Reševalna vaja v Leku v Ljubljani uspešno opravljena

  • Lek v skladu z Novartisovimi internimi pravili o pripravljenosti zaposlenih na nevarnost ter z mislijo na varnost svojih zaposlenih in širšega okolja vsako leto opravlja vaje na vseh svojih lokacijah v Sloveniji; tokratna je bila v Ljubljani. 
  • Namen vaje je bil predvsem ozaveščanje zaposlenih ter preverjanje varnostnega sistema in usposobljenosti internih varnostno-reševalnih služb.
  • Z vajo je Lek utrdil sodelovanje z varnostno-reševalnimi službami in s predstavniki policijskih enot.  
26. 6. 2018

V Leku v Ljubljani so danes uspešno izvedli reševalno vajo, s katero so utrdili znanje in usposobljenost zaposlenih, varnostno-reševalnih služb ter zunanjih sodelujočih ob kriznih dogodkih. Na vaji, ki so jo pripravili v sodelovanju s slovensko policijo, so se spopadli z namišljeno ugrabitvijo direktorja ene od enot in posledično evakuacijo zaposlenih. Poleg številnih iz podjetja je na vaji sodelovalo 13 pripadnikov specialne policijske enote in dve policijski patrulji.

Z današnjo vajo so v Leku v prvi vrsti želeli preveriti vse dele varnostnega sistema in ustreznost postopkov ter navodil ob tovrstnem kritičnem dogodku v podjetju. Poleg tega so preizkusili usposobljenost internih varnostnih služb, zaposlene pa poučili o pravilnem ukrepanju, kajti le tako se lahko zagotovi največja možna varnost ob resničnem nepričakovanem nevarnem dogodku. Na lokaciji je bilo v času vaje okoli 1200 zaposlenih in zunanjih izvajalcev, ki so vajo izpeljali po predvidenem načrtu in stavbi zapustili v najkrajšem možnem času.

»Varnost je ena izmed naših glavnih vrednot. Da jo lahko zagotavljamo, moramo poleg usklajenega delovanja korporativne varnostne službe sodelovati z državnimi organi, ki skrbijo za javno varnost. Uspešna vaja je dokaz dobrega sodelovanja s predstavniki policije, ki se jim zahvaljujem za predano in nesebično delo. Njihova podpora je nepogrešljiva tako ob resničnih dogodkih kakor na vajah, kot je bila današnja,« je ob koncu reševalne vaje povedal Marko Potokar, vodja varnosti v Novartisu v Sloveniji. Zaposleni so na vaji pokazali dobro pripravljenost in poznavanje pravilnih ukrepov ob kriznih dogodkih, pridobljene izkušnje pa bodo uporabne pri dopolnitvi in posodobitvi varnostnega sistema ter načrtov za ravnanje v tovrstnih okoliščinah. 

* * *

Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove Tehnične dejavnosti, Globalni razvoj zdravil, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte. Veliko vlagamo v razvoj ter izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Novartis je od leta 2003 v Slovenijo vložil že več kot 2 milijardi evrov. Več kot polovico od tega je namenil razvoju, preostali del pa za posodobitve in razširitve naših proizvodnih zmogljivosti.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2017 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2017 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. Sandoz je na Twitterju.

Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global (povezava je zunanja).
Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com
.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2017 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,1 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 124.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com