Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kako odpraviti težave s požiranjem zdravil?


Veliko odraslih, ki morajo jemati zdravila v obliki tablet ali kapsul, poroča o težavah s požiranjem. V nadaljevanju bomo govorili, zakaj pride do tega in kako si lahko olajšate jemanje zdravil.

Tablete in kapsule je preprosto odmerjati

Večina zdravil je v obliki tablet ali kapsul, ki so lahko različnih oblik in velikosti. Ravno zaradi njihove oblike in velikosti, lahko pri jemanju pride do težav s požiranjem. Da je večina zdravil v takšni obliki, ni naključje, saj je tudi tablete ali kapsule preprosto odmerjati ter lažje in manj zahtevno shranjevati. Lažje je tudi prikriti grenak okus zdravilne učinkovine kot npr. pri sirupih, raztopinah ali praških, namenjenih uživanju.

Za delovanje tablet in kapsul je ključno, da jih uporabnik lahko pogoltne. Le tako je terapija z njimi učinkovita in tudi varna. Drobljenje, lomljenje, raztapljanje tablet ali odpiranje kapsul lahko povzroči, da se učinkovina na poti do mesta delovanja razgradi, zato lahko ne bo učinka. Prav tako lahko učinkovina povzroči draženje v prebavilih, ker pride v direkten stik s prebavili. Lahko pa pride tudi do neželenih učinkov ker prehitro in preveč učinkovine preide v kri naenkrat. Zato je ključno, da se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom ali se zdravila, ki jih uporabljate, smejo lomiti, drobiti ali raztapljati. Vsekakor pa je najbolj primerno, da se spreminjanju zdravil izognete, če se le da.

Ali ste vedeli?
20 % ljudi težave s požiranjem povezuje s preteklimi slabimi izkušnjami z jemanjem tablet ali kapsul.


Kako pogoste so težave s požiranjem pri odraslih?

 • Do 40 % bolnikov priznava, da ima občasne težave s požiranjem trdnih farmacevtskih oblik, npr. tablet. Od tega skoraj vsak 4. prizna, da ima težave vedno, dnevno oz. pogosto.
 • Skoraj vsakega 10. bolnika s težavami s požiranjem je strah, da se bo med požiranjem zadušil.
 • Do 35 % bolnikov, obravnavanih v splošnih ambulantah, starejših od 50 let, ima simptome, ki nakazujejo na težave s požiranjem.
 • Skoraj 70 % stanovalcev v domovih za starejše ima simptome, ki nakazujejo na težave s požiranjem.
 • Posebej pogoste so težave s požiranjem pri bolnikih, ki so v preteklosti že preživeli možgansko kap, bolnikih z demenco in Parkinsonovo boleznijo.

Niso pa odrasli edini, ki imajo težave pri jemanju zdravil tudi pri otrocih in mladostnikih pogosto poročajo o težavah pri požiranju zdravil, (npr. tablet). Nekateri izmed možnih vzrokov so:

 • ožji požiralnik,
 • mišice, ki so aktivne pri požiranju, se šele razvijajo in
 • pomanjkanje izkušenj požiranja tablet ali kapsul.

Kako lahko sami prepoznate težave s požiranjem?

Odgovorite si na tri vprašanja:

 • Ali imate med uživanjem hrane ali pitjem pijače občutek dušenja?
 • Ali vas med jedjo ali pitjem sili na kašelj?
 • Ali imate občutek, da se vam hrana med požiranjem zatika?

Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili z da, imate lahko težave s požiranjem. V takih primerih se je dobro posvetovati s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo lahko prilagodil terapijo, da boste imeli čim manj težav s požiranjem predpisanih zdravil. Če jemljete zdravila, ki jih kupite sami v lekarni, je dobro, da o svojih težavah poveste farmacevtu, ki vam bo prav tako lahko svetoval ustreznejšo obliko zdravila npr.: tablete s filmsko oblogo, šumeče tablete, ipd..

Kako si lahko pomagate sami?

 • Opozorite svojega zdravnika ali farmacevta na težave s požiranjem, da vam bo lahko svetoval ustrezno obliko zdravila, npr. zdravilo v obliki sirupa, šumečih tablet, podjezičnih tablet ipd.
 • V primeru samozdravljenja (npr. pri bolečini, znanih alergijah itd.), če so na voljo samo tablete, izberite takšne, ki omogočajo lažje požiranje zdravila. To so npr. tablete s prilagojeno (podolgovato) obliko in gladko oblogo, šumeče tablete, ki se lahko raztopijo.
 • Pri jemanju zdravila upoštevajte navodila za uporabo in ob uporabi zdravila spijte zadostno količino tekočine (običajno 200–250 ml, to je vsaj en kozarec).
 • Pri nekaterih oblikah, npr. kapsulah, je pomembna tudi pravilna drža glave. Tako je na primer nekatere kapsule lažje pogoltniti z glavo, nagnjeno naprej in ne nazaj.


Disfagija – težava s požiranjem

Težave s požiranjem strokovno poimenujemo disfagija. Obstaja več vrst težav in tudi vzrokov za težave s požiranjem.

Osnovna težava pri požiranju pa nastane, če:

 • bolnik ni zmožen pravilno sprožiti refleksa požiranja ali
 • se po začetku sprožitve refleksa požiranja zdravilo zatakne v požiralniku.

Bolniki te težave pogosto opisujejo kot:

 • zatikanje v grlu,
 • neprijeten občutek v grlu,
 • večkratni poskusi požiranja,
 • kašelj med požiranjem,
 • občutek siljenja na bruhanje ali
 • občutek dušenja med požiranjem.

Bolniki svoje težave pogosto povezujejo z vrsto in obliko zdravila. V raziskavi, ki je potekala v Nemčiji, so udeleženci težave s požiranjem v prvi vrsti povezovali z velikostjo, površino, obliko tablete in nazadnje z njenim okusom. Prav tako jih je večina priznala, da so pri zdravljenju že spremenili zdravilo z namenom, da si olajšajo požiranje. To pomeni, da so zdravilo npr. lomili, drobili ali raztapljali. Poleg tega 20 % udeležencev raziskave priznava, da pri jemanju tablete ali kapsule zaužijejo manj kot 125 ml tekočine. Kar 25 % je takih, ki ob jemanju npr. tablet zaužijejo le požirek vode.

Kaj je ključno pri težavah s požiranjem zdravil?
Če pri sebi opazite, da imate težave s požiranjem, je pomembno, da o tem spregovorite s svojim zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo znal svetovati. Brez predhodnega posvetovanja je kakršno koli spreminjanje oblike zdravilu (lomljenje, drobljenje, raztapljanje itd.) odsvetovano, saj lahko vodi do neučinkovanja zdravila ali celo do nastopa neželenih učinkov.

Vira:

 • UpToDate, www.UpToDate.com. Oropharyngeal dysphagia: Etiology and pathogenesis. Zadnji dostop: 16. 9. 2019
 • Schiele JT in sod. Difficulties swallowing solid oral dosage forms in a general practice population: prevalence, causes, and relationship to dosage forms. Eur J Clin Pharmacol 2013; 69: 937–948.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.