Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pomanjkanje železa in anemija pri srčnem popuščanju

Ko ste slabokrvni, mora srce črpati več krvi, da nadoknadi pomanjkanje kisika v krvi. To lahko privede do povečanega srca ali srčnega popuščanja.

Pomanjkanje železa je pogost pojav pri srčnem popuščanju

Naše telo nujno potrebuje železo – če ga ni dovolj, ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov.

Pomanjkanje železa in anemija zaradi pomanjkanja železa sta razmeroma pogosta pojava pri bolnikih s srčnim popuščanjem. Anemija in pomanjkanje železa nista le spremljajoči bolezni pri bolnikih s srčnim popuščanjem, ampak sta aktivno vpleteni v mehanizem bolezni; lahko sta tako posledica kot tudi vzrok srčnega popuščanja.

Vzroki za pomanjkanje železa in anemijo zaradi pomanjkanja železa so lahko pri bolnikih s srčnim popuščanjem porabljanje zalog železa, slabša absorpcija železa, slab­še obnavljanje zalog železa ali spremljajoče bolezni, npr. kronične ledvične bolezni ali kronične obstruktivne pljučne bolezni.

Čeprav je anemija  pri bolnikih s srčnim popuščanjem pogosta, še vedno ni povsem jasno, ali je njena velika pojavnost neposredna posledica srčnega popuščanja ali je povezana z drugimi pridruženimi boleznimi, ki so pri bolnikih s srčnim popuščanjem pogoste in številne. Srčno popuščanje je namreč bolezen starejših ljudi, pri katerih je pogostost anemije velika, ne glede na to, ali imajo srčno popuščanje ali ne.1

Same simptome anemije, kot sta dispneja in utrujenost, je v praksi težko razlikovati od simptomov srčnega popuščanja.

Tretjina vseh bolnikov s srčnim popuščanjem ima ane­mijo, njena prisotnost pa je povezana z več simptomi, pogo­stejšim bolnišničnim zdravljenjem in povečano smrtnostjo.2

Med bolniki z napredovalim srčnim popuščanjem jih ima anemijo kar polovica. Več pomembnih raziskav je pokazalo, da je zdravljenje anemije pri bolnikih s srčnim popuščanjem zmanjšalo tudi znake in simptome srčnega popuščanja.3

Bolniki s srčnim popuščanjem imajo zmanjšano telesno zmogljivost že pri manjši stopnji anemije

Hemoglobin je barvilo, ki se nahaja v rdečih krvničkah (eritrocitih) in omogoča prenos kisika iz pljuč v vsa tkiva. Zmanjšana koncentracija hemoglobina v krvi je znak, da se po krvi prenaša premalo kisika, zato skeletnim mišicam ni na razpolago med telesno dejavnostjo. Pri bolnikih s srčnim popuščanjem je aerobna zmogljivost zmanjšana že pri manjši stopnji anemije.

V več raziskavah so potrdili, da je zmanjšana koncentracija hemoglobina povezana s hujšo stopnjo srčnega popuščanja, opredeljenega po klasifikaciji NYHA (New York Heart Association, Newyorško združenje za srce).

Zdravljenja anemije zaradi pomanjkanja železa

Pri bolnikih s srčnim popuščanjem anemija napoveduje slabši izid (prognozo) bolezni. Raziskave, v katerih so preučevali vpliv zdravljenja pomanjkanja železa in anemije na potek srčnega popuščanja, so pokazale, da je zdravljenje anemije povezano z izboljšanjem napovedi izida bolezni in tudi z izboljšanjem bolnikove kakovosti življenja. 

V smernicah za zdravljenje srčnega popuščanja je natančno določeno kdaj in na kakšen način se zdravi  pomanjkanje železa oz. anemijo zaradi pomanjkanja železa. O načinu zdravljenja se posvetujte s svojim zdravnikom.

Viri:

  • 1. Ravnihar T in Šebeštjen M. Pomanjkanje železa, anemija in srčno popuščanje. Lek, 2018.
  • 2. http://heartfailure.onlinejacc.org/content/6/3/201; https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-WY8PWRAY. Dostop 11. 11. 2019.
  • 3. Cappellini MD et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct; 92(10): 1068–78.
  • 4. Auerbach M, Adamson JW. How we diagnose and treat iron deficiency anemia. Am J Hematol. 2016; 91(1): 31–8.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.