Lek podaril pripomoček za pridobivanje znanja o oživljanju Gorski reševalni službi – Postaji Prevalje

Lek pokrovitelj Gorske reševalne službe – Postaje Prevalje

16. 3. 2007

Prevalje, 16. marec – Direktor Lekovega proizvodnega obrata na Prevaljah Zlatko Ajd je danes Francu Telcerju, načelniku Gorske reševalne službe (GRS) – Postaje Prevalje v imenu farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz, izročil pripomoček za pridobivanje znanja o oživljanju, imenovan Lutka RA. S tem je Lek prispeval k boljši opremljenosti koroških gorskih reševalcev, nujni za pridobivanje in utrjevanje znanja o reševalnih tehnikah, ki so ga člani GRS po načelih svoje organizacije dolžni obvladati za pomoč udeležencem pohodov v gore.

Naprava za oživljanje, imenovana lutka RA, bo gorskim reševalcem omogočila stalno obnavljanje znanja in učenje osnovnih postopkov oživljanja. Oblikovana je tako, da omogoča realnim razmeram približano vajo tehnik ohranjanja življenja, saj meri tudi uspešnost in pravilnost izvajanih postopkov oživljanja. S podaritvijo naprave za oživljanje GRS – Postaji Prevalje je Lek vnovič izkazal podporo koroškim gorskim reševalcem ter njihovemu človekoljubnemu in predanemu delu. Pred nekaj leti jim je Lek že podaril reševalne motorne sani, ki jih gorski reševalci s pridom uporabljajo pri svojih dejavnostih.

Ob prisotnosti predstavnikov GRS – Postaje Prevalje in predstavnikov Leka je Zlatko Ajd, direktor Lekovega proizvodnega obrata na Prevaljah, zbrane nagovoril: “V Leku se zavedamo izjemnega pomena dela, ki ga opravljajo gorski reševalci. Zato nam je v veliko čast, da lahko prispevamo k boljši opremljenosti naših gorskih reševalcev na Prevaljah in s tem olajšamo njihovo delo. GRS – Postaja Prevalje in Lek imamo nekaj skupnega: oboji smo lani praznovali 60 let obstoja in oboji smo v teh desetletjih na različnih področjih veliko prispevali slovenski družbi, pri tem pa uspeli tudi sodelovati. Želim, da to sodelovanje v prihodnje še nadaljujemo in s skupnimi močmi prispevamo k čim bolj kakovostnemu življenju v lokalni skupnosti.”

GRS – Postaja Prevalje, ki deluje na celotnem Koroškem, je lani praznovala 60-letnico svojega obstoja. V njenem okviru deluje 32 članov: vodnikov lavinskih psov, letalcev reševalcev, inštruktorjev in pripravnikov. Lani so v koroških gorah izvedli osem reševanj, v povprečju pa jih na leto opravijo med 10 in 15. V zadnjih letih opažajo, da so ljudje, ki se podajajo v gore, vse bolj ozaveščeni, njihova oprema pa je izletom v gore vse bolj primerna. K ozaveščenosti planincev s svojim preventivnim delovanjem vsekakor veliko prispevajo prav gorski reševalci.

Ob prejemu naprave za oživljanje je Franc Telcer, načelnik GRS – Postaje Prevalje, povedal: “Naše delo temelji na požrtvovalnosti naših članov. Za kakovostno delo pa je podpora pokroviteljev nujna, saj sami težko financiramo vso potrebno opremo, zato se Leku iskreno zahvaljujemo za pomoč. Z Lekom že vrsto let zelo dobro sodelujemo, s podaritvijo naprave za oživljanje pa smo sodelovanje še oplemenitili. Verjamemo, da bo z novo napravo naše delo še kakovostnejše in da lahko obiskovalci koroških gora še naprej računajo na našo hitro in strokovno pomoč.”

S podporo GRS – Postaje Prevalje Lek potrjuje svojo tradicionalno vlogo pri vlaganju v okolje, v katerem deluje. Kot družba, ki je vpeta v slovenski prostor, je Lek navzoč na različnih področjih: zdravstvenem, humanitarnem, kulturnem, razvojno raziskovalnem, športnem in izobraževalnem. Predvsem si prizadevajo pomagati mladim in otrokom, zato namenjajo posebno pozornost in sredstva projektom, ki opozarjajo na pasti sodobnega sveta in spodbujajo zdravo življenje. S tovrstnimi dejavnostmi Lek nadaljuje svojo skrb za zdravje in kakovostno življenje, ki je sestavni del njihovega poslanstva že 60 let in temu ostajajo zavezani tudi v prihodnje.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. Lek zaposluje približno 2820 ljudi in je v letu 2006 dosegel prodajo v višini 904 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 840 učinkovin v več kot 5000 oblikah po vsem svetu. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Sandoz razvija, izdeluje in trži ta zdravila, pa tudi posamezne farmacevtske in biotehnološke učinkovine in antiinfektive. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih pa je Sandoz opravil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA), in zdaj prodaja svoja zdravila v več kot 110 državah. V letu 2006 je imel Sandoz okoli 21.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 6 milijard USD.

Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna družba na svetu, ki izdeluje zdravila za varovanje zdravja, zdravljenje bolezni in izboljšanje počutja. Naš cilj je iznajti, razviti in uspešno prodajati inovativna zdravila za zdravljenje bolnikov, lajšanje njihovega trpljenja in povečanje kakovosti njihovega življenja. Novartis je edina družba, ki ima vodilni položaj tako pri patentiranih zdravilih kot generikih. Ves čas krepimo svoj portfelj zdravil, ki temelji na strateških osnovah rasti na področju inovativnih zdravil, visoko kakovost in cenovno ugodnejše generike ter vodilne blagovne znamke zdravil brez recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje. V letu 2006 so družbe v tej skupini dosegle neto prodajo v višini 37 milijard USD in neto dobiček v višini 7,2 milijarde USD. Približno 5,4 milijarde USD je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 101.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran: http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc Dinjaški
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com