Prvi TechBEAT perspektivnim srednješolkam in srednješolcem odprl vrata v svet farmacije

  • Lek, član skupine Sandoz, je organiziral TechBEAT, nov, inovativen izkustveni dogodek, namenjen mladim spodročij naravoslovno-tehničnih ved iz slovenskih srednjih šol. 
  • Dvodnevni dogodek je mladim talentom omogočil prvi stik z globalno mrežo strokovne odličnosti iz sveta znanosti in tehnologije v farmacevtski industriji.
  • Udeleženim smo omogočili neposreden vpogled v delo Lekovih strokovnjakinj in strokovnjakov ter jim dali priložnost, da svoje znanje in veščine prikažejo v naravoslovno-tehničnem izzivu. 
14. 5. 2024

Lek je 9. in 10. maja organiziral TechBEAT, ki je perspektivnim mladim talentom iz slovenskih srednjih šol omogočil edinstven vpogled v izzive in trende farmacevtske industrije, mreženje, pridobivanje konkretnih znanj in izkušenj ter strokoven vpogled v najsodobnejšo tehnologijo.

Več kot trideset udeleženk in udeležencev iz sedmih srednjih šol – Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Dvojezične srednje šole Lendava, Šolskega centra Kranj, Šolskega centra Škofja Loka, Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo ter Srednje šole tehniških strok Šiška – je imelo priložnost pobliže spoznati delo globalnega farmacevtskega podjetja. Ob tem so imeli dostop do globalne mreže strokovnjakinj in strokovnjakov ter kariernih priložnosti v agilnem in navdihujočem poslovnem okolju, ki temelji na vključenosti, pravičnosti in vrednotenju raznolikosti.

Osrednji gostje dogodka so bili Uroš Ocepek, inovator in učitelj leta 2022 iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, Petra Osojnik, vodja validacij v aseptični enoti v Leku, in Blaž Zupan, docent na katedri za podjetništvo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dijakinjam in dijakom sta se pridružila tudi Gregor Makuc, direktor Korporativnih zadev in član uprave Leka, ter Tjaša Bantan Polak, direktorica Aseptičnih izdelkov.

Gregor Makuc je na dogodku poudaril, kako pomembni so mladi za prihodnost farmacevtske industrije, in dodal:

»V prihodnost zremo z optimizmom, saj so nove generacije strokovnjakov, ki bodo v prihodnjih letih in desetletjih prispevali k uspehu Leka, že na poti. Na nas je, da jih prepoznamo, jim ponudimo priložnost ter jih spodbujamo na poti strokovnega razvoja. Izstopajočim posameznikom tako že tekom izobraževanja omogočimo, da spoznajo delo v mednarodnem farmacevtskem okolju, kjer lahko kasneje tudi začnejo in gradijo svojo karierno pot.«
Gregor Makuc,
direktor Korporativnih zadev in član uprave Leka

V okviru dogodka so si udeleženke in udeleženci ogledali proizvodnjo aseptičnih izdelkov v Ljubljani, kjer poteka proizvodnja približno 500 končnih izdelkov, in neposredno spoznali delo Lekovih sodelavk in sodelavcev. Osrednji del programa je potekal na Bledu, kjer so prisluhnili predavanjem in se pod strokovnim vodstvom posvetili skupinskemu iskanju naravoslovno-tehnične rešitve za farmacevtski izziv iz prakse. Predstavljene rešitve smo ocenili in med vsemi tekmovalnimi skupinami izbrali tisto, ki je komisijo najbolj prepričala.

Član najboljše ekipe in dijak Šolskega centra Kranj, David Carotta, je ob razglasitvi povedal: »V ekipi smo imeli izjemno nadarjene posameznike, s katerimi smo s skupnimi močmi poiskali najbolj optimalno rešitev. Vesel sem, da sem imel priložnost sodelovati z vrstniki iz različnih slovenskih krajev, jih spoznati v tako navdihujočem okolju in združiti prijetno s koristnim. « Ostali člani zmagovalne ekipe so bili Mai Zakrajšek, Srednja šola tehniških strok Šiška, Matevž Hostnik, Šolski center Škofja Loka, Luka Cek, Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Kaleb Hajdinjak, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota in Jakob Kiralj, Dvojezična srednja šola Lendava.

Med vsemi udeleženimi je strokovna komisija izbrala tudi dva posameznika, ki sta se na dogodku najbolj izkazala s svojim ustvarjalnim razmišljanjem, poglobljenim in celostnim pogledom ter ekipnim duhom. To sta bila Mai Zakrajšek in Urban Kralj Cepec, oba iz Srednje šole tehniških strok Šiška. »Moja izkušnja na TechBEAT-u je bila nepozabna, saj sem spoznal veliko novega. Udeležbo na dogodku bi priporočil vsem, ki jih zanima naravoslovno-tehnično področje in si želijo pridobiti konkretne izkušnje. Tudi organizacija je bila na zelo visoki ravni,« je ob tem dejal Kralj Cepec, Zakrajšek pa je poudaril, da je bil najboljši del dogodka »reševanje strokovnega izziva in sodelovanje s strokovnjaki.«

Zadovoljstvo z udeležbo na dogodku so izrazili tudi mentorji mladih talentov. »Povezovanje med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami je nujno,« je poudaril Klaudio Štemberger iz Srednje šole tehniških strok Šiška. »Takšni dogodki so pomembni tako za mlade, da dobijo konkretne izkušnje, kot za nas učitelje, da dobimo povratno informacijo o našem delu,« je še dodal.

Lek je z dogodkom postavil močne temelje za nadaljnji razvoj perspektivnih srednješolk in srednješolcev, ki se zanimajo za kariero v farmacevtski industriji. Ponovno je potrdil svojo vlogo mentorja in podpornika mladih talentov, ki jim poleg dogodkov, kakršen je TechBEAT, nudi tudi štipendije, možnost praktičnega usposabljanja in pridobivanja kakovostnih delovnih izkušenj ter priložnost za osebni razvoj in uresničevanje poklicnih ambicij. 

* * *

O Leku
Lek, član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, v kateri razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pridelu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo nazivnaj uglednejšega delodajalca v Sloveniji ter naziv Top Employer 2024. 

O Sandozu
Sandoz(SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil s strategijo rasti, ki temelji na njegovem poslanstvu: premikanje meja za bolnike. Pri zagotavljanju Sandozovih zdravil zapribližno 800 milijonov bolnikov po vsem svetu sodeluje 20.000 ljudi več kot100 narodnosti, kar ustvarja znatne prihranke na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu in še večji skupni družbeni učinek. Njegov vodilni portfelj vsebuje približno 1500 izdelkov, s katerimi se obravnava širok nabor bolezni, od prehlada do rakavih obolenj. Sandoz ima sedež v Baslu v Švici, njegova dediščina pa sega v leto 1886. Zgodovina njegovih znanstvenih prebojev vključuje Calcium Sandoz iz leta 1929, prvi peroralni penicilin na svetu izleta 1951 in prvo podobno biološko zdravilo na svetu iz leta 2006. Leta 2023 je Sandozova prodaja znašala 9,6 milijarde USD. 

* * *

Izjava o omejitvi odgovornosti
To sporočilo za medije vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in ne dajejo nobenih zagotovil za prihodnje rezultate. Podane so na podlagi trenutnih stališč in predpostavk vodstva glede prihodnjih dogodkov in uspešnosti poslovanja. Podvržene so tveganjem in negotovostim, ki med drugim vključujejo prihodnje svetovne gospodarske razmere, menjalne tečaje, zakonske določbe, tržne razmere, dejavnosti konkurentov in druge dejavnike, na katere Sandoz nima vpliva. Če se uresniči eno ali več takšnih tveganj ali negotovosti ali če se osnovne predpostavke izkažejo za napačne, se lahko dejanski rezultati bistveno razlikujejo od napovedanih ali pričakovanih. Vsaka izjava, ki se nanaša na prihodnost, izhaja samo iz razmer na datum posamezne izjave, Sandoz pa se ne zavezuje, da bo javno posodabljal ali popravljal katero koli izjavo, ki se nanaša na prihodnost, razen če to zahteva zakonodaja.

- konec -