Nova imenovanja v nadzornem svetu in upravi Leka

8. 7. 2005

Nadzorni svet Leka, novega člana skupine Sandoz, je na svoji zadnji seji, 6. julija 2005, imenoval novo članico uprave. Skupščina Leka pa je konec junija izvolila dva nova člana Lekovega nadzornega sveta. Za novo članico uprave je bila imenovana Ksenija Butenko Černe, ki se je pridružila dosedanji tričlanski upravi. Novoizvoljena člana nadzornega sveta pa sta dr. Andreas Strűngmann in Markus Delfosse.

Ksenija Butenko Černe je univerzitetna diplomirana pravnica in je v Leku zaposlena od leta 1994. Od leta 2001 je izvršna direktorica, ki vodi Pravne zadeve. Z imenovanjem za članico uprave bo prevzela odgovornost za upravljanje in zagotavljanje pravno skladnega delovanja Leka kot družbeno odgovornega podjetja, člana skupine Novartis/Sandoz. Obdržala pa bo tudi svojo dosedanjo odgovornost direktorice Lekovih Pravnih zadev in vodilne Sandozove pravne svetovalke za področje Srednje in Vzhodne Evrope na globalnem nivoju.

Novoizvoljena člana nadzornega sveta dr. Andreas Strűngmann in Markus Delfosse sta nadomestila dosedanja člana Christiana Seiwalda in Huberta Hirzingerja. Markus Delfosse, ki je v Sandozu odgovoren za Tehnične dejavnosti, je bil imenovan za novega namestnika predsednika nadzornega sveta Leka.

***

Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Lek zaposluje približno 4.186 ljudi v različnih regijah in je v letu 2004 dosegel skupno prodajo v višini 746,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, generični del Novartisa, je vodilni globalni ponudnik visoko kakovostnih generičnih farmacevtskih izdelkov. Farmacevtska družba s sedežem na Dunaju v Avstriji poleg tega upravlja tudi dve strateško pomembni poslovni enoti – industrijske izdelke in biofarmacevtiko. V letu 2004 je Sandoz dosegel 3,045 milijard USD prodaje, ima 13.400 zaposlenih in deluje v več kot 120 državah po vsem svetu.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2004 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 28,2 milijard USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,8 milijard USD. Skupina je vložila približno 4,2 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 81.400 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

  • * *

Za dodatne informacije se prosim obrnite na:
Špelo Jurak
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d.d.

Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com