Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Stres in nespečnost

Stres in nespečnost sta zelo povezana med seboj. Stres lahko povzroča nespečnost, obratno pa pomanjkanje spanja krepi stres.1

Kaj je nespečnost?

Nespečnost je subjektivni občutek nezadostnega spanja in je najpogostejša motnja spanja. Kaže se kot težavno uspavanje, prezgodnje jutranje zbujanje ali pogosta nočna prebujanja. Občutek nenaspanosti se naslednji dan izrazi kot jutranja in celodnevna utrujenost, pomanjkanje energije, razdražljivost, slabša koncentracija in spomin, manjša storilnost. Nespečnost je simptom in ne bolezen. Zato je pomembno, da prepoznamo vzroke zanjo.1, 2

Kratkotrajna oziroma prehodna nespečnost navadno traja manj kot tri tedne, kronična nespečnost pa traja več kot tri tedne, vsaj tri noči na teden.1, 2

Kratkotrajna nespečnost je pogosto povezana z različnimi stresnimi dogodki, bodisi na delovnem mestu bodisi v osebnem življenju (s spori, tremo, smrtjo v družini, poroko, akutnimi telesnimi boleznimi in drugim).1, 2

Kako si lahko pomagamo?

Pomembno je, da prepoznamo vzrok stresnega doživljanja in se z njim skušamo spoprijeti. Pomagamo si lahko tudi s splošnimi preprostimi ukrepi.

Pri stresu in nespečnosti priporočamo:2, 3, 4

  • različne tehnike sproščanja (joga, meditacija, sprehodi v naravo ipd.);
  • skrb za redno telesno dejavnost oziroma vadbo;
  • posvečanje hobijem (glasba, vrtnarjenje, branje, ročna dela ipd.);
  • urejene prehranske navade (uživanje zdrave hrane);
  • zmernost pri pitju alkoholnih pijač;
  • skrb za dejavno in razgibano življenje.

Pri težavah s stresom in nespečnostjo si lahko pomagate tudi z zdravilnimi rastlinami ali izvlečki iz njih, ki se v ta namen uporabljajo že tradicionalno.

Viri:

  • 1. Starc R. Bolezni zaradi stresa I: Od utrujenosti, pešanja spomina, razpoloženjskih motenj, glavobola, nespečnosti, razjede dvanajsternika in astme do rakavih obolenj. Ljubljana: Sirius AP; 2008.
  • 2. Petek D. Nespečnost. In: Švab I, Rotar Pavlič D, eds. Družinska medicina. Ljubljana: Združenje zdravnikov družinske medicine, Slovenskega zdravniškega društva; 2002. p. 238- 243.
  • 3. Tušak M et al. Tušak M, Masten R, eds. Stres in zdravje: znanstvena monografija. Ljubljana: Fakulteta za šport, Inštitut za kineziologijo; 2008.
  • 4. Tršinar M. Nespečnost. In: Pisk N, ed. Samozdravljenje: Priročnik za bolnike. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo; 2011. p. 287-294.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.