Lek vstopa v tehnologijo prihodnosti - Obrat PORT1 prelomnica za Lekovo biofarmacevtiko - Vrhunski razvojni dosežek rezultat strateške odločitve o vstopu na to zahtevno področje

Lek odprl nov proizvodni obrat za izdelavo biofarmacevtskih izdelkov

5. 2. 2004

Mengeš, 5. februar 2004 – Lek je danes otvoril nov proizvodni obrat (PORT1), prvi tovrsten v Sloveniji ter Srednji in Vzhodni Evropi. Mengeški obrat, zgrajen za proizvodnjo biofarmacevtikov, je uradno otvoril predsednik republike dr. Janez Drnovšek. Novi obrat za celično kulturo je bil z naložbo, vredno več kot 18 milijonov evrov, zgrajen v samo dveh letih in kaže Lekovo predanost nadaljnji krepitvi lastnih raziskav in razvoja ter prispevanju k vodilni vlogi Sandoza na področju biofarmacevtikov.

Novi proizvodni obrat v Mengšu “Po uspešnem razvoju biofarmacevtskih izdelkov predstavlja današnja otvoritev novo prelomnico za Lek. Vstopamo v novo področje proizvodnje za najzahtevnejši in najbolj razvit segment farmacije,” je dejal Metod Dragonja, predsednik uprave Leka.

“Otvoritev novega obrata v Mengšu je pomemben korak tako za Lek, kakor tudi za Sandozov program Biofarmacevtika. Širitev dejavnosti na tehnologijo rekombinantne celične kulture bo močno okrepilo naše sposobnosti ter nam omogočilo utrditev vodilnega položaja na hitro rastočem področju biofarmacevtike. Današnja otvoritev kaže pomen Lekove vloge pri globalni razvojni strategiji skupine Sandoz,” je poudaril vodja področja biofarmacevtike v Sandozu Patrick Vink.

Častni gost, predsednik SAZU prof. dr. Boštjan Žekš, je izrazil: “Primer Lekovega proizvodnega obrata za rekombinantno tehnologijo kaže na sodelovanje med znanostjo in gospodarstvom v Sloveniji. Kaže, da podjetja uvajajo najmodernejše tehnologije, da imajo usposobljene kadre, ki so v večini z naših univerz, da obstaja sodelovanje med raziskovalnimi inštitucijami in podjetji in da je naša znanost na evropski ravni. Lek je v tem lahko zgled ostalim družbam.”

Biofarmacevtiki so zdravila, ki so v osnovi človeški proteini (npr. hormoni, insulini, protitelesa, itd.), proizvajajo pa se s pomočjo rekombinantne DNK tehnologije. Lek je z lastnim razvojem na področju genske tehnologije pričel že v osemdesetih letih, s čimer si je ustvaril trden temelj za proizvodnjo rekombinantnih proteinov, tj. biofarmacevtikov za humano uporabo.

Ogled novega obrata ob otvoritvi Novoodprti obrat predstavlja pomemben tehnični, tehnološki in inženirski podvig, ki je plod domačega, slovenskega znanja in Lekovih strokovnjakov. Obenem je ta vrhunska tehnologija zasnovana na način, da obratuje na okolju prijazen način.

Proizvodnja v obratu PORT1 izpolnjuje zahteve evropskih in ameriških standardov stroke, dobre proizvodne prakse (GMP) ter seveda slovenske in evropske zakonodaje.

Proizvodna zmogljivost novega obrata je z dvema dvestolitrskima perfuzijskima bioreaktorjema (skupaj 150 kubičnih metrov primarnega produkta za izolacijo biofarmacevtske učinkovine na leto) zasnovana tako, da bo omogočila trženje izdelkov na globalni ravni.

Z odprtjem novega proizvodnega obrata za celično kulturo PORT1, prvega te vrste v Srednji in Vzhodni Evropi, bo Lek prispeval k utrditvi vodilnega položaja Sandoza na področju biofarmacevtike. Lek bo biofarmacevtske izdelke razvijal, proizvajal in tržil prek lastne poslovne mreže, kakor tudi prek skupine Sandoz.

Novoodprti obrat je ustvaril prek dvajset novih delovnih mest za strokovnjake s področij mikrobiologije, biologije, biokemije, kemije in farmacije.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

***

Za dodatne informacije pokličite telefon (01) 580 22 43 Katarina Klemenc Dinjaški, Korporativno komuniciranje v Leku