Dijaki v sklopu Poletne šole obiskali Novartis v Sloveniji

7. 9. 2018

Zaposleni Novartisa v Sloveniji so sodelovali v drugi Poletni šoli za dijake v organizaciji Kariernih centrov Univerze v Ljubljani. Dijakom drugih in tretjih letnikov, ki so obiskali Novartisovo ljubljansko lokacijo, so predstavili svojo karierno pot, praktično prikazali svoj delovni dan in mladim ponudili vpogled v svet farmacevtske industrije. 

Dijaki so med obiskom v Novartisu spoznali delo v laboratoriju, kjer so si nadeli obvezno opremo ter se spoznavali s kemijskimi reakcijami za prepoznavanje posamezne snovi in s procesom ločevanja različnih zmesi. Nekateri so se tudi sami preizkusili v iskanju vidnih in prostemu očesu nevidnih delcev in bili pri tem precej uspešni. V debatni skupini so jim zaposleni predstavili svojo karierno pot in različne možnosti zaposlitve za kemike in farmacevte, z veseljem pa so odgovorili tudi na vsa vprašanja.

»Večinoma so nas obiskali naravoslovci. Dobili so hiter vpogled v delovanje podjetja, predstavili pa smo jim tudi naš delovni proces. Zanimal jih je predvsem potek našega dela in kakšno izobrazbo potrebuješ za določeno delovno mesto,« je o delavnicah z dijaki povedal Žiga Rožman, ekspert tehnologije izdelkov v Aseptičnih izdelkih Ljubljana.

O Poletni šoli

Karierni centri Univerze v Ljubljani so tik pred začetkom novega šolskega leta organizirali Poletno šolo za dijake z naslovom »Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate«. Namen Poletne šole je spodbuditi dijake, da začnejo pravočasno razmišljati o izbiri študija, da prepoznajo svoje interese, se seznanijo z možnostmi študija in zaposlovanja v prihodnosti ter se tako lažje odločijo glede nadaljnje študijske in karierne poti.

 »Glede nadaljnjega študija sem še precej neodločen, zato sem si želel spoznati ponujene študijske smeri in slišati mnenja zaposlenih v podjetjih, ki smo jih obiskali, kakšne se jim zdijo njihove službe. Zanima me preveč stvari, vidim se tudi v Novartisu, ki je videti urejeno podjetje,« je ob obisku povedal Jan Kamnikar, dijak Gimnazije Bežigrad. Zanimanje za delo v Novartisu je pokazala tudi Gala Pregel z Gimnazije Litija: »V Poletno šolo sem se prijavila, ker nisem prepričana, za kateri študij bi se odločila. Želela sem spoznati tako šole kot zaposlene v različnih podjetjih in videti delo, ki ga opravljajo. Zanimajo me naravoslovne smeri. V Novartisu mi je všeč, zanimivo se mi zdi, morda bi tudi jaz delala tukaj.«