Udeleženci hekatona Innovation Day so iskali rešitve za izzive na področju zdravja in farmacevtske industrije

29. 9. 2020

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) je v sodelovanju z EIT Health in Novartisom v Sloveniji organiziral drugi slovenski hekaton Innovation Day. Letošnji dogodek s 96 udeleženci je v luči ponovnega zaostrovanja razmer s covidom-19 potekal virtualno. Tekmovalci so iskali rešitve na področju spodbujanja zdravega življenja s spreminjanjem vedenj, farmacevtski izziv, s katerim so se soočili, pa je predstavil Novartis v Sloveniji. Gre za še enega izmed načinov, s katerim Novartis v Sloveniji utrjuje svojo vez z akademsko sfero.

Innovation Days so tekmovanja namenjena študentom različnih študijskih smeri, ki ustvarjajo nove generacije zdravstvenih inovatorjev. Tekmovanja potekajo v državah Evropske unije na različne teme evropskih zdravstvenih izzivov. Slovenski Innovation Day 2020 je bil tokrat farmacevtsko-zdravstvene narave, saj so na LUI-ju z namenom združevanja inovativnosti in obstoječih raziskovalnih izzivov k sodelovanju povabili Novartis v Sloveniji. 

V začetku dogodka sta udeležence nagovorila Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, in dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Novartisu v Sloveniji. Pomembnost zdravega delovnega okolja in navad je tekmovalcem predstavil mag. Robert Hribar, dolgoletni direktor službe Zdravje, varnost in okolje v Novartisu v Sloveniji. Obstoječe farmacevtske raziskovalne izzive pa je predstavil mag. Matjaž Tršek, direktor Razvojnega centra Slovenija v Leku. 

»To je za nas prvi hekaton v lokalnem okolju in veseli nas, da smo se na to pot podali skupaj z LUI-jem. Prepričana sem, da so taki dogodki izrednega pomena za inovacije in svež veter celotnemu gospodarstvu. Tokrat se povezujemo z univerzitetnim virom idej, mi pa jim ponujamo dejanske izzive na trgu. Kot velika farmacevtska družba v visoko regulirani industriji marsikdaj potrebujemo več časa in prostora, da preizkusimo  ideje, mladi pa so neobremenjeni in tovrstnih ovir nimajo. Imajo znanje, željo in strast za ustvarjanje,« je poudarila dr. Darja Ferčej Temeljotov.  

V farmacevtskem delu tekmovanja so se udeleženci ukvarjali z dvema nalogama Novartisa v Sloveniji: napovedovanje biološke uporabnosti zdravilne učinkovine iz njene kemijske strukture in fizikalno-kemijskih lastnosti ter obogatena resničnost in vizualizacija podatkov v farmacevtski tehnologiji.

Zmagovalna ekipa farmacevtskega dela tekmovanja je predstavila koncept uporabe obogatene resničnosti pri vsakodnevnem delu v raziskovalnih laboratorijih, ki vključuje tudi prikaz procesnih parametrov v realnem času. Drugo mesto je pripadlo ideji napovedovanja biološke uporabnosti zdravilnih učinkovin, ki za svoje napovedi uporablja tudi interakcije zdravilnih učinkovin s ključnimi membranskimi prenašalci in encimi. Tretje mesto pa si je prislužila ideja napovedovanja biološke uporabnosti zdravilnih učinkovin, ki za uspešnost svojih napovedi predvideva uporabo simulacije obnašanja zdravilnih učinkovin v realnih bioloških sistemih.