Vseslovenska preventivna akcija

Za čiste zobe ob zdravi prehrani

31. 5. 2006

Ljubljana, 31. maj 2006 – Vseslovenska Akcija za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki letos poteka že 23. leto, se uspešno končuje. Prireja in vodi jo Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva v sodelovanju z generalnim pokroviteljem Lekom, članom skupine Sandoz, in sedaj z Lekom Kozmetiko. Tudi v letošnjem letu bodo ob koncu šolskega leta najboljši razredi med 657 osnovnimi šolami ter 43 skupinami iz vrtcev – od tega je kar 31 razredov oziroma skupin iz šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami – nagrajeni za stalno skrb za čiste in zdrave zobe. Na regionalnih zabavnih prireditvah bodo otroci, ki so vse leto skrbno čistili svoje zobe in to dokazovali pri rednih zobozdravstvenih pregledih, dobili simbolične nagrade. Regijski zmagovalci pa bodo nagrajeni na glavni zaključni prireditvi, ki bo 1. junija 2006 v dvorani Tivoli.

Zaradi vedno večje zaposlenosti staršev veliko odgovornosti za čiste zobe prevzemajo zagnani zobozdravstveni delavci in učitelji. Ti želijo s to akcijo in z rednimi pregledi čistosti zob spodbuditi otroke k rednemu čiščenju zob in jih naučiti, kako pomembna je skrb za zdrave zobe.

Idejna vodja preventivne akcije Za čiste zobe ob zdravi prehrani prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič je ob napovedi konca letošnje akcije povedala, da so letos še posebej ponosni na 31 razredov oziroma skupin iz šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, ki so tudi sodelovali v tekmovanju. Eden od teh razredov je celo postal regijski zmagovalec.

Preverjanje čistosti zob poteka v sodelujočih razredih in skupinah vse leto. Pregledi so naključni in nenapovedani. Otroci svojemu razredu oziroma skupini s svojo ustno higieno priborijo nagradne točke. Rezultati se nato vpisujejo v posebne tabele, ki visijo na vidnem mestu v šolah. Ob akciji so k sodelovanju povabljeni tudi starši, ki približno do devetega leta otroku pomagajo pri umivanju zob. Ob koncu leta so otroci nagrajeni na regijskih prireditvah, zmagovalci pa na glavni zaključni prireditvi v dvorani Tivoli v Ljubljani. Na prireditvi jih zabavajo akrobati, glasbeniki in čarodeji ter drugi nastopajoči.

Cvetana Rijavec, direktorica Leka Kozmetike, generalnega pokrovitelja in pomembnega slovenskega ponudnika izdelkov za ustno higieno, je povedala, da je več kot 20-letno uspešno pokroviteljstvo možno tudi zaradi ustrezno zasnovanih izdelkov, ki so plod domačega znanja. V Leku Kozmetiki izdelke za ustno higieno razvijajo in preizkušajo v sodelovanju s Stomatološko sekcijo Slovenskega zdravniškega društva, sodelovanje pa gradijo tudi s podporo preventivni akciji Za čiste zobe ob zdravi prehrani.


  • Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. Lek d.d. zaposluje približno 2.850 ljudi in je v letu 2005 dosegel skupno prodajo v višini 656,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 600 učinkovin v več kot 5000 oblikah po vsem svetu. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Sandoz razvija, izdeluje in trži ta zdravila, pa tudi posamezne farmacevtske in biotehnološke učinkovine in antiinfektive. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih pa je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in EonLabs (ZDA), in zdaj prodaja svoja zdravila v več kot 110 državah. V letu 2005 je imel Sandoz okoli 20.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 4,7 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna družba na svetu, ki izdeluje zdravila za varovanje zdravja, zdravljenje bolezni in izboljšanje počutja. Naš cilj je iznajti, razviti in uspešno prodajati inovativna zdravila za zdravljenje bolnikov, lajšanje njihovega trpljenja in povečanje kakovosti njihovega življenja. Novartis je edina družba, ki ima vodilni položaj tako na področju patentiranih zdravil kot generikov. Ves čas krepimo svoj portfelj zdravil, ki temelji na strateških osnovah rasti na področju inovativnih zdravil, visoko kakovost in cenovno ugodnejše generike ter vodilne blagovne znamke zdravil brez recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje. V letu 2005 so družbe v okviru te skupine dosegle neto prodajo v višini 32,2 milijarde USD in neto dobiček v višini 6,1 milijarde USD. Približno 4,8 milijard USD je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 91.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran: http://www.novartis.com.

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:


Renato Lovrak
Lek Kozmetika, d.o.o.
telefon: 01/580 27 05
renata.lovrak@sandoz.com


Špelo Jurak
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d.d.
Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com

ali na
Prim. mag. Tatjano Leskošek Denišlič, dr. stom.
Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva
telefon: 031/484 294