Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Angina

Boleče požiranje, ki ga spremljajo povečana telesna temperatura, glavobol, bolečine v rokah in nogah ter slabo počutje, so znaki bakterijske okužbe žrela, ki ga bolje poznamo pod imenom angina.

Kdaj moramo zaradi angine obiskati zdravnika?

Pri angini se okužba iz žrela lahko razširi in povzroči okužbo srednjega ušesa, sinusov ali vratnih bezgavk. Da bi preprečili nadaljnje širjenje in pojav zapletov, angino zdravimo z antibiotiki. Nezdravljena angina lahko vodi tudi v hude zaplete, kot so bolezni ledvic in revmatska vročica.

Vzroki za bolečine v področju, ki ga laično poimenujemo “grlo”, so lahko različni. Poskusimo ugotoviti, kaj je vzrok bolečine in kdaj nas boli. Če se bolečina pojavi po daljšem govorjenju, je lahko posledica utrujenosti mišic, ki sodelujejo pri tvorbi glasu. V tem primeru gre v resnici za bolečino v grlu (slika 1).

Slika 1 – Grlo in žrelo

Ča pa se bolečina pojavi, ko požiramo slino, tekočino ali hrano, jo občutimo v žrelu (slika 2).

Slika 2 - Boleče žrelo

Žrelo in grlo imata različne naloge, a sta med seboj povezana. Žrelo se nahaja na koncu ustne votline, v predelu za nosom in poteka navzdol do grla (slika 3). Ustni del žrela ima na koncu jezika okušalne brbončice za grenko, zato ima žrelo funkcijo okušanja. Služi tudi za prehajanje hrane iz ust s pomočjo jezika. V steni žrela so mandlji, ki služijo zaščiti telesa pred mikrobi, ki jih vnašamo s hrano in dihanjem. Mandlji so del obrambnega (imunskega) sistema telesa.

Grlo se nahaja med požiralnikom in žrelom. Glavna funkcija grla je dihalna: zrak prehaja v dihala, ko sta glasilki razmaknjeni. Ko se glasilki približata in zanihata, grlo opravlja svojo drugo funkcijo – tvorbo glasu. Grlo ima pomembno vlogo tudi pri kašlju: ko kašljamo, se glasilke v grlu hipoma razpnejo in omogočijo, da zrak pod velikim tlakom zapusti pljuča. Kašelj ima tako zaščitno funkcijo spodnjih dihal, saj s kašljem zrak eksplozivno odnese vse, kar se nahaja v grlu, ven.

Najpogostejši vzroki za bolečine pri požiranju so okužbe žrela. Okužbe lahko povzročijo virusi (najpogosteje rinovirus) ali bakterije (najpogosteje streptokoki). Ker se bakterijska okužba lahko širi in povzroči tudi hujše zaplete, jo je treba zdraviti z antibiotikom.

Obiščite zdravnika, da bo postavil pravilno diagnozo in po potrebi predpisal ustrezen antibiotik. Zdravnik si pri potrjevanju, ali je povzročitelj virus ali bakterija, pomaga s hitrim streptokoknim testom. Če je ta pozitiven, vam bo zdravnik predpisal antibiotično zdravljenje. Pri jemanju antibiotika se je treba dosledno držati navodil (oglejte si video Napotki za uporabo antibiotikov), ki smo jih prejeli pri zdravniku ali v lekarni. Sicer se okužba lahko ponovi ali se razvijejo zapleti pri zdravljenju.

Kako pri angini razlikovati virusno in bakterijsko okužbo?

Za virusno in bakterijsko angino je značilno rdeče žrelo, ki ga spremljata bolečina pri požiranju in draženje.

Virusno angino lahko spremljajo blag kašelj, zamašen nos in izcedek iz nosu, razdražene in pordele oči, hripavost, bolečina na nebu ustne votline, kožni izpuščaj ali driska. Otroci imajo lahko zvečano telesno temperaturo in se lahko počutijo slabo.

Za bakterijsko angino je značilno, da se simptomi razvijejo hitro in jih praviloma spremljajo povečana telesna temperatura, glavobol, lahko bolečine v predelu trebuha, slabost in bruhanje. Na mandljih so prisotne bele pike, jeziček je otekel, jezik je obložen s sivo-belimi oblogami, na nebu ustne votline so lahko prisotne drobne, rdeče lise (slika 3). Pri otrocih lahko bakterijska okužba poteka tudi brez povišane temperature.

Slika 3 - Prikaz sprememb v ustni votlini in žrelu pri virusni in bakterijski okužbi

Zdravljenje virusnih in bakterijskih okužb v žrelu

Če imamo okužbo žrela in visoko telesno temperaturo (> 38°), hud glavobol in/ali težave z dihanjem, moramo obiskati zdravnika, da bo postavil ustrezno diagnozo in predpisal primerno zdravljenje.

Za zdravljenje virusnih okužb žrela zdravila niso na voljo. Pomembno je, da počivamo, dovolj pijemo in si lajšamo težave, ki spremljajo okužbo, z zdravili za lajšanje bolečine in zniževanje  zvišane telesne temperature. Bolečine pri požiranju lahko ublažimo z dražeji ali pršili, ki delujejo tudi protimikrobno (npr. Angalom).

Če bo zdravnik s streptokoknim testom potrdil bakterijsko okužbo, nam bo predpisal antibiotik, in sicer največkrat za 10-dnevno zdravljenje.

24 ur po začetku antibiotičnega zdravljenja bolnik ni več kužen za okolico. Da ob antibiotičnem zdravljenju zaščitimo črevesno mikrobioto, je priporočljivo redno jemanje probiotika (npr. Linexa). Pri tem moramo biti pazljivi, da med zaužitjem antibiotika in probiotika preteče vsaj 3 ure. Če antibiotik in probiotik zaužijemo skupaj, lahko antibiotik vpliva tudi na dobre bakterije v probiotiku, zato bo zaščita manj uspešna.

Viri:

  • 1. Planinec K. Angina. Navodila za bolnike. Združenje zdravnikov družinske medicine.
  • 2. Akutno vnetje žrela. Priporočila za predpisovanje antibiotikov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija, 2017
  • 3. Stead W. Patient education: Sore throat in adults (Beyond theBasics). Up ToDate 2022.
  • 4. Wald ER. Patient education: Sore throat in children (Beyond theBasics). Up ToDate 2022.
  • 5. Wald ER. Group A streptococcal tonsillopharyngitis in childrenand adolescents: Clinical features and diagnosis. Up ToDate 2022.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.