Znani finalisti Sandoz HACk natečaja

  • Z natečajem spodbudili več kot 400 zamisli iz 80 držav; v ožjem izboru trije finalisti iz Ugande, ZDA in Nizozemske. 
  • Kot odgovor na izzive dostopnosti zdravstvene oskrbe so finalisti inovativno uporabili umetno inteligenco, mobilne aplikacije in digitalne terapevtske naprave. 
  • Finalisti se bodo marca – tik pred končno odločitvijo žirije – udeležili štiridnevnega dogodka, na katerem bodo v sodelovanju s Sandozom izpilili svoje zamisli. 
16. 1. 2019

Sandoz, Novartisova divizija generičnih in podobnih bioloških zdravil, je objavil tri finaliste že drugega svojega natečaja HACk, ki si prizadeva izboljšati dostopnost zdravstvene oskrbe.

V ožji izbor so se uvrstile zamisli iz Ugande, ZDA in Nizozemske. Njihovi predlogi oz. rešitve za izboljšanje dostopnosti zdravstvene oskrbe vključujejo umetno inteligenco, mobilne aplikacije in digitalne terapevtske naprave.  

Sandoz je oktobra 2018 razpisal natečaj HACk in povabil podjetnike ter inovatorje s področja digitalne tehnologije, naj se odzovejo z zamislimi, ki bi lahko dopolnile ali celo ovrgle že ustaljene pristope pri zagotavljanju dostopnosti zdravstva. Med prispelimi 400 zamislimi iz 80 držav s celega sveta so Sandozovi zaposleni in komisija, ki so jo sestavljali regionalni in globalni predstavniki Sandoza, izbrali tri finaliste.

»Kljub velikemu napredku sodobne medicine ostaja splošna dostopnost zdravstva še zmeraj največja neizpolnjena zdravstvena potreba,« je povedal Richard Francis, direktor divizije Sandoz in predsednik uprave. »Menimo, da se bo globalni dostop do zdravstva izboljšal šele takrat, ko bomo prepoznali in razumeli specifične potrebe lokalnih skupnosti. In to je bistvo natečaja HACk.« Ob objavi udeležencev, ki so se uvrstili v ožji izbor, je še povedal: »Potem ko smo zelo uspešno izvedli prvi Sandozov natečaj HACk, nas je navdušilo dvoje – veliko število vlog za aktualni natečaj, ki so prispele iz držav v razvoju in razvitih držav, ter inovativna in ambiciozna raba digitalnih tehnologij. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja s tremi finalisti, s katerimi bomo pred končnim izborom zamisli še dodelali in izboljšali.«

Finalisti, ki so se uvrstili v ožji izbor, se bodo marca udeležili štiridnevnega dogodka v Austinu, v ameriški zvezni državi Teksas, kjer bodo v sodelovanju s Sandozom in drugimi strokovnjaki s tega področja svoje ideje razvili v praktične in še boljše rešitve. Hkrati bo tam potekala tudi vodilna svetovna konferenca South by Southwest (SXSW), na kateri se vsako leto zberejo kreativni strokovnjaki, da se med seboj spoznavajo in si izmenjujejo izkušnje z različnih področij. V okviru SXSW se bodo finalisti lahko udeležili tudi predavanj s področij zdravja in medicinske tehnike, ki se bodo osredotočala na nove tehnologije in pristope k zdravju, medicini in dobremu počutju.

Ob koncu dogodka bodo finalisti svoje zamisli na kratko predstavili (strokovni) komisiji. Zmagovalec bo objavljen na že tradicionalnem dogodku Startup of the Year’s Annual Startup Night na konferenci SXSW , ki bo 10. marca. Prejel bo nagrado v obliki začetnega kapitala in Sandozovo podporo za uresničitev svoje zamisli.

Več informacij o izbranih projektih na Sandozovem natečaju HACk

  • Regulora™ – Sindrom razdražljivega črevesja (IBS) je kronično in boleče obolenje, ki prizadene približno 10 odstotkov svetovnega prebivalstva. Nedavna klinična preskušanja so pokazala, da je zdravljenje, osredotočeno na duševno zdravje, učinkovito pri zdravljenju IBS. Več kot 50 odstotkov obolelih je namreč potrdilo veliko olajšanje simptomov. Digitalna terapevtska naprava na recept ReguloraTM je v razvoju in temelji na hipnoterapiji, ki se osredotoča na črevesje. Bolniki lahko mobilno aplikacijo s samodejnimi digitalnimi terapijami uporabljajo v udobju svojega doma vsak dan in tako beležijo svoj napredek.
  • Social Genomics (Družbena genomika) – Redke bolezni prizadenejo enega od 15 ljudi po svetu, pri čemer za številne bolezni zdravljenja ni ali pa bolezen sploh še ni raziskana. Družbena genomika ustvarja na umetni inteligenci temelječe pametno družbeno omrežje, ki bo ljudem z redkimi in nediagnosticiranimi boleznimi omogočilo, da se povežejo in izmenjajo izkušnje. Tako omrežje hkrati omogoča dostop in vpogled v podatke o bolnikih in njihovih možnostih zdravljenja na globalni ravni ter znanstveno raziskovanje. Z naprednimi algoritmi za ujemanje, ki temeljijo na genomskih podatkih bolnikov, si družbena genomika prizadeva med seboj povezati (prava) vprašanja s (pravimi) ljudmi ter vire podatkov, ki so na voljo v genomiki.
  • Potujoča ambulanta (The Mobile Clinic) – V Ugandi je dostop do predporodne in poporodne zdravstvene oskrbe velik izziv. Posledično zaradi zapletov med porodom vsak dan umre več kot 25 žensk, ki rojevajo v oddaljenih krajih ali na podeželju. Sodelujoči pri potujoči ambulanti načrtujejo razvoj aplikacije za klic na pomoč z brezplačno številko, neposredno povezano z vozilom z mobilno ambulanto, ki svoje storitve na podeželju ali v oddaljenih krajih nudi od vrat do vrat.


* * *

Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove Tehnične dejavnosti, Globalni razvoj zdravil, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2017 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2017 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. 

Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global in našemu blogu www.sandoz.com/makingaccesshappen.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2017 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,1 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 125.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje 
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com