Leku priznanje Vključi.Vse za spodbujanje uravnoteženosti, raznolikosti in vključenosti

  • Lek, član skupine Sandoz, je letošnji prejemnik priznanja Vključi.Vse, ki ga podeljuje Sekcija managerk pri Združenju Manager.    
  • S priznanjem prepoznavajo podjetja, ki udejanjajo in spodbujajo politiko uravnoteženosti, raznolikosti in vključenosti v podjetju in zunaj njega. 
  • Lekova kultura raznolikosti, pravičnosti in vključenosti temelji na petih stebrih: podpora osebam z invalidnostjo, podpora skupnosti LGBTQI+,  spodbujanje medkulturnega sodelovanja, spodbujanje enakosti spolov in medgeneracijsko sodelovanje. 
27. 9. 2024

Lek, član skupine Sandoz, je na slovesni podelitvi v okviru Managerskega kongresa prejel priznanje Vključi.Vse, s katerim Sekcija managerk pri Združenju Manager prepoznava uspešna podjetja, katerih vodstvene ekipe razumejo in udejanjajo politiko uravnoteženosti, raznolikosti in vključenosti.

Priznanje je v imenu družbe prevzel Gregor Makuc, glavni izvršni direktor Leka, ki je ob tem povedal: »Priznanje Vključi.Vse je dokaz, da smo v naših prizadevanjih za raznolikost, pravičnost in vključenost na pravi poti in da naše delo prinaša oprijemljive rezultate. Verjamemo, da najboljše inovacije nastajajo s sodelovanjem, ki temelji na zaupanju ter medsebojnem razumevanju in spoštovanju. V takšnem okolju ljudje čutijo pripadnost in motivacijo, da ustvarjajo nove priložnosti, raziskujejo neznano ter se ne bojijo tvegati. S tem pogumom rastemo kot posamezniki in kot organizacija.«

V Leku so temelje za kulturo raznolikosti, pravičnosti in vključenosti postavili že pred desetletjem z zavedanjem, da so sodelavci, ki se počutijo varne, cenjene in spoštovane v vsej svoji raznolikosti, bolj zadovoljni, ustvarjalni in zavzeti, kar je ključno tudi za poslovno uspešnost. V podjetju spodbujajo ničelno toleranco do vseh oblik diskriminacije glede na osebne okoliščine, kot so spol, starost, narodnost, vera, spolna usmerjenost, invalidnost in druge.

Raznolikost, pravičnost in vključenost v Leku niso le črka na papirju, ampak jih z različnimi pobudami in dejavnostmi načrtno spodbujajo tudi v praksi. »V Leku se poskušamo enakovredno osredotočati na različna področja raznolikosti sočasno. Verjamemo, da je za uspeh našega podjetja ključno, da vsa področja obravnavamo z enako mero pomembnosti in pozornosti,« je pojasnila Ajda Novak, vodja pobude Raznolikost, pravičnost in vključenost v Leku.

Med drugim zagotavljajo vključujoč in transparenten zaposlitveni proces ter sledijo smernicam spolne uravnoteženosti v organih vodenja in višjem menedžmentu, zagotavljajo dostopnost osebam z omejeno mobilnostjo ter izvajajo mentorstva, izobraževanja in usposabljanja o različnih temah, povezanih s področjem raznolikosti, pravičnosti in vključenosti. Zaposlene tudi spodbujajo, da se vključijo v t. i. skupnosti pripadnosti, v katerih obravnavajo pomembne tematike v povezavi z raznolikostjo, pravičnostjo in vključenostjo, izbirajo aktivnosti in pripravljajo dogodke ter tako soustvarjajo kulturo podjetja.

Priznanje Vključi.Vse se pridružuje drugim priznanjem in certifikatom, ki potrjujejo Lekovo zavezanost ustvarjanju vključujočega in spodbudnega delovnega okolja: Družini prijazno podjetje, Invalidom prijazno podjetje, LGBT prijazno podjetje in priznanje MEGA navdih za medgeneracijsko sodelovanje. Lek je prav tako podpisnik Listine raznolikosti ter šestkratni prejemnik naziva Najuglednejši delodajalec in Top Employer 2024.

* * *

O Leku
Lek, član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji.

O Sandozu
Sandoz(SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil s strategijo rasti, ki temelji na njegovem poslanstvu: premikanje meja za bolnike. Pri zagotavljanju Sandozovih zdravil za približno 800 milijonov bolnikov po vsem svetu sodeluje 20.000 ljudi več kot 100 narodnosti, kar ustvarja znatne prihranke na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu in še večji skupni družbeni učinek. Njegov vodilni portfelj vsebuje približno1500 izdelkov, s katerimi se obravnava širok nabor bolezni, od prehlada dorakavih obolenj. Sandoz ima sedež v Baslu v Švici, njegova dediščina pa sega vleto 1886. Zgodovina njegovih znanstvenih prebojev vključuje Calcium Sandoz izleta 1929, prvi peroralni penicilin na svetu iz leta 1951 in prvo podobno biološko zdravilo na svetu iz leta 2006. Leta 2023 je Sandozova prodaja znašala 9,6 milijarde USD. 

* * *

Izjava o omejitvi odgovornosti
To sporočilo za medije vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in ne dajejo nobenih zagotovil za prihodnje rezultate. Podane so na podlagi trenutnih stališč in predpostavk vodstva glede prihodnjih dogodkov in uspešnosti poslovanja. Podvržene so tveganjem in negotovostim, ki med drugim vključujejo prihodnje svetovne gospodarske razmere, menjalne tečaje, zakonske določbe, tržne razmere, dejavnosti konkurentov in druge dejavnike, na katere Sandoz nima vpliva. Če se uresniči eno ali več takšnih tveganj ali negotovosti ali če se osnovne predpostavke izkažejo za napačne, se lahko dejanski rezultati bistveno razlikujejo od napovedanih ali pričakovanih. Vsaka izjava, ki se nanaša na prihodnost, izhaja samo iz razmer na datum posamezne izjave, Sandoz pa se nezavezuje, da bo javno posodabljal ali popravljal katero koli izjavo, ki se nanaša na prihodnost, razen če to zahteva zakonodaja.

- konec -