Teden boja proti raku: od besed k dejanjem

7. 3. 2022

Novartis se v 39. tednu boja proti raku (od 7. do 13. marca 2022) pridružuje prizadevanjem ustanov, ki podpirajo bolnike z rakom. Za preprečevanje raka lahko veliko storimo sami, poudarjajo v Zvezi slovenskih društev za boj proti raku. V sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana v tednu boja proti raku pozivajo: "Ne čakajte na konec pandemije, proti raku ukrepajte takoj.«

Od besed k dejanjem, torej: na spletni strani Zveze slovenskih društev za boj proti raku, ki je z 11 regijskimi društvi med nevladnimi organizacijami najstarejši in najpomembnejši nosilec preventive na področju raka, se poučite o 12 nasvetih proti raku

Ob dnevu žena naredite nekaj dobrega zase in za druge

V teh zahtevnih časih je skrb za lastno in zdravje drugih izjemnega pomena, zato ne pozabimo nanj. Jutrišnji dan žena je odlična priložnost za prijazen opomnik o pomenu rednega mesečnega pregledovanja prsi, ki pripomore k zgodnjemu odkritju in zdravljenju raka dojk. Na spletni strani Združenja Europa Donna si oglejte, kako si pravilno pregledati dojke. Moški pa medtem po navodilih na spletni strani Slovenskega  onkološkega društva za moške Onkoman opravite samopregled mod – traja samo 30 sekund in če ga opravite vsaj enkrat na mesec, vam lahko reši življenje.

Želite svojim najdražjim polepšati dan? Rožnati trio cvetic je odlična ideja Združenja Europa Donna: podarite semena marjetice, astre in Šabojevega nageljčka v čudovitih rožnatih odtenkih, povezano z roza trakom, ki nosi lepo misel.

Projekt smo se pridružili tudi v Novartisu, saj že vrsto let podpiramo številne ustanove, ki nudijo oporo bolnikom z rakom. Ob 25-letnici Novartisa in 75-letnici Leka smo se izkazali s podporo prizadevanjem Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Želimo odkriti zdravilo, ki bo pozdravilo raka

Uspešno  znanstveno-raziskovalno delo zaposlenih v Novartisu bolnikom z različnimi  rakavimi obolenji prinaša novo upanje, saj razvijamo nova prebojna zdravila in terapije za zdravljenje raka, ene najpogostejših bolezni na svetu. Kot edina farmacevtska družba s štirimi različnimi platformami za zdravljenje raka – radioligandno terapijo, celično in gensko terapijo, tarčno terapijo in imunoterapijo – je naša vizija jasna: želimo odkriti  zdravilo, ki bo pozdravilo raka in pomagati bolnikom po vsem svetu. To je v nedavnem pogovoru poudaril tudi Predrag Bogavac, direktor Novartisove Onkologije v Sloveniji.

Prizadevamo si za razvoj terapij, ki ne le podaljšajo življenje bolnikov, ampak ga tudi izboljšajo. Ponosni smo predvsem na inovativno tarčno terapijo, ki je pomemben preboj na področju zdravljenja raka dojk, posebno razsejanega raka dojk.

V Novartisu se namreč zavedamo, da je samo leta 2020 v Evropski uniji za rakom umrlo več kot 550.000 žensk, prek 1,2 milijona pa jih je bilo diagnosticiranih z rakom. Rak večinoma prizadane ženske in predstavlja poseben izziv pri doseganju globalne enakosti na področju zdravja. V Novartisu si tudi v tem trenutku prizadevamo, da omogočamo dostop do terapij bolnikom v vseh državah, kjer delujemo.

Več o našem odzivu na aktualno dogajanje si lahko preberete tukaj.