del dneva preživijo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, je pomembno, da za ustno higieno otrok poskrbijo tudi vestni zobozdravstveni delavci in učitelji. Otroci si na ta način redno čistijo zobe in pridobijo zavest, kako pomembna je skrb za zdrave zobe,” pravi direktor L-Kozmetike mag. Rok Habjan.

Preventivna nega zob je bistvena za ohranjanje lepega in zdravega nasmeha. Z izjemno učinkovito akcijo Za čiste zobe ob zdravi prehrani Stomatološka sekcija vsako leto še povečuje pomen preventivnega delovanja za zdrave zobe otrok. Še posebej pomembno pa je, da otroci v tej akciji tekmujejo sami s seboj, saj se ves čas izpopolnjujejo v temeljitem in pravilnem čiščenju zob in tako že v mladosti gradijo odgovoren odnos do lastnega zdravja.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne
generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in
tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot
kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni
center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in
kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih
storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi
poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in
dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni
svetovni generični proizvajalec. Lek zaposluje približno 2820 ljudi in je v letu
2006 dosegel prodajo v višini 904 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na
voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na
področju generičnih zdravil in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno
dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem
portfelju več kot 840 učinkovin v več kot 5000 oblikah po vsem svetu. Med
njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in
motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne
hormonske terapije. Sandoz razvija, izdeluje in trži ta zdravila, pa tudi
posamezne farmacevtske in biotehnološke učinkovine in antiinfektive. Poleg močne
organske rasti v zadnjih letih pa je Sandoz opravil tudi vrsto združitev,
vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs
(ZDA), in zdaj prodaja svoja zdravila v več kot 110 državah. V letu 2006 je imel
Sandoz okoli 21.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 6
milijard USD.

Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna družba na svetu, ki izdeluje
zdravila za varovanje zdravja, zdravljenje bolezni in izboljšanje počutja. Naš
cilj je iznajti, razviti in uspešno prodajati inovativna zdravila za zdravljenje
bolnikov, lajšanje njihovega trpljenja in povečanje kakovosti njihovega
življenja. Novartis je edina družba, ki ima vodilni položaj tako pri
patentiranih zdravilih kot generikih. Ves čas krepimo svoj portfelj zdravil, ki
temelji na strateških osnovah rasti na področju inovativnih zdravil, visoko
kakovost in cenovno ugodnejše generike ter vodilne blagovne znamke zdravil brez
recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje. V letu 2006 so družbe v tej
skupini dosegle neto prodajo v višini 37 milijard USD in neto dobiček v višini
7,2 milijarde USD. Približno 5,4 milijarde USD je bilo vloženih v raziskave in
razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki
poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno
101.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran:
http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com