Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Simptomi diseminiranega plazmocitoma

Podobno kot pri drugih boleznih tudi vsi bolniki z diseminiranim plazmocitomom nimajo enakih simptomov in znakov. Določeni simptomi so lahko prisotni tudi pri drugih boleznih, nekateri pa so značilni za diseminirani plazmocitom in se pri drugih boleznih ne pojavljajo. Ob postavitvi diagnoze približno 20 % bolnikov nima nobenih simptomov oz. tipičnih znakov, kar otežuje diagnozo.

Pogostejši simptomi


Zaradi postopnega uničenja kostnine imajo bolniki pogosto bolečine v kosteh ali hrbtu ali pa so nagnjeni k spontanim zlomom kosti.

Pogosto se pojavi tudi slabokrvnost (anemija), ki se kaže kot utrujenost, bledica in izčrpanost.

Zaradi pomanjkanja krvnih ploščic (trombocitov) se lahko poveča nagnjenost h krvavitvam.

Pri mnogih bolnikih se pojavijo motnje v delovanju ledvic in penast urin.


Manj pogosti simptomi

Redkeje se pri bolnikih z diseminiranim plazmocitomo zveča dovzetnost za okužbe, pojavita omotičnost in zmedenost ali motnje srčnega ritma zaradi zvečane koncentracije kalcija. Bolezen lahko prizadene tudi živčni sistem. Pojavijo se lahko nevrološki simptomi, kot so motnje vida, krči ali bolezni perifernega živčevja (nevropatija). Pri nekaterih bolnikih se zaradi zvečane koncentracije beljakovin kri preveč zgosti, kar lahko povzroči bolečine po celem telesu in v vseh organih. Bolniki redkeje poročajo o izgubi telesne teže, nočnem znojenju ali povečani telesni temperaturi.


Viri:

  • Dimopoulos M. A. et al., Multiple myeloma: EHA‐ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis,treatment and followup, Annals of Oncology, 2021.
  • Grošel A. s sod. Laboratorijski vodnik za paciente. Onkološki inštitut Ljubljana, 2016.
  • Južnič Šetina T. Izhod zdravljenja bolnikov s folikularnimi limfomi v Sloveniji. Doktorska disertacija2016.
  • Kopčavar-Guček N. Spirometrija. Navodila za bolnika. Združenje zdravnikov družinske medicine.http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/29-Spirometrija.pdf. Dostopano december2021.
  • Košnik M., Štajer D. Interna medicina, Bolezni krvi in krvotvornih organov. Peta izdaja 2018.
  • Multiple myeloma: a guide for patients. Patient information based on ESMO clinical practiceguidelines, esmo/acf patient guide series, 2017.
  • Zver S. in Mlakar U. Slovenske smernice za obravnavo diseminiranega plazmocitoma 2015. ZdravVestn 2015; 84: 335–51.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.