Obisk

11. 10. 2000

Lendava, 11. oktobra – Ameriška veleposlanica v Sloveniji Njena ekscelenca Nancy Ely Raphel je danes skupaj z ameriškim gospodarskim atašejem v Sloveniji Trevorjem J. Evansom obiskala lendavski obrat slovenske farmacevtske družbe Lek. V razgovoru s predsednikom uprave Leka Metodom Dragonjo, direktorjem področja Proizvodnja antibiotikov Lendava Srečkom Kokaljem ter drugimi predstavniki vodstva Leka so se gostje seznanili z osrednjo dejavnostjo Leka v Lendavi, proizvodnjo klavulanske kisline.

Klavulanska kislina je skupaj z amoksicilinom sestavina Lekovega Amoksiklava, izredno učinkovitega antibiotika za zdravljenje številnih okužb, ki je nastal na osnovi Lekovega lastnega znanja in letos praznuje že deseto obletnico. Amoksiklav je Lekov najuspešnejši izdelek, ki je v letu 1999 dosegel 21-odstotno rast prodaje. Amoksiklav je kot učinkovit, varen in sodoben antibiotik svojo pot v Sloveniji začel leta 1990, danes je pod različnimi zaščitenimi imeni registriran v več kot 40 državah širom po svetu, z Lekovo licenco pa ga proizvajajo tudi številni licenčni partnerji. Lek je začel v letošnjem letu Amoksiklav prodajati na trgih Evropske zveze, in sicer najprej na avstrijskem trgu. V Leku Lendava, kjer teče glavna proizvodnja klavulanske kisline, so na svoje delo še posebej ponosni, saj so v septembru dosegli rekordno proizvodnjo le-te.

Amoksiklav, ki sodi med najbolj prodajane izdelke Leka, je širokospektralni antibiotik. Uporablja se ob okužbah zgornjega in spodnjega dela dihal, sečil, rodil, kože in mehkih tkiv, kosti ter veznega tkiva, obrobnih tkiv in ob ugrizih živali.

V Lekovem obratu v Lendavi pa je v začetku tega tedna prišlo do še enega pomembnega dogodka zaširšo lokalo skupnost. Predstavniki Leka in občine Lendava so v ponedeljek položili temeljni kamen ob pričetku gradnje nove čistilne naprave v Lendavi, ki jo v celoti financira Lek, zemljišče zanjo pa je prispevala občina Lendava. Čistilna naprava za prebivalce Lendave in okoliških krajev pomeni končno ureditev zbiranja, odvajanja in čiščenja komunalnih in idustrijskih odpadnih voda. S tem projektom Lek izkazuje svojo skrb za čisto okolje, še posebej skrb za varovanje voda, sodelovanje z občino Lendava pa pomeni uspešen premik Slovenije k uresničevanju okoljevarstvenih zahtev ob vstopu v Evropsko unijo.