Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Okužbe sečil

Najpogostejši vzroki za nastanek okužbe sečil in ukrepi za preprečevanje

Okužbe sečil spadajo med najpogostejše bakterijske okužbe. Podatki kažejo, da do 24. leta starosti zaradi okužbe sečil zboli ena od treh žensk, v življenju pa kar 50 % vseh žensk.

Večinoma zbolevajo ženske v rodnem obdobju, kar je povezano tudi z aktivnim spolnim življenjem, redkeje zbolevajo starejše ženske, še redkeje moški.

Slika 1 – Za okužbo sečil zboli polovica vseh žensk.

Okužba se razvije, ko je porušeno ravnovesje med obrambnimi sposobnostmi telesa in zmožnostjo povzročitelja, da se razraste (razmnoži). Najpogostejši povzročitelji okužb sečil so bakterije, redkeje virusi in glive. Med okužbami sečil so najpogostejše nenadne okužbe sečnega mehurja, ki jih strokovno imenujemo akutni nezapleteni cistitis, laično pa so znane kot »vnetje mehurja«.

Ker je pri ženskah sečnica, preko katere se seč izloča iz sečnega mehurja, zelo kratka in blizu vhoda v nožnico oziroma črevesje, bakterije lažje vstopajo v sečila (sliki 2 in 3). Med mokrenjem se bakterije zaradi turbulence in povratnega toka seča iz nožnice prenašajo v sečni mehur, kjer se lahko pretirano razmnožijo in povzročijo okužbo. Pri ženskah je najpogostejši povzročitelj okužbe sečnega mehurja bakterija Escherichia coli (kar pri 80-90 %).

Slika 2 – Shematski prikaz spodnjih sečil pri ženskah

Slika 3 – Shematski prikaz bakterijske okužbe spodnjih sečil pri ženskah

Pri četrtini žensk se okužbe sečnega mehurja večkrat ponavljajo. Vzrok je lahko prirojena nagnjenost (genetska predispozicija), zaradi katere se bakterije lažje prilepijo na sluznico sečil.

Drugi dejavniki tveganja za okužbo sečnega mehurja so:

 • spolna aktivnost
 • uporaba spermicidov in/ali diafragme
 • namensko zadrževanje seča v sečnem mehurju
 • nosečnost
 • okvare oživčenja sečnega mehurja ob različnih boleznih (npr. poškodbe hrbtenjače, multipla skleroza, sladkorna bolezen)
 • postmenopavza

Značilni znaki in simptomi akutne okužbe sečnega mehurja

Slika 4 – Značilni znaki in simptomi akutne okužbe sečnega mehurja

Strokovni pregled besedila: dr. Emil Pal, dr. med., specialist infektolog

Vsebina ima izključno splošno izobraževalne namene in ni nadomestilo za obisk pri zdravniku ali posvet s farmacevtom. Pomembno je, da glede svojega zdravstvenega stanja upoštevate navodila svojega zdravnika in drugih zdravstvenih delavcev.

Viri:

 • 1. Okužbe sečil. Svetovni dan ledvic. https://www.svetovnidanledvic.org/resources/files/Oku%C5%BEbe_se%C4%8Dil_2018.pdf, dostop junij 2022
 • 2. Lindič J s sod. Bolezni ledvic, 3. izdaja. Slovensko zdravniško društvo - Slovensko nefrološko društvo in Univerzitetni klinični center Ljubljana - Klinični oddelek za nefrologijo, Interna klinika, 2014.
 • 3. Ueda T et al. Urine alkalization improves the problems of pain and sleep in hypersensitive bladder syndrome. International Journal of Urology (2014) 21, 512–517; doi: 10.1111/iju.12324.
 • 4. Akgul T in Karakan T. The role of probiotics in women with recurrent urinary tract infections.Turk J Urol 2018; 44: 377-83.
 • 5. Hisan M et al. Cranberries and lower urinary tract infection prevention. Review. Clinics, 2012;67:661-667.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.