Slovenski znanstvenik prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje

  • Novartis je podelil nagrade znanstvenikom, ki delajo v Novartisovih in Sandozovih razvojnih centrih, za izjemne dosežke na področju raziskav in razvoja (R & D Awards).
  • Med prejemniki nagrad sta tudi dva slovenska znanstvenika – izr. prof. dr. Zdenko Časar je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika, dr. Jerneja Opara pa nagrado za vodilno znanstvenico. 
  • Slovenski znanstveniki so s prejetimi nagradami ponovno potrdili pomemben prispevek slovenskega znanja v Novartisovi in Sandozovi razvojno-raziskovalni mreži. 
16. 10. 2018

Novartis je v Cambridgeu v ZDA podelil nagrade za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja. Med prejemniki nagrad sta tudi znanstvenika iz Slovenije. Izr. prof. dr. Zdenko Časar, vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru Slovenija, je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika (Distinguished Scientist Award). To je prva najvišja Novartisova znanstvena nagrada, ki jo je prejel slovenski znanstvenik. Dr. Jerneja Opara, raziskovalka iz Sandozovega razvojnega centra Slovenija, pa je prejela nagrado za vodilno znanstvenico (Leading Science Award). Z nagradami, ki jih Novartis podeljuje svojim znanstvenikom iz celega sveta, želijo spodbujati kreativno in inovativno okolje, ki ga znanstveniki potrebujejo za doseganje prebojnih rezultatov. 

Izr. prof. dr. Zdenko Časar je nagrado za uglednega znanstvenika prejel za izjemne znanstvene dosežke, ki so veliko pripomogli k Novartisovemu zmanjševanju stroškov z inovativno sintezo zdravilnih učinkovin in procesnimi izboljšavami. Vodil je razvoj novih polimorfnih oblik zdravilnih učinkovin, pomembnih za Sandoz, in ustvaril intelektualno lastnino, ki je podlaga za 67 podeljenih patentnih zaščit v zadnjih petih letih. »Nagrada je veliko priznanje za moje minulo delo in dokaz, da smo v razvoju znanosti v Sloveniji vodilni tudi na mednarodni ravni. Naš razvojni center v Ljubljani je namreč eden ključnih Sandozovih razvojnih centrov na svetu, ki razvija in na svetovne trge lansira številne nove izdelke,« je dejal izr. prof. dr. Zdenko Časar. V Sandozovem razvojnem centru Slovenija letno razvijejo v povprečju 20 novih zdravil z novo zdravilno učinkovino, novo farmacevtsko obliko ali za novi trg. 

Dr. Jerneja Opara je prejela nagrado za vodilno znanstvenico, in sicer za izjemni znanstveni prispevek k modeliranju in simulaciji pri generičnem razvoju zdravil z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij. Njeno delo pomembno prispeva k visoki uspešnosti bioekvivalenčnih študij v Sandozu, ki je bistveno višja od povprečja v farmacevtski industriji. Metodologija, ki jo je razvila dr. Opara, predstavlja edinstveni pristop v farmacevtski znanosti. »Nagrada je zame velika čast in predvsem plod dolgoletnega sodelovanja ter zaupanja sodelavcev in vodstva razvojnega centra v Ljubljani. Na podelitvi nagrad smo bili predstavljeni kot inovativni in cenjeni razvojni center v Novartisu, kar je pomembna potrditev našega dela v mednarodni konkurenci,« je povedala dr. Opara. 

* * *

Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove Tehnične dejavnosti, Globalni razvoj zdravil, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2017 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2017 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. 

Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global in našemu blogu www.sandoz.com/makingaccesshappen.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2017 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,1 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 125.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com