Inšpekcija MCA potrdila ustreznost Lekove proizvodnje Amoksiklava za trg Velike Britanije

26. 6. 2001

Ljubljana, 26. junija – Mednarodna farmacevtska družba Lek d. d. (Lek) je prejela potrdilo angleške inšpekcije MCA (Medical Control Agency) o ustreznosti proizvodnje na Prevaljah, kjer Lek izdeluje antibiotik Amoksilav. Inšpekcija MCA, ki je sorodna ameriški FDA (Food and Drug Administration), velja za eno najzahtevnejših, če ne kar najbolj zahtevno evropsko inšpekcijo na področju proizvodnje zdravil.

S prejeto avtorizacijo je Lek ponovno potrdil vrhunsko znanje in obvladovanje kakovosti izdelkov, ki sta v farmacevtski industriji bistvena za varna, učinkovita in kakovostna zdravila.

Amoksiklav je širokospektralni antibiotik. Predpisuje se ob okužbah zgornjega in spodnjega dela dihal, sečil, rodil, kože in mehkih tkiv, kosti ter vezivnega tkiva, obzobnih tkiv, ugrizih živali itd.

V Leku so še posebej ponosni na dejstvo, da so klavulansko kislino, ki je dodana antibiotiku, razvili sami, na osnovi lastnega znanja in z uporabo najnovejših tehnologij, kar dokazuje, da Lek ni le generično podjetje.

Izdelek je svojo pot v Sloveniji začel že leta 1990, čemur pa so kmalu sledile tudi registracije in trženje v tujini.

Danes je Amoksilav priznano učinkovit, varen in sodoben antibiotik. Z različnimi zaščitenimi imeni je registriran v več kot 40 državah, z Lekovo licenco pa ga proizvajajo tudi številni licenčni partnerji.

Tudi v letu 2000 je bil med Lekovimi končnimi farmacevtskimi izdelki na prvem mestu po prodaji prav Amoksilav, ki je Lekov najpomembnejši izdelek, saj je njegov delež v skupni Lekovi prodaji 20,9-odstoten in za skoraj tri milijarde SIT večji kot leto prej. Amoksiklav ni le Lekov vodilni izdelek, ampak tudi izdelek z eno najvišjih stopenj rasti: njegova prodaja se je v primerjavi z letom prej povečala za 34,8%.

Naslednji koraki za dokončen vstop Leka na angleški antibiotični trg sta registracija zdravila (časovno je le-ta odvisna od angleških regulatornih organov) in pa dogovor o trženju z angleškim partnerjem. Le-ta je tik pred zaključkom, Lek pa naj bi na angleškem trgu sodeloval z enim od ključnih predstavnikov angleške farmacevtske industrije.