Novartis v Sloveniji je uspešno zaključil prvi Podatkovni hekaton

21. 4. 2021

V aprilu se je končal prvi Podatkovni hekaton (»Pharma Data Science Hack«), ki ga je organiziral Novartis v Sloveniji v sodelovanju s podjetjem za informacijsko tehnologijo Axiologo.Tekmovanje je bilo namenjeno izkušenim podatkovnim znanstvenikom, ki so mesec dni reševali različne podatkovne izzive, s katerimi se soočajo v Novartisu v Sloveniji. Tovrstna sodelovanja izhajajo iz Novartisove usmeritve v razvoj in inovativnost ter povezanosti z nadarjenimi strokovnjaki z različnih področij.

Novartisv Sloveniji in podjetje za informacijsko tehnologijo Axiologo sta med 15.marcem in 15. aprilom organizirala prvi Podatkovni hekaton, v katerem se je pomerilo pet podatkovnih znanstvenikov, ki so reševali tri podatkovne izzive, s katerimi se soočajo sodelavci Novartisa v Sloveniji. 

Zmagovalna ekipa, ki sta jo sestavljala Guillaume Azarias iz Francije in Parag Mehta iz Indije, je uspešno rešila izziv iz proizvodnje trdnih izdelkov. »Hekaton je bil zelo zahtevna in bogata izkušnja. Čeprav smo iz različnih okolij, smo si prizadevali združiti svoje sposobnosti in razviti rešitev, ki je lahko koristna za proizvodno ekipo. Novartisova ekipa nam je zagotovila maksimalno količino materiala za razvoj naše rešitve, naš mentor iz Axiologa pa je razvoj projekta usmeril v pravo smer. Zelo sem užival v tem izzivu in se lahko na poti veliko učil od sotekmovalca v ekipi kot od predavateljev, ki so dajali odlične nasvete,« je povedal eden od zmagovalcev izziva, Guillaume Azarias.

Digitalne tehnologije in podatkovna znanost so ključne za nadaljnje medicinske inovacije. Novartis v Sloveniji se zaveda, da bodo v prihodnosti najuspešnejša tista podjetja, ki na digitalno preobrazbo gledajo kot na priložnost in bodo znala v celoti izkoristiti moč podatkov ter digitalnih tehnologij. »V Novartisu želimo čim bolje izkoristiti podatke, saj verjamemo, da so lahko naša ključna strateška prednost. Trenutno imamo edinstveno priložnost, da vodimo digitalno revolucijov farmaciji in smo v samem vrhu raziskav in razvojnih pristopov, ki združujejo podatke, tehnologijo in dizajn. To nam omogočajo obsežno strokovno znanje, inovativnost in širok nabor podatkov iz več tisoč raziskav stotine bolezni v zadnjih desetletjih. Že zdaj pri delu uporabljamo napredne digitalne tehnologije, analitike in umetno inteligenco, ki nam pomagajo spodbujati inovacije ter izboljšati učinkovitost,« je o prihodnosti farmacevtske industrije povedal Matjaž Tršek, direktor Razvojnega centra Slovenije.

Organizatorja sta za sodelujoče podatkovne znanstvenike pripravila tudi dodaten program izobraževanj, v katerem so udeleženci prisluhnili različnim delavnicam in predavanjem o vizualizaciji podatkov in učinkoviti rabi podatkovne znanosti v farmacevtskem razvoju. »Zaposleni v farmaciji že dolgo ne prihajajo le iz naravoslovnih smeri, ampak je naša stroka vedno bolj interdisciplinarna, naši izzivi in rešitve se čedalje bolj prepletajo tudi z družboslovnimi in tehničnimi vedami. V Novartisu v Sloveniji smo ves čas v stiku z nadarjenimi, perspektivnimi strokovnjaki z različnih področij, ki bodo morda nekoč svojo karierno pot nadaljevali v Novartisovem mednarodnem okolju. Našo ambicijo postati in ostati vodilno farmacevtsko podjetje na svetu uresničujemo tudi preko številnih sodelovanj in izmenjav izkušenj, ki vsem vključenim prinašajo dodano vrednost in novo znanje,« je poudarila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Novartisu v Sloveniji.