Lekov omeprazol na ameriškem trgu

21. 8. 2003

Novartis je sprejel odločitev, da Lek v tednu od 18. do 24. avgusta 2003 prične s prodajo generičnega omeprazola na ameriškem trgu.

Lek d. d. je v začetku februarja 2003 od ameriške agencije za hrano in zdravila (Food and Drug Administration) dobil končno odobritev za prodajo generičnih 10- in 20- miligramskih kapsul, ki vsebujejo omeprazol. Ameriški trg je največji farmacevtski trg na svetu in tudi največji strateški trg za Sandoz.

Omeprazol je drugi najbolje prodajan farmacevtski izdelek na svetu. Originator AstraZeneca sodi med pet največjih svetovnih farmacevtskih družb in trži svoj izdelek pod zaščiteno tržno znamko Prilosec/Losec. Vrednost prodaje Priloseca je leta 2002 v ZDA znašala okrog štiri milijarde dolarjev. Prvi generični izdelovalec, družba KUDCo/Schwarz Pharma, je začel generični omeprazol tržiti decembra leta 2002.

Lek, ki je razvil lastno, patentno neodvisno obliko zdravila, trži omeprazol že vrsto let v Sloveniji in na svojih tradicionalnih trgih Srednje, Vzhodne in Jugovzhodne Evrope. Generični omeprazol za ameriški trg se proizvaja v proizvodnem obratu zdravil v Ljubljani. Trženje prevzema Lekova povezana družba Lek Pharmaceuticals, Inc. pod Lekovo oznako.

Christian Seiwald, predsednik družbe Sandoz, je dejal: “Verjamemo, da obstaja velik interes med zdravniki in njihovimi pacienti za visokokvalitetno alternativo obstoječim proizvodom.”

Metod Dragonja, predsednik družbe Lek, pa je izjavil: “Lek je v ta projekt vložil ogromno znanja in izkušenj. V okviru družbe Sandoz pa nam je z visoko stopnjo sodelovanja in podpore uspelo proizvod lansirati na največji svetovni generični trg.”