Utrinki poletne razstave Liane Saje Wang

12. 7. 2022

V juniju smo v Galeriji Lek otvorili razstavo Liane Saje Wang, kjer je z uvodnim nagovorom vse obiskovalce pozdravila Mirjam Šopar Urleb, predsednica uprave Sandoza d.d. ter Gregor Makuc, direktor Komuniciranja in zunanjih zadev. 

V sproščenem pogovoru sta se umetnica Liana Saje Wang in Iztok Premrov pogovarjala o različnih tehnikah njenega ustvarjanja in kaj jo pri tem vodi. O razstavi in ustvarjanju umetnice je umetnostni zgodovinar in likovni kritik Iztok Premrov v zloženki k razstavi zapisal: »Za izoblikovanje svoje ustvarjalne poti se je nenehno trudila in bolj, ko je dozorevala, bolj jo je vleklo tudi h koreninam po materini strani, k azijski umetnosti, h kitajski miselnosti. V zadnjem času so ji blizu misli, objavljene na spletu, da umetniki niso kot športniki in ne morejo tekmovati za zlato kolajno ali premagati drug drugega. Prizadevati si morajo ustvariti vez z ljudmi, ki jih potrebujejo. Vsakdo naj tudi ustvarja po svoje, saj v umetnosti ni ene same poti, ampak jih je veliko različnih.«

Po uvodnem delu je sledil glasbeni nastop vokalistke Brine Vogelnik in kitarista Luke Ropreta, kjer sta s skladbami Dolgi dnevi, Poletje, Slečena koža in Mura pospremila kulturni program otvoritve.

Liana  Saje Wang je v ilustracijah našla osebno in umetniško uresničitev. Predvsem si je za trdno podlago ilustratorskega dela izbrala čvrsto risarsko izhodišče. Ob različnih projektih pa je spoznala, da si je treba za vsakega posebej izbrati tudi svojstveno tehnično izvedbo. Ilustriranje različnih besedil po njenem mnenju zahteva vrsto prilagoditev.

Avtoričin cilj ni ustvariti le neke splošno zasnovane likovne spremljave besedil, ki jih opremlja z ilustracijami, ampak doseči doživeto interpretacijo kot likovno nadgraditev zgodbe. Pri ustvarjalnosti se zanaša na notranje občutke, pri tem pa jo mora v besedilu nekaj pritegniti, jo spodbuditi k avtorski interpretaciji. Zelo blizu sta ji hudomušnost in igrivost.

Razstava bo odprta do 6. septembra vsak dan od 9. do 19. ure.

Prijazno vabljen na ogled!