Nadzorni svet potrdil imenovanje Janje Bratoš za predsednico uprave Leka

22. 3. 2005

Ljubljana, 22. marec – Nadzorni svet farmacevtske družbe Lek, novega člana skupine Sandoz, je danes potrdil imenovanje Janje Bratoš za predsednico uprave Leka. S tem je Sandoz izkazal zaupanje Lekovemu vodstvu in zaposlenim za uspešno izpeljano združitev.

Janja Bratoš bo s 1. aprilom 2005 prevzela vodenje Leka in vseh Sandozovih operacij v Sloveniji in bo imela ključno vlogo v uvajanju organizacijskih sprememb in integraciji ključnih poslovnih funkcij v globalno organizacijo Sandoza.

V svoji 30-letni poti v Leku je Janja Bratoš, ki je od 21. aprila 1999 članica Lekove uprave, dosegla več vidnih poslovnih uspehov. Pridobila si je veliko izkušenj s področja razvoja in intelektualne lastnine. Vodila je marketing in prodajo skozi zahtevno in uspešno vzpostavitev mednarodnega poslovanja, ko je zgradila močno mrežo povezanih družb in predstavništev. Janja je razvila uspešen tim sodelavcev, ki so dosegli izjemne rezultate ter ustvarili motivirano in visoko usposobljeno mednarodno organizacijo.

“V veliko zadovoljstvo mi je, da mi je bila podeljena odgovornost voditi družbo, ki bo prispevala k doseganju zahtevnih ciljev Sandoza v globalni generični industriji. Ta predlog kaže na to, da vodstvo Sandoza priznava in ceni znanje, izkušnje in poslovne rezultate Lekovih sodelavcev. S tem bo tudi zagotovljena kontinuiteta vodenja Leka,” je povedala Janja Bratoš.

***

Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Lek zaposluje približno 4.186 ljudi v različnih regijah in je v letu 2004 dosegel skupno prodajo v višini 746,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, generični del Novartisa, je vodilni globalni ponudnik visoko kakovostnih generičnih farmacevtskih izdelkov. Farmacevtska družba s sedežem na Dunaju v Avstriji poleg tega upravlja tudi dve strateško pomembni poslovni enoti – industrijske izdelke in biofarmacevtiko. V letu 2004 je Sandoz dosegel 3,045 milijard USD prodaje, ima 13.400 zaposlenih in deluje v več kot 120 državah po vsem svetu.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2004 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 28,2 milijard USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,8 milijard USD. Skupina je vložila približno 4,2 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 81.400 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

* * *

Za dodatne informacije se prosim obrnite na:
Katarino Klemenc Dinjaški,
Korporativno komuniciranje,
Lek farmacevtska družba d.d.

Telefon: 01/580 22 43,
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com