Poslovanje Leka d.d. v prvem polletju leta 2006

18. 7. 2006

Ljubljana, 18. julij – Lek, član skupine Sandoz, generičnega dela Novartisa, je prvo polletje 2006 zaključil zelo uspešno. Ustvaril je za 74,2 mrd SIT prodaje, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Delež Lekove prodaje v prodaji Sandoza predstavlja 13,2 %.

Lek d.d. je ponovno ustvaril največ svoje prodaje s farmacevtskimi izdelki (zdravila na recept), in sicer v višini 57,4 mrd SIT, zdravila brez recepta pa so dosegla 10,1 mrd SIT. Drugi Lekovi programi so predstavljali 6,7 mrd SIT prodaje.

Med prodajnimi področji je znašala prodaja v Sloveniji 8,4 %, v Srednji in Vzhodni Evropi 56,1 %, v Zahodni Evropi, ZDA in v prekomorskih državah pa 35,5 % celotne prodaje. Vodilni Lekov trg v prvem polletju 2006 je Ruska federacija, kjer je Lek dosegel tudi največjo rast prodaje, in sicer 74,3-odstotno.

Med izdelki je tudi v prvem polletju 2006 na vodilnem mestu Amoksiklav, ki je globaliziran izdelek glede na število trgov in prodajnih poti. Sledijo mu Linex (proti driski in napenjanju), Ketonal (analgetik in antirevmatik) in Omeprazol (za zdravljenje želodčnih težav, zlasti razjed dvanajstnika in želodca).

Razvojna vlaganja

Lekov razvojni center kot eden uveljavljenih razvojnih centrov znotraj skupine Sandoz tudi v letu 2006 nadaljuje z intenzivnim razvojem novih farmacevtskih izdelkov in učinkovin, ki tvorijo obsežen razvojni portfelj. Število projektov, tako za farmacevtske izdelke kot tudi za farmacevtske učinkovine se vsako leto povečuje, v zadnjih dveh letih se je več kot podvojilo. Lekov razvojni center za zdravila in učinkovine je eden od najpomembnejših centrov v Sandozu. V njem razvijajo izdelke za Evropsko unijo, Ameriko in Kanado, letos pa so dodali še pomembno število razvojnih projektov za trge Japonske in Avstralije ter tako dosegli visoko stopnjo globalizacije.

Lek tudi pospešeno vlaga v novo generacijo generikov – biofarmacevtikov, in sicer v razvojne in proizvodnje kapacitete.

***

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. Lek d.d. zaposluje približno 2.850 ljudi in je v letu 2005 dosegel skupno prodajo v višini 656,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 600 učinkovin v več kot 5000 oblikah po vsem svetu. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Sandoz razvija, izdeluje in trži ta zdravila, pa tudi posamezne farmacevtske in biotehnološke učinkovine in antiinfektive. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih pa je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in EonLabs (ZDA), in zdaj prodaja svoja zdravila v več kot 110 državah. V letu 2005 je imel Sandoz okoli 20.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 4,7 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna družba na svetu, ki izdeluje zdravila za varovanje zdravja, zdravljenje bolezni in izboljšanje počutja. Naš cilj je iznajti, razviti in uspešno prodajati inovativna zdravila za zdravljenje bolnikov, lajšanje njihovega trpljenja in povečanje kakovosti njihovega življenja. Novartis je edina družba, ki ima vodilni položaj tako na področju patentiranih zdravil kot generikov. Ves čas krepimo svoj portfelj zdravil, ki temelji na strateških osnovah rasti na področju inovativnih zdravil, visoko kakovost in cenovno ugodnejše generike ter vodilne blagovne znamke zdravil brez recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje. V letu 2005 so družbe v okviru te skupine dosegle neto prodajo v višini 32,2 milijarde USD in neto dobiček v višini 6,1 milijarde USD. Približno 4,8 milijard USD je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 91.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran: http://www.novartis.com.


V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

Za dodatne informacije se prosim obrnite na:
Špela Jurak
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d.d.


Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com