Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vitamin D – vsestranski vitamin

Pomen vitamina D za zdravje se je najprej pokazal z odkritjem, da njegovo pomanjkanje povzroča bolezen kosti, imenovano rahitis, pri otrocih in osteomalacijo (mehčanje kosti) pri odraslih. Odkritje vitamina D je bila prelomnica in Adolf Windaus je bil za to odkritje leta 1938 nagrajen z Nobelovo nagrado.

Ali ste vedeli, da vitamin D v resnici ni vitamin?

Kljub svojemu imenu »vitamin D3« (ali strokovno holekalciferol) to ni »pravi« vitamin, ampak t. i. prohormon. Ključna razlika med vitamini in prohormoni je, da človeško telo »pravih vitaminov« ne more narediti samo, ampak jih je treba zaužiti s hrano, vitamin D pa lahko nastaja v koži pod vplivom ultravijolične svetlobe B in ni izključno odvisen od vnosa s hrano. Zato ga uvrščamo med prohormone.

Vitamin D ne obstaja v samo eni obliki, temveč je lahko v različnih oblikah. Najbolj pogosti sta vitamin D2 in vitamin D3. Kaj je razlika med njima? Njun izvor. Za Vitamin D2 ali ergokalciferol velja, da je rastlinskega izvora. Na primer kvas in glive so običajno dober naravni vir vitamina D2. Vitamin D3 pa je živalskega izvora. Tvori se v koži, pod vplivom UVB svetlobe.

Dokazano je, da je jemanje vitamina D3 bolj smiselno, saj hitreje in bolj učinkovito zvišuje ravni vitamina D v telesu.

Čemu služi vitamin D v telesu?

Sodeluje pri več pomembnih funkcijah, ki vplivajo na pravilno delovanje človekega telesa.

Glede na Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) vitamin D ključno prispeva k*:

 • delovanju imunskega sistema,
 • ohranjanju zdravih kosti,
 • delovanju mišic,
 • ohranjanju zdravih zob,
 • normalni ravni kalcija v krvi,
 • normalni absorpciji oz. uporabi kalcija in fosforja.
 • Ima tudi vlogo pri delitvi celic.

Vitamin D je vsestranski in posebno v zadnjih letih je bil predmet številnih raziskav. Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Katere so rizične skupine za pomanjkanje vitamina D?5,6

*Seznam dovoljenih zdravstvenih trditev za vitamin D (dostopno na https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20170501&from=DA)


Viri:

 • 1. Deluca HF. History of the discovery of vitamin D and its active metabolites. Bonekey Rep. 2014; 3: 479.
 • 2. EFSA, European food safety authority; EU, European union; Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012: Document 32012R0432.
 • 3. Gröber U, et al. Vitamin D: Update 2013: From rickets prophylaxis to general preventive healthcare. Dermatoendocrinol. 2013; 5(3): 331–47.
 • 4. Binkley N, et al. Evaluation of ergocalciferol or cholecalciferol dosing, 1,600 IU daily or 50,000 IU monthly in older adults. J Clin Endocrinol Metab. 2011; 96(4): 981–8.
 • 5. Lips P, et al. Current vitamin D status in European and Middle East countries and strategies to prevent vitamin D deficiency: a position statement of the European Calcified Tissue Society. Eur J Endocrinol. 2019;180(4):P23-p54.
 • 6. Sosa Henríquez M, et al. Cholecalciferol or Calcifediol in the Management of Vitamin D Deficiency. Nutrients. 2020;12(6):1617.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.