Slovenski onkologi javnost opozarjajo na dejavnike tveganja za nastanek kožnega raka

Zaščiti svojo kožo

20. 5. 2022

Za melanomom letno v Sloveniji zboli približno 600 ljudi (leta 2020 natanko 652).1  Kožni melanom je eden od petih najpogostejših rakov v slovenski populaciji.1 Slovenija je s 3,8 umrlega na 100.000 prebivalcev na drugem mestu na lestvici 27 držav Evropske unije.Povprečno letno za malignim melanomom kože pri nas umre okrog 125 ljudi.

Ker je pretirano sončenje eden glavnih razlogov za nastanek kožnega raka oziroma melanoma,1 lahko ozaveščanje o nevarnostih, ki jih prinaša sonce, rešuje življenja. Tega se dobro zavedajo slovenski onkologi, ki javnost ob bližanju poletja že vrsto let opozarjajo na dejavnike tveganja za nastanek kožnega raka.

Sekcija za internistično onkologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je v sodelovanju s Sektorjem internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana pripravila obsežno ozaveščanje o pomenu preprečevanja nastanka kožnega raka. Tudi Novartis družbeno odgovorno podpira kampanjo, s katero bomo javnost skupaj seznanjali z dejavniki tveganja za nastanek kožnega raka oziroma melanoma.

Ozaveščevalne stojnice bodo vsako soboto od 21. maja do 18. junija postavljene tam, kjer bo kampanja nagovorila kar največ obiskovalcev: v nakupovalnih središčih po vsej Sloveniji, kampanja pa se bo zaključila na plaži v Portorožu.

Ekipa študentov medicine bo mimoidočim predstavila najpogostejše dejavnike tveganja in izpostavila značilne znake, ki so nam lahko v pomoč pri zgodnjem prepoznavanju nastanka kožnega raka. Z obiskovalci se bodo pogovorili o preventivnem ravnanju in odgovorili na njihova vprašanja o kožnem raku. Svetovali jim bodo tudi, kam se lahko obrnejo po pomoč in kje naj poiščejo nadaljnjo obravnavo, če opazijo sumljive kožne spremembe.

V Novartisu smo za ponazoritev nastanka kožnega melanoma pripravili poučen in nazoren video posnetek, na katerem si bodo obiskovalci lahko s 3D očali ali na LCD zaslonu ogledali začetno fazo kožne maligne spremembe in se slikovito seznanili z načinom nastanka kožnega raka.

Za zgodnje prepoznavanje melanoma uporabi pravilo za samopregledovanje ABCDE.*

Obiščite info stojnice po Sloveniji:

Ljubljana - City Park
21. 5.
Nova Gorica - Supernova
21. 5.
Maribor - Europark
28. 5.
Celje – City Center
28. 5.
Murska Sobota – BTC City
4. 6.
Kranj - Supernova
4. 6.
Slovenj Gradec - Supernova
11. 6.
Portorož - plaža
18. 6.

Vir: 

  1. Poročilo Kliničnega registra kožnega melanoma pri  Registru raka Republike Slovenije za obdobje 2017–2020. Dostopno na: https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/rrs/kr/melanom/Porocilo_Klinicnega_registra_koznega_melanoma_pri_Registru_raka_RS_za_obdobje_2017-2020__izdano_l._2022_.pdf. Zadnji dostop: 12. 5. 2022