Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pravočasno nad bolečino


Bolečino lahko hitreje odpravimo, če se začne zdraviti oz. lajšati pravočasno.
asist. dr. Alenka Kovačič, mag.farm., spec.

Bolečina je pogosta in neprijetna izkušnja, ki hitreje mine, če se začne zdraviti oz. lajšati pravočasno.

Bolečina sporoča, da se s telesom nekaj dogaja. Ima torej varovalno vlogo in je najpogosteje prvo opozorilo, da se v telesu dogaja nekaj neobičajnega. Poznani sta akutna oz. kratkotrajna bolečina in kronična oz. dolgotrajna bolečina. V določenih primerih bolečina izzveni, če se hitro ukrepa in se pravočasno zdravi. Pravočasno lajšanje bolečine (npr. glavobola) prepreči, da bi se bolečina razbolela in stopnjevala. Zato se lahko s hitrim ukrepanjem skrajša tudi njeno trajanje.

Za pravilno in pravočasno zdravljenje oz. ukrepanje je treba upoštevati več pravil.

Hitrost nastopa učinka zdravila

Ko se bolečina lajša z zdravili, je treba vedeti, kako hitro učinkujejo protibolečinska zdravila. Hitrost delovanja zdravil pa je odvisna od več dejavnikov:

 • Način vnosa zdravila: peroralno (zaužita tableta ali kapsula), rektalno (vnašanje zdravil v danko) ali topikalno (zdravljenje z mazili, kremami, geli itd., pri čemer zdravilo nanesemo na kožo ali sluznico).
 • Oblika zdravila: nekatera zdravila takoj sproščajo zdravilno učinkovino, druga zdravila jo sproščajo dalj časa in počasneje.
 • Zdravilne učinkovine: različne zdravilne učinkovine imajo različno hiter začetek delovanja, torej lajšanja bolečine.
 • Jemanje zdravil: na tešče (na prazen želodec), med jedjo, pred ali po jedi.

Kakšen je vpliv hrane na hitrost delovanja zdravil za lajšanje bolečine?

Na večino protibolečinskih zdravil za samozdravljenje ima hrana omejen vpliv na končno učinkovitost, kar pomeni, da je končni učinek skoraj isti, ne glede na to, ali se zdravilo vzame ob hrani ali na tešče. Lahko pa hrana vpliva na hitrost začetka delovanja – če se npr. vzame protibolečinsko zdravilo, lahko hrana deluje tako, da bo učinek nastopil z zamikom.

Zato je dobro upoštevati sledeče:

 1. Če se bolečina lajša s paracetamolom, bo ta najhitreje učinkoval na prazen želodec, torej na tešče.
 2. Če se bolečina lajša z zdravilom, ki sodi v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, se lahko zaužije tudi po jedi, saj hrana skoraj nima vpliva na njegovo delovanje.

Oblike zdravil za lajšanje bolečine in hitrost njihovega delovanja

Bolniki najpogosteje izberejo klasično obliko, to so zdravila, ki se pogoltnejo.

V to skupino sodi večina zdravil:

 • tablete,
 • filmsko obložene tablete,
 • kapsule,
 • vodne raztopine,
 • sirupi itd.

Zdravila, ki se zaužijejo skozi usta, največkrat začnejo učinkovati po 15 do 30 minutah:

Poznane so tudi druge oblike zdravil, kot so injekcijske brizge, svečke, pršila za nos, kreme in geli, kjer pa se hitrost nastopa učinka zelo razlikuje, kar pomeni, da različna oblika zdravila proti bolečinam potrebuje različen čas, preden začne učinkovati.

Kdaj je pomembno pravočasno zdravljenje bolečine?

Pravočasno ukrepanje pri lajšanju bolečine skrajša čas bolečine in jo običajno tudi hitreje odpravi.

Študije so pokazale, da je glavobol ena izmed tipičnih bolečin, kjer je zelo pomembno pravočasno jemanje zdravila proti bolečinam. Bolečina se lahko hitreje odpravlja, če zdravilo vzamete v čim krajšem času po nastopu glavobola, zato je pomembno, da ukrepate že pri prvih simptomih.

Protibolečinska zdravila pred zdravstvenimi posegi

Zanimivo je tudi, da lahko zdravnik v bolnišnici predpiše protibolečinsko zdravilo že pred operacijo ali drugimi zdravstvenimi posegi. Izkazalo se je namreč, da v nekaterih primerih predhodno zdravljenje bolečine, ki nastane zaradi operacije, zmanjša potrebo po uporabi zdravil proti bolečinam po posegu ali celo prepreči nastanek bolečine.

Kako učinkovito je zdravljenje z zdravili za lajšanje bolečine?

Poleg tega, kako hitro določeno zdravilo učinkuje in lajša bolečino, je dobro vedeti tudi, kako določena protibolečinska zdravila učinkujejo.

Bolečine se med seboj razlikujejo in tudi vsak posameznik bolečino občuti drugače, zato je ocena bolečine individualna in subjektivna. Kako se oceni bolečina, si lahko preberete tukaj.

Preden pa se boste odločili, katero vrsto zdravila proti bolečinam vzeti, je pomembno, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Tudi pri zdravljenju z zdravili, ki so na voljo brez recepta, sta na prvem mestu varnost in pravilno jemanje zdravil.

Viri:

 • Kovačič A. Pravočasno nad bolečino. Lek. Ljubljana, 2019.
 • Pain Management and Dosing Guide. Dostopno na: http://americanpainsociety.org/uploads/education/PAMI_Pain_Mangement_and_Dosing_Guide_02282017.pdf (datum dostopa: 20. 4. 2019).
 • Robert Andrew Moore in sod. Effects of food on pharmacokinetics of immediate release oral formulations of aspirin, dipyrone, paracetamol and NSAIDs – a systematic review. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574824/#b6 (datum dostopa: 20. 4. 2019).
 • Onset, peak and duration of common pain medivcation. Dostopno na: https://hhs.texas.gov/sites/default/files/documents/doing-business-with-hhs/provider-portal/QMP/PainMedicationTable.pdf (datum dostopa: 20. 4. 2019).
 • Moore RA in sod. Single dose oral analgesics for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2011;9:CD008659.
 • Povzeteki glavnih značilnosti zdravil (SmPC). Dostopno na: www.cbz.si (datum dostopa: 20. 4. 2019).
 • Andrew SC Rise. Clinical pain management, 2nd edition. Acute pain. CRC Press. Taylor & Francis Group, USA, 2008.
 • Patrick PA, Rosenthal BM, Iezzi CA et al. Timely pain management in the mergency department. J Emerg Med. Mar 2015-, 48(3):267–73.
 • Moore RA in sod. Single dose oral analgesics for acute postoperative pain in adults – an overview of Cochrane reviews. Dostopno na: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008659.pub3/full (datum dostopa: 20. 4. 2019).
 • Becker WJ in sod. Guideline for primary care management of headache in adults. Can Fam Physician. AUG 2015; 61(8): 470–679.
 • Beran R. Neurology for General Practitioners. E-book, Churchill Livingstone, 2011.
 • Apfelbaum JL in sod. Postoperative Pain Experience: Results from National Survey Suggest Postoperative Pain Continues to Be Undermanaged. Anesthesia&Analgesia. Aug 2003; vol 97;2:534–540.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.