ScienceBEAT perspektivnim študentkam in študentom omogočil vstop v globalno mrežo odličnosti v znanosti in podjetništvu

  • ScienceBEAT je osemindvajsetim talentom iz šestih držav odstrl pogled v trende in izzive sodobne farmacevtske industrije ter jim omogočil mreženje in učenje od vrhunskih strokovnjakov in strokovnjakinj s področja znanosti, raziskovanja in podjetništva.
  • Osrednja govorca sta bila britanski genetik, celični biolog in Nobelov nagrajenec sir Paul Nurse ter Andy Baynes, podjetnik, inovator, strokovnjak za trajnostnost in nekdanji izvršni direktor podjetij  Apple, Google in Nest.
  • Štiridnevni dogodek, ki je potekal v Ljubljani in Lendavi, se je zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim – razglasili so zmagovalno ekipo in najbolj izstopajočega posameznika ter podelili priznanje za  komuniciranje na družbenih omrežjih.
12. 9. 2023

Lek, član skupine Sandoz, je med 7. in 10. septembrom 2023 gostil vrhunski znanstveni in strokovni dogodek ScienceBEAT, namenjen perspektivnim študentom in študentkam naravoslovnih in poslovnih ved iz Slovenije in tujine. Za udeležbo na dogodku se je potegovalo več kot 100 mladih talentov, izmed katerih je bilo na osnovi njihove akademske uspešnosti, obštudijskih dejavnosti ter strokovnih izkušenj in dosežkov izbranih 28 najboljših iz 6 držav.

Program, ki je bil zasnovan z mislijo na prenos znanja in učenje od vodilnih strokovnjakov, je na enem mestu združil najboljše, kar ponuja svet na področju znanosti in podjetništva. Kot osrednja govorca sta nastopila britanski genetik in celični biolog sir Paul Nurse, ki je za svoje prelomne raziskave celičnega cikla prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino, ter Andy Baynes, vlagatelj, podjetnik, strokovnjak za trajnostnost in nekdanji izvršni direktor podjetij Apple, Google in Nest.

Udeleženci in udeleženke so dobili tudi neposreden vpogled v delo Lekovih strokovnjakov in strokovnjakinj ter navdihujočo organizacijsko kulturo Sandoza, globalnega farmacevtskega podjetja, ki je vodilno na področju razvoja in proizvodnje podobnih bioloških zdravil in generičnih farmacevtskih izdelkov. Obiskali so Razvojni center Slovenija, vodilni Sandozov razvojni center za razvoj tehnološko zahtevnih izdelkov, in enoto Aseptični izdelki, ki se nahajata v Ljubljani, ter Lekovo lokacijo v Lendavi, kjer potekata proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik. 

Na sedežu družbe v Ljubljani sta udeležence sprejela Matjaž Tršek, direktor Razvojnega centra Slovenija, in Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija, ki je v svojem nagovoru izpostavil ključne izzive in priložnosti v farmaciji ter potencial mladih talentov: »V kompleksnem svetu farmacevtske industrije je pomen sodelovanja neprecenljiv. Pri soočanju z izzivi in izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo umetna inteligenca, digitalizacija in podatkovna analitika, lahko s pomočjo strateških partnerstev in interdisciplinarnega sodelovanja, ki smo jima v Leku zavezani že desetletja, še hitreje premikamo meje dostopnosti za bolnike. Ob tem ne smemo spregledati vloge mladih talentov, njihovih svežih pogledov, nebrzdane radovednosti in želje po preizkušanju novih pristopov. Spodbujanje njihovega razvoja in zagotavljanje priložnosti za edinstven vpogled v farmacevtski svet na samem začetku njihove kariere sta naložba v našo skupno prihodnost.«

Program dogodka je poleg strokovnih predavanj, delavnic in vodenih ogledov Lekovih lokacij obsegal tudi skupinsko delo na zastavljenem farmacevtsko-poslovnem izzivu, pri katerem so udeleženci in udeleženke prikazali svoje znanje in veščine v praksi, ter dejavnosti za razvoj socialnih veščin, spoznavanje lokalne skupnosti in spodbujanje mreženja v sproščenem okolju.

Podeljene nagrade najboljšim

Dogodek se je zaključil s podelitvijo nagrad. Strokovna komisija je na podlagi najbolj prepričljive poslovne rešitve za zastavljeni izziv izbrala zmagovalno ekipo in imenovala najbolj izstopajočega posameznika, podelili pa so tudi nagrado za komuniciranje na družbenih omrežjih. Vsi so prejeli tudi finančno nagrado.

Udeleženci in udeleženke so z delom v skupini iskali odgovore na tri ločene sklope, sestavljene iz strategije proizvodnje, strategije Go-to-Market za podobna biološka zdravila in finančnega načrta. Zmagovalna ekipa, ki so jo sestavljali Niko Petrović, Ema Čemerika, Anja Vidović, Luka Svet, Xeniya Klokova in Arijan Valar, je strokovno komisijo prepričala s projektno nalogo Blueprint for sucess.

Predstavnika zmagovalne ekipe, Anja Vidović in Niko Petrović, sta ob razglasitvi povedala: »Pohvale organizacijski ekipi ScienceBEAT, saj je bil dogodek organiziran na zelo visokem nivoju. Najbolj pa nam je bilo všeč, da smo lahko raznolika področja povezali skupaj in prišli do zmagovalnega rezultata. Pri reševanju naloge smo drug drugemu pustili svobodo, saj smo v timu prihajali iz različnih področij študija in na koncu prišli do presenečanja, da smo sposobni takšnega rezultata.«

Komisija je med vsemi udeleženci izbrala tudi posameznika, ki se je najbolj izkazal pri povezovanju znanstvenega in poslovnega razmišljanja ter z znanjem, strokovnostjo in osebnostnimi lastnostmi pustil pomemben pečat na dogodku. Zmagovalec ScienceBEAT je postal Mateusz Kosiński s Poljske, ki je ob tem povedal: »Bilo je neverjetno in zelo sem hvaležen podjetju Lek za prejeto nagrado. Priporočam prihodnji generaciji, da se prijavijo na ScienceBEAT, ker je to velika priložnost za vašo prihodnost, še posebej s srečanjem z govorniki, kot sta Sir Paul Nurse in Andy Baynes. To je enkratna priložnost, da spoznate govornike v živo, se z njimi pogovarjate in jim postavljate vprašanja, na katera nihče drug morda ne bo mogel odgovoriti.«

Priznanje za komuniciranje na družbenih omrežjih si je prislužil Matej Mivšek iz Slovenije, ki se je pred in med dogodkom najaktivneje vključeval v objave in razprave na družbenih omrežjih, vezane na dogodek, ter s proaktivnim pristopom prispeval k dodatni vidnosti in izpostavljenosti projekta.

Jure Vajs, vodja Strateških programov v Leku in vodja organizacijskega odbora projekta ScienceBEAT, je ob zaključku projekta povedal: »Verjamem, da smo dosegli več kot le uspešno izvedbo dogodka. Mlade talente, vrhunske znanstvenike in uspešne podjetnike smo povezali v nepozabno izkušnjo, ki je omogočila učenje, razvoj inovativnih idej in vzpostavljanje dragocenih odnosov. Naša vizija je bila ustvariti prostor, kjer se prepletata znanje in vedoželjnost, kjer se premikajo meje in krepijo povezave med generacijami in akademskimi disciplinami. Hvala vsem, ki ste s svojim trudom in zagnanostjo prispevali k uspehu tega dogodka. Še posebej se zahvaljujem našim partnerjem, Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru, Univerzi na Primorskem, Ljubljanskemu univerzitetnemu inkubatorju in javni agenciji SPIRIT Slovenija ter fundaciji WorkInHealth. Skupaj smo postavili temelje za prihodnost.«

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji. 

Sandoz
Novartisova divizija Sandoz je vodilna družba na svetu med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili. Naše poslanstvo je premikati meje za bolnike z razvijanjem in trženjem novih, cenovno dostopnih zdravil. Naš cilj je postati vodilna in najbolj cenjena generična farmacevtska družba na svetu. Naš širok nabor izdelkov obsega visokokakovostna zdravila, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno navoljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Zadodatne informacije se obrnite na:
Gregorja Makuca
Korporativne zadeve
Lek farmacevtska družba d.d.
telefon: 01 580 22 43

gregor.makuc@sandoz.com