Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Bolečine v sklepih, ki jih je težko prenašati

Sklepi, ki tvorijo povezave med vašimi kostmi, zagotavljajo podporo telesu in olajšajo gibanje. Ko so sklepi boleči, so lahko vsakodnevna opravila težka. Če občutite boleče sklepe, je koristno vedeti več o viru bolečine in možnih zdravilih zanje.

Bolečina v sklepih se lahko pojavi v enem ali več sklepih hkrati (npr. v roki, prstu, kolenu, kolku …). Do bolečine v sklepih pogosto prihaja, ker tvorba novega hrustanca poteka počasneje kot njegova razgradnja. Posledično se pojavi posebna oblika bolečine, ki je posledica obrabe hrustanca, kar se imenuje osteoartroza.

Osteoartroza je najpogostejša bolezen sklepov, ki sodi v skupino t. i. degenerativnih bolezni sklepov in hrbtenice oz. bolezni, ki so povezane s staranjem. Loči se glede na starost bolnika, prizadetost sklepov ter napredovanje bolezni. Poznana je tudi pod imenom obraba sklepa ali kot sklepna revma. Osteoartroza je lahko asimptomatska (brez kakršnih koli znakov bolezni), ki jo naključno najdemo ob različnih preiskavah (rentgen) ali pa hitro napredujoča, kar lahko vodi v popolno uničenje sklepa.

Osteoartroza najpogosteje prizadene sklepe roke, koleno in kolk. Bolečina pri tej bolezenski težavi ni stalna in je pogosto močnejša zjutraj oz. po daljšem mirovanju ali sedenju. Bolečini se pogosto pridružijo otekanje in občutljivost sklepov, pokanje v sklepih in omejena gibljivost sklepa.

Glavno začetno bolezensko dogajanje poteka na sklepnem hrustancu. S staranjem se sklepni hrustanec postopoma spreminja, prej gladka površina postaja neravna, lahko razpoka, v njem se nabira večja količina vode. Zato je star hrustanec občutljivejši tudi za različne zunanje dražljaje, ki ga še dodatno spreminjajo, da postaja postopoma vse tanjši.

Ste vedeli, da gre za najbolj razširjeno revmatično bolezen?

Ocene kažejo, da ima osteoartrozo okrog 40 % ljudi, starih med 45 in 75 let, in več kot 80 % oseb, starejših od 75 let. Ni pa nujno, da se pri vseh bolnikih z osteoartrazo težave tudi pojavijo – težave ima po navadi prb. 30 % oseb z dokazano boleznijo. Osteoartroza se pogosteje pojavlja pri ženskah, pri osebah s prekomerno telesno maso, poškodbo sklepa v preteklosti, pri dvojčkih ter pri osebah, ki imajo sorodnike z osteoartrozo.

5 dejstev o bolečinah v sklepih

Intenzivnost bolečine v sklepih in vzroki zanje

Boleči sklepi se lahko gibljejo od blagega nelagodja, ki povzroča občasno bolečino po vadbi, do hude bolečine, ki je kronična. Manjši boleči sklepi so lahko neprijetni in lahko omejijo vašo aktivnost, hudo nelagodje v sklepih pa je lahko zelo izčrpavajoče. Bolečina je običajno namreč najbolj intenzivna med obremenitvijo.

Vnetje je najpogostejši vzrok za bolečine v sklepih. Vnetje je imunski odziv telesa in lahko vključuje oteklino, pordelost in bolečino. Ta bolečina lahko vpliva na kosti, vezi, kite, mišice ali hrustanec.

Ste vedeli, da 10 % nižja telesna masa* zniža občutenje bolečine v sklepih za 50 %?**

*pri prekomerni telesni masi
**pri bolnikih z osteoartrozo

Preprečevanje bolečine

Čeprav je na splošno malo verjetno, da bi preprečili vse nelagodje v sklepih, je mogoče zmanjšati pojav. Gibanje in vadba pomagata preprečiti boleče sklepe. Bolj prožne in močne so vaše mišice, manjša je verjetnost, da se bodo okorile in oslabile okoli sklepov, kar bo pomagalo zmanjšati bolečino.

Kadar ustrezna izguba teže lahko pomaga tudi pri preprečevanju bolečih sklepov. Prekomerna teža pretirano obremenjuje sklepe, kar lahko povzroči dodaten pritisk in bolečino.

Lahko si pomagate sami

Ste vedeli: Manj bolečin z mediteransko dieto

Mediteranska dieta temelji na ribah, stročnicah in sezonskem sadju in zelenjavi. Več raziskav je ugotovilo ugoden vpliv sredozemskih prehranjevalnih navad na zdravje ljudi, med drugim da “mediteranska dieta” ugodno vpliva na: mišice in sklepe, srce in ožilje, presnovo ter tudi psihološko zdravje.

Tako je dokazano, da lahko z mediteransko dieto zmanjšamo občutenje bolečine, npr. pri bolnikih z osteoartrozo. Kar pa ne preseneča, saj nižji inedeks telesne masne (ang. body mass index ali BMI) ugodno vpliva na občutenje bolečine pri bolnikih z osteoartrozo, saj povišana telesna masa predstavlja dejavnik tveganja, da se razvije oz. napreduje npr. osteartroza kolena.

Uravnotežena vadba in pravilno gibanje pomagata zmanjševati in preprečevati bolečine

S pravilnim gibanjem in vadbo lahko veliko naredite sami in tako preprečite ali lajšate bolečine v sklepih. Strokovnjaki z Inštituta za kineziološke raziskave (IKARUS) Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem so pripravili več različnih sklopov vaj, ki so primerne za preprečevanje bolečin v različnih predelih telesa:

Zdravila za boleče sklepe in samozdravljenje

Pomembno je, da znate oceniti stopnjo vnetja. V primeru, ko je poleg bolečine prisotno tudi vnetje in obenem niso prisotni dejavniki tveganja, lahko uporabite tudi nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR). Omenjena zdravila so namenjena kratkotrajnemu lajšanju težav in se lahko dobijo v lekarnah brez recepta.

V primeru, da so bolečine v sklepih močnejše, je treba obiskati zdravnika, ki bo po potrebi predpisal tudi druga zdravila na recept. Vnetje sklepov se takrat zdravi pod zdravniškim nadzorom – zdravnik predpiše zdravljenje z analgetiki (protibolečinska zdravila).

Veliko pa lahko posameznik naredi sam, če vzdržuje zdravo telesno maso in se redno giba.

Viri:

  • • Holc I. Zdravljenje osteoartroze. Ljubljana, Lek. 2018.
  • • Poole AR, Kobayashi M, Yasuda T in sod. Type II collagen degradation and its regulation in articular cartilage in osteoarthritis. Ann Rheum Dis 2002; 61 Suppl 2: 78–81.
  • • Nelson AE. Osteoarthritis year in review 2017: clinical. Osteoarthritis and Cartilage.2018, 26; 319–325.
  • • Revma.net. Osteoartraza. Dostopno na: https://www.revma.net/priro-nik-za-revmatike/revmati-ne-bolezni/osteoartroza/ (datum dostopa: 14. 8. 2019).
  • • Veronese N, et al. Am J Clin Nutr 2016;104:1403–9.
  • • Weiss E. Rheumatology 2014; 53: 2095-2099
  • • Reidhealth: 5 facts to know about joint pain. Dostopno na: https://www.reidhealth.org/blog/5-facts-to-know-about-joint-pain (datum dostopa: 13. 5. 2022)
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.