Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Bolečine v mišicah in sklepih

Ste vedeli, da 10 % nižja telesna masa* zniža občutenje bolečine v sklepih za 50 %?**

*pri prekomerni telesni masi
**pri bolnikih z osteoartrozo

Bolečine v mišicah in sklepih so pogosta zdravstvena težava, s katero se sreča skoraj vsak. Ko je govora o bolečinah v mišicah in sklepih, je zajeto zelo obširno področje, tudi simptomi so pogosto različni in lahko vključujejo telo kot celoto. Bolijo lahko mišice, kosti, vezi ter kite po celem telesu, lahko pa je bolečina prisotna samo na določenem delu telesa (npr. v križu, rami, kolenu …).

Vrste bolečin v mišicah in sklepih

Bolečina v mišicah

Bolečina v mišicah se lahko pojavi skorajda v vsaki telesni mišici (npr. v vratu, križu, nogi, roki …). Najpogosteje lahko nastane zaradi pretiranega mišičnega napora, ki ga povzročijo težja fizična dela, stres, šport ali lažje poškodbe. Spremljajo jo lahko tudi krči.

Bolečina v sklepih

Bolečina v sklepih se lahko pojavi v enem ali več sklepih hkrati (npr. v roki, prstu, kolenu, kolku …). Do bolečine v sklepih pogosto prihaja, ker tvorba novega hrustanca poteka počasneje kot njegova razgradnja. Posledično se pojavi posebna oblika bolečine, ki je posledica obrabe hrustanca, kar se imenuje osteoartroza.

Kaj je osteoartroza?

Osteoartroza je najpogostejša bolezen sklepov, ki sodi v skupino t. i. degenerativnih bolezni sklepov in hrbtenice oz. bolezni, ki so povezane s staranjem. Loči se glede na starost bolnika, prizadetost sklepov ter napredovanje bolezni. Poznana je tudi pod imenom obraba sklepa ali kot sklepna revma. Osteoartroza je lahko asimptomatska (brez kakršnih koli znakov bolezni), ki jo naključno najdemo ob različnih preiskavah (rentgen) ali pa hitro napredujoča, kar lahko vodi v popolno uničenje sklepa.

Osteoartroza najpogosteje prizadene sklepe roke, koleno in kolk. Bolečina pri tej bolezenski težavi ni stalna in je pogosto močnejša zjutraj oz. po daljšem mirovanju ali sedenju. Bolečini se pogosto pridružijo otekanje in občutljivost sklepov, pokanje v sklepih in omejena gibljivost sklepa.

Glavno začetno bolezensko dogajanje poteka na sklepnem hrustancu. S staranjem se sklepni hrustanec postopoma spreminja, prej gladka površina postaja neravna, lahko razpoka, v njem se nabira večja količina vode. Zato je star hrustanec občutljivejši tudi za različne zunanje dražljaje, ki ga še dodatno spreminjajo, da postaja postopoma vse tanjši.

Vnetje sklepov se zdravi pod zdravniškim nadzorom – zdravnik predpiše zdravljenje z analgetiki (protibolečinska zdravila). Veliko pa lahko posameznik naredi sam, če vzdržuje zdravo telesno maso in se redno giba.

Najbolj razširjena revmatična bolezen

Zaradi staranja prebivalstva število obolelih za osteoartrozo narašča. Ocene kažejo, da ima osteoartrozo okrog 40 % ljudi, starih med 45 in 75 let, in več kot 80 % oseb, starejših od 75 let. Ni pa nujno, da se pri vseh bolnikih z osteoartrazo težave tudi pojavijo – težave ima po navadi prb. 30 % oseb z dokazano boleznijo. Osteoartroza se pogosteje pojavlja pri ženskah, pri osebah s prekomerno telesno maso, poškodbo sklepa v preteklosti, pri dvojčkih ter pri osebah, ki imajo sorodnike z osteoartrozo.

Mišično-skeletne bolečine lahko nastanejo tudi zaradi drugih zdravstvenih težav

Med najpogostejše težave sodijo:

 • bolečina v kosteh,
 • fibromialgija (tj. boleče raztezanje in pekoča bolečina v mišicah),
 • bolečina v tetivah in vezeh ter
 • kompresija živca (npr. sindrom zapestnega prehoda).

Kako si lahko pomagate sami?

Bolečine v mišicah in sklepih se lahko najhitreje in najlažje lajšajo, če se odkrije vzrok zanje. Sami pa si lahko pomagate na več načinov, in sicer:

 • s hlajenjem ali gretjem prizadetih sklepov ali mišic;
 • z vzdrževanjem primerne telesne dejavnosti in znižanjem telesne mase;
 • s fizioterapijo;
 • s kontroliranim gibanjem ali imobilizacijo uda ter
 • z uporabo protibolečinskih zdravil: lokalna (kreme, geli) ali sistemska (tablete, kapsule) zdravila.

Uravnotežena vadba in pravilno gibanje pomagata zmanjševati in preprečevati bolečine

S pravilnim gibanjem in vadbo lahko veliko naredite sami in tako preprečite ali lajšate bolečine v mišicah in sklepih. Strokovnjaki z Inštituta za kineziološke raziskave (IKARUS) Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem so pripravili več različnih sklopov vaj, ki so primerne za preprečevanje bolečin v različnih predelih telesa:

Dobro je vedeti: protibolečinska zdravila in samozdravljenje

Pomembno je, da znate oceniti stopnjo vnetja. V primeru bolečine brez vnetnih znakov (ni otekline ali rdečine), ali ko uporaba drugih analgetikov ni mogoča, lahko uporabite paracetamol.

V primeru, ko je poleg bolečine prisotno tudi vnetje in obenem niso prisotni dejavniki tveganja, lahko uporabite nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR).

Omenjena zdravila so namenjena kratkotrajnemu lajšanju težav in se lahko dobijo v lekarnah brez recepta.

V primeru, da so bolečine v mišicah in sklepih močnejše, je treba obiskati zdravnika, ki bo po potrebi predpisal tudi druga zdravila na recept.

Viri:

 • Holc I. Zdravljenje osteoartroze. Ljubljana, Lek. 2018.
 • Cleveland Clinic. Musculoskeletal Pain. Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14526-musculoskeletal-pain (datum dostopa: 1. 7. 2019).
 • Cleveland Clinic. Joint pain. Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17752-joint-pain (datum dostopa: 1. 7. 2019).
 • Poole AR, Kobayashi M, Yasuda T in sod. Type II collagen degradation and its regulation in articular cartilage in osteoarthritis. Ann Rheum Dis 2002; 61 Suppl 2: 78–81.
 • Nelson AE. Osteoarthritis year in review 2017: clinical. Osteoarthritis and Cartilage.2018, 26; 319–325.
 • Revma.net. Osteoartraza. Dostopno na: https://www.revma.net/priro-nik-za-revmatike/revmati-ne-bolezni/osteoartroza/ (datum dostopa: 14. 8. 2019).
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.