Lek, član skupine Sandoz, letošnjo letno dobrodelno akcijo namenja vsem pediatričnim oddelkom za predšolske otroke v javnih zdravstvenih domovih po Sloveniji – Skrbeti za zdravje in boljšo kakovost življenja je sestavni del našega poslanstva že več kot 60 let in temu ostajamo zavezani tudi v prihodnje

Prijetnejši obisk zdravnika za male bolnike

9. 3. 2007

Ljubljana, 9. marec – Danes je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor začela tradicionalno Lekovo letno dobrodelno akcijo, v sklopu katere bo vsem pediatrom in pediatričnim oddelkom za predšolske otroke v Sloveniji poslala posebne darilne pakete, s pomočjo katerih bodo lahko popestrili svoje čakalnice in ambulante ter otrokom pred ali po pregledu podarili majhne pozornosti. Namen akcije je zmanjšati strah otrok ob obisku zdravnika, staršem in zdravstvenemu osebju pa pomagati pri premagovanju tega strahu. Lekova dobrodelna akcija bo zajela skupaj skoraj 100 zdravstvenih domov in njihovih enot po vsej Sloveniji.

Za otroke in s tem tudi njihove starše je obisk pri zdravniku pogosto zelo stresen, zato želi Lek z dobrodelno akcijo otrokom na simpatičen način približati okolje zdravstvenih domov. “Želimo, da ob vstopu v čakalnico ne zagledajo le belih sten in strogega pohištva, ampak da vstopijo v nekoliko bolj pisan prostor, ki jim bo odvrnil misli od strahu pred obiskom zdravnika,” je namen dobrodelne akcije opisal Aleš Süssinger, direktor Marketinga in prodaje Slovenija v Leku.

V darilnih paketih bodo vsi pediatrični oddelki za predšolske otroke javnih zdravstvenih domov po Sloveniji prejeli talne nalepke, ki jih bodo lahko nalepili v čakalnicah ali ambulantah in s tem celoten prostor spremenili v zabavno igralnico za otroke. Z nalepkami – ceste, drevesa, hiške, ograje, prometni znaki, travniki, ribniki, sonček in drevesa – bodo v čakalnicah ustvarili majhne vasice, kjer se bodo otroci lahko igrali ali pa le opazovali pisane nalepke.

Poleg nalepk bodo vsi pediatri prejeli paket z zabavnimi zloženkami iz kartona, s katerimi bodo lahko po svoji presoji obdarili otroke. V paketu bodo avtomobilček, punčka z različnimi oblačili, žirafa in kravica. Vsi pediatri bodo prejeli tudi prijazno plišasto igračo, v katero bodo lahko oblekli svoje stetoskope in s tem tudi medicinske pripomočke naredili otrokom bolj prijazne. V sklopu letne dobrodelne akcije bo Lek zasnoval tudi spletno stran z enostavnimi zabavnimi igrami za otroke www.lek.si/otroci, kjer bodo najmlajši lahko kalili svoje razmišljanje s štetjem, iskanjem likov, sestavljanjem podob in igro spomina.

“Skrbeti za zdravje in boljšo kakovost življenja je sestavni del našega poslanstva že več kot 60 let in temu ostajamo zavezani tudi v prihodnje. Ker smo prepričani, da večina zdravstvenih domov nima dovolj finančnih virov, ki bi jih lahko namenili opremljanju čakalnic in nakupu malih pozornosti za otroke, bomo skušali z našo dobrodelno akcijo za to poskrbeti mi,” še dodaja Aleš Süssinger.

Letošnja Lekova letna dobrodelna akcija je že tradicionalna. Lek je namreč pred sedmimi leti začel z obdarovanjem otrok v prednovoletnem času, zadnja leta pa so se akcije raztegnile tudi v novo leto. Tako so leta 2000 obdarili prek 1.100 otrok iz 14 zdravstvenih ali varstvenih ustanov ter jim ob tem z lutkovno predstavo Palčica zaželeli vse lepo v prihajajočem letu. Podobno akcijo so izvedli tudi v letu 2001. Leta 2003 so otroke po slovenskih zdravstvenih in varstvenih ustanovah razveselili z norčijami klovnese – Rdečih noskov, ustanovam pa podarili sredstva za nakup opreme, s katero so izboljšali svoje delo. Leta 2004 so številnim osnovnim in srednjim šolam, zdravstvenim ustanovam in organizacijam, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja otrok, ter lokalnim združenjem po Sloveniji podarili več kot 1000 osebnih računalnikov. V Letu 2005 so zasnovali novoletno akcijo, s katero so otrokom v slovenskih bolnišnicah namenili ustvarjalne delavnice, jim podarili celoletno naročnino na revijo Petka za leto 2006 ter pomagali opremiti otroške kotičke. Akcija je bila zelo dobro sprejeta, zato Lek tudi letos vsem slovenskim bolnišnicam podarja celoletno naročnino na revijo Petka ter tako omogoča, da bo vsak hospitaliziran otrok tudi v letu 2007 lahko dobil svojo revijo, ki je zasnovana tako, da v otroku z različnimi nalogami vzbudi radovednost, veselje pri reševanju nalog, branju, pisanju, slikanju in logičnem razmišljanju.

Farmacevtska družba Lek v Sloveniji že več kot 60 let skrbi za izboljševanje in ohranjanje zdravja ter kakovosti življenja. Na številnih področjih je vpeta v družbeno okolje, saj aktivno deluje na humanitarnem in zdravstvenem področju ter pomaga na športnem, kulturnem, izobraževalnem in znanstveno-raziskovalnem področju. Letošnja letna dobrodelna akcija pomeni še en prispevek k Lekovemu udejanjanju družbeno odgovorne vloge kot dela svojega poslanstva.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. Lek zaposluje približno 2820 ljudi in je v letu 2006 dosegel prodajo v višini 904 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 840 učinkovin v več kot 5000 oblikah po vsem svetu. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Sandoz razvija, izdeluje in trži ta zdravila, pa tudi posamezne farmacevtske in biotehnološke učinkovine in antiinfektive. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih pa je Sandoz opravil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA), in zdaj prodaja svoja zdravila v več kot 110 državah. V letu 2006 je imel Sandoz okoli 21.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 6 milijard USD.

Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna družba na svetu, ki izdeluje zdravila za varovanje zdravja, zdravljenje bolezni in izboljšanje počutja. Naš cilj je iznajti, razviti in uspešno prodajati inovativna zdravila za zdravljenje bolnikov, lajšanje njihovega trpljenja in povečanje kakovosti njihovega življenja. Novartis je edina družba, ki ima vodilni položaj tako pri patentiranih zdravilih kot generikih. Ves čas krepimo svoj portfelj zdravil, ki temelji na strateških osnovah rasti na področju inovativnih zdravil, visoko kakovost in cenovno ugodnejše generike ter vodilne blagovne znamke zdravil brez recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje. V letu 2006 so družbe v tej skupini dosegle neto prodajo v višini 37 milijard USD in neto dobiček v višini 7,2 milijarde USD. Približno 5,4 milijarde USD je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 101.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran: http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc Dinjaški
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com