Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Značilnosti pojavnih oblik spondiloartritisov

Vzroki za pojav spondiloartritisa     

Vzroka za nastanek bolezni še ne poznamo. Pomembna je genska nagnjenost, a tudi zunanji vplivi. Spondiloartritisi se pogosteje javljajo med sorodniki prvega in drugega reda – marsikdaj je v eni družini več obolelih. Pogosteje zbolevajo mlajši moški. Najpomembnejši dejavnik je prisotnost antigena HLA-B27. Nosilci tega antigena imajo do 20-krat večje tveganje za razvoj spondiloartritisa.

Značilnosti pojavnih oblik spondiloartritisa

Za obliko s prevladujočo prizadetostjo hrbtenice je značilna vnetna bolečina v hrbtenici, ki traja več kot tri mesece. Nastane postopoma in se ob telesni aktivnosti zmanjša. Gre za topo bolečino, ki je sprva lokalizirana v predelu ledvene hrbtenice in glutealno. Ima jo 80 odstotkov bolnikov s prevladujočo prizadetostjo hrbtenice. Bolečina se ne zmanjša s počitkom. Najhujša je ponoči v postelji in se zmanjša, ko bolnik vstane ter se razgiba. Vnetje se lahko razširi vzdolž celotne hrbtenice in postopoma zajame celotno hrbtenico. Pri napredovanju bolezni ugotavljamo zmanjšano gibljivost hrbtenice in prsnega koša. Omenjene težave nastopijo pred 40. letom življenja.

Za obliko s prevladujočo prizadetostjo perifernih sklepov je značilna nesimetrična prizadetost sklepov, ki so pogosteje prizadeti na nogah. Klobasasti prst (daktilitis) je posledica kombinacije vnetega sklepa in vnetja vzdolž prsta potekajočih tetiv. V akutni fazi je prst otečen, rdeč in vroč. Po umiritvi vnetja je prst lahko zaradi strukturnih sprememb še vedno zadebeljen, ni pa več rdeč in vroč. Prizadeti pa niso le sklepi, marveč tudi narastišča tetiv na kosti, med njimi predvsem narastišče Ahilove tetive in tetiv stopala na petnico.

Bolezen pa ne prizadene le hrbtenice in sklepov. Med izvensklepne manifestacije prištevamo prizadetost oči (sprednji uveitis), prizadetost kože in nohtov (luskavica), spremembe na sluznicah, kronično vnetje črevesne sluznice, prizadetost srca.

Slika 1: Mesta vnetnih procesov pri bolnikih s prevladujočo prizadetostjo perifernih sklepov 


Prispevek je pripravila Suzana Gradišnik, dr. med., spec. interne medicine in spec. revmatologije

Viri:

  • 1. Tomšič M, Hočevar A. Spondiloartritisi. V: Košnik M, Mrevlje F, ur. Interna medicina. 4. izdaja. Ljubljana. Littera Picta, Slovensko medicinsko društvo. 2011. Str 1432-1445.
  • 2. Hočevar A, Ješe R. Spondiloartritisi. V: Gašperšič N, Ambrožič A, ur. Žepna revmatologija. Ljubljana. Društvo za razvoj revmatologije. 2019.
  • 3. BruceBlaus. Blausen.com staff (2014). "Medical gallery of Blausen Medical 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.