Zveza prijateljev mladine Slovenije in Lek za boljše življenje otrok in mladostnikov

10. 7. 2001

Ljubljana, 10. julija – Zveza prijateljev mladine Slovenije je nevladna, prostovoljna, človekoljubna in neprofitna organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov in potreb ter zaščita njihovih pravic. Ena izmed pobud, s katero uresničuje svoje poslanstvo, je tudi akcija Pomežik soncu, pri kateri kot dolgoletni partner sodeluje tudi slovenska farmacevtska družba Lek.

Pomežik soncu je pobuda, s katero skuša Zveza prijateljev mladine Slovenije zmanjšati socialno izključenost otrok in zagotoviti enake možnosti otrokom za kakovostno preživljanje prostega časa. Pobuda za izvedbo akcije Pomežik soncu – odprimo počitnice vsem otrokom je bila prvič izvedena leta 1999, ko so slovenska gospodinjstva in organizacije prispevale za letovanje otrok 65 milijonov SIT, na brezplačno letovanje pa je odšlo 1650 otrok. V letu 2000 je bilo za letovanje otrok razporejenih 11 milijonov SIT, brezplačno letovanje pa je bilo omogočeno 281 otrokom. V letu 2001 je cilj zbrati 30 milijonov SIT in omogočiti brezplačno letovanje 620 otrokom iz vse Slovenije; rezultati letošnje akcije bodo znani v mesecu oktobru ob Tednu otroka.

Letos sta Zveza prijateljev mladine in Lek, ki že vrsto let kot partnerja sodelujeta pri tej in tudi drugih akcijah, želela otrokom, ki letujejo v otroških letoviščih ZPMS poleg finančne podpore dati še nekaj več. Otrokom, ki preživljajo svoje počitnice v dveh letoviščih (Pacug in Zambratija) sta pripravila Sončkov živžav in tako popestrila njihovo letovanje. V teh dveh letoviščih preživljajo svoje poletne počitnice otroci iz vse Sloveniji, med njimi so tudi otroci, ki letujejo v okviru akcije Pomežik soncu.

Več kot 350 otrok v Pacugu in Zambratiji je s svojim koncertom popeljala v Sončkov živžav Romana Krajnčan, s katero so otroki (in tudi vzgojitelji) z navdušenjem peli in plesali. V prečudoviti svet Mt. Everesta pa sta jih popeljala Davo Karničar in lekovec Franc Oderlap, ki sta jim pripravila zanimivo predavanje z diapozitivi z lanskoletne odprave. Otroke je Lek razveselil tudi z drobnim spominom na Sončkov živžav – majico in kapo s prikupno ilustracijo sončka, ki jo je prispevala znana slovenska ustvarjalka Jelka Reichman. V obeh letoviščih sta se otroško rajanje in smeh slišala še pozno v večer.

Leta 2000 je Lek kot pokrovitelj in darovalec namenil 193 milijonov SIT in pol, kar je 0,35 % prodaje. Lek večino sredstev namenja v zdravstvene namene in za humanitarne akcije, je dolgoletni partner Rdečega križa Slovenije, slovenskega odbora za Unicef, Zveze prijateljev mladine Slovenije, Slovenske filantropije ter dobrodelne ustanove Robert, ki se bori proti širjenju aidsa.

S tem Lek uresničuje svoje poslanstvo skrbeti za zdravje in boljšo kakovost življenja, saj smo prepričani, da je naša dolžnost prispevati k reševanju družbenih težav v okolju, v katerem živimo in delamo.