Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravljenje nevtropenije

Zdravljenje nevtropenije temelji na njenem vzroku in resnosti stanja.

Če sumimo, da je vzrok nevtropenične vročine okužba, bolezen zdravimo z antibiotiki. Uvedba antibiotikov v obliki tablet, s katerimi želimo preprečiti okužbo z bakterijami, glivami in/ali plesnimi (profilaksa) je smiselna le pri bolnikih z velikim tveganjem za okužbo. To so bolniki, pri katerih je moč pričakovati nevtropenijo, ki bo trajala več kot 7 dni ali hudo stopnjo nevtropenije pod  0,1 x109/l.

Če se kljub primarni profilaksi pojavi huda vročina nad 38°C in ima bolnik hudo nevtropenijo pod 0,5 x 109/L,  je to resno stanje, ki ga imenujemo febrilna nevtropenija. Tak bolnik mora biti takoj sprejet v bolnišnico in zdravljen z intravenoznimi oblikami antibiotikov.

Protiglivično zdravilo uvedemo pri hudi nevtropeniji  pod  0,5x109/L. Tveganje za glivično okužbo s trajanjem nevtropenije narašča, večje je tudi ob trajanju  več kot 10 dni in ob višji stopnji nevtropenije.

Za skrajšanje trajanja nevtropenije (zmanjšanje števila belih krvničk) in zmanjševanje pojavljanja febrilne nevtropenije (zmanjšano število belih krvničk z zvišano telesno temperaturo), lahko uvedemo zdravilo, ki vsebuje rastni faktor za bele krvne celice oz.  granulocitne kolonije stimulirajoči faktor ali G-CSF. G-CSF so beljakovine, ki jih telo naravno proizvaja za spodbujanje kostnega mozga k večjemu nastajanju belih krvničk kot pomoč pri preprečevanju okužb.

Slika 1: Strukturni prikaz molekule rastnega faktorja za bele krvne celice

Ljudje s tveganjem za nevtropenijo morajo upoštevati tudi priporočila in higienske ukrepe za zmanjšanje okužb, kot so redno umivanje zob, ustna higiena, izogibanje stiku z bolnimi ljudmi, izbira neoporečnih živil ...

Prispevek je pripravil Enver Melkić, dr. med., specialist hematologije.

Viri:

  • 1. Košnik M, Mrevlje F, Štajer D, Černelč P, et al, eds. Interna medicina. Ljubljana, 2011. pp. 1243–7.
  • 2. Hoffbrand AV, Moss PAH, Pettit JE. Essential Haemotology. London: Blackwell, 2006. pp. 94–108.
  • 3. Labor B, Aurer I., Bašić-Kinda S., Batinić D, et al, eds. Hematologija. Zagreb: Školska knjiga, 2017. pp. 187–92.
  • 4. Vincent W. The Etiology and Management of Leukopenia. Can Fam Phys 1984;30; 1835–9.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.