Lek bo prodajal ko-amoksiklav na ameriškem trgu

26. 11. 2002

Ljubljana, 26. novembra 2002 – Slovenska farmacevtska družba Lek d. d. je od ameriške agencije za hrano in zdravila (Food and Drug Administration) dobila končno odobritev za takojšnjo distribucijo in prodajo enogramskih tablet ko-amoksiklava (kombinacija antibiotika amoksicilin in klavulanske kisline, inhibitorja betalaktamaze), antibiotika za zdravljenje širokega spektra bakterijskih okužb. ZDA so največji farmacevtski trg na svetu in eden od Lekovih strateških trgov. Leta 2001 je obseg prodaje ko-amoksiklava originatorske družbe GlaxoSmithKline presegel 1,7 milijarde dolarjev. Lek bo začel tržiti ko-amoksiklav na ameriškem trgu na začetku leta 2003.

21. novembra 2002 je ameriška agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration – FDA) slovenski farmacevtski družbi Lek d. d. odobrila takojšnjo distribucijo in prodajo enogramskih tablet ko-amoksiklava, antibiotika za zdravljenje širokega spektra bakterijskih okužb. Lek bo izdelek tržil prek svoje ameriške podružnice Lek Pharmaceuticals Inc.

Originator GlaxoSmithKline svoj izdelek trži pod zaščiteno tržno znamko Augmentin. Vrednost prodaje Augmentina je leta 2001 v ZDA presegla 1,7 milijarde dolarjev. Od julija letos je na trgu generični ko-amoksiklav ameriške družbe Geneva, pred slabim mesecem pa ga je začela tržiti še izraelska generična družba Teva. Registracijo za enogramske tablete ko-amoksiklava je pridobila tudi indijska družba Ranbaxy, vendar jih na ameriškem trgu še ne prodaja.

Originatorska družba GlaxoSmithKline je proti vsem generičnim proizvajalcem ko-amoksiklava, ki so vložili registracijsko dokumentacijo ameriški agenciji za hrano in zdravila, vložila tožbo zaradi domnevne nezakonite uporabe poslovnih skrivnosti in dejanj nelojalne konkurence. Tako je bila tožba zoper Lek pričakovana. Družba Lek ocenjuje, da je tožba proti Leku v celoti neutemeljena.

Ko-amoksiklav je Lekov najširše internacionaliziran izdelek, ki se je uveljavil predvsem na trgih Poljske, Hrvaške, Romunije, Ruske federacije, EU ter držav Azije, Afrike in Latinske Amerike. “Ko-amoksiklav je strateškega pomena za Lekovo poslovno skupino, lansiranje izdelka na ameriški trg pa predstavlja eno ključnih poslovnih usmeritev družbe”, je povedal Metod Dragonja, predsednik Lekove uprave.

Farmacevtska družba Lek bo začela enogramske tablete ko-amoksiklava na ameriškem trgu tržiti na začetku leta 2003.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

***

Za dodatne informacije pokličite (01) 580 22 43 Miša Komar – Žiberna, Korporativno komuniciranje v Leku