Na osmem Regijskem BioCampu nagradili najbolj perspektivne študente

  • Z razglasitvijo zmagovalcev se je končal osmi Regijski BioCamp, na katerem se je zbralo 35 perspektivnih študentov naravoslovnih ved iz regije. 
  • Bodoči znanstveniki so se na tridnevnem forumu ukvarjali s protimikrobnimi zdravili in izzivi na poti do učinkovitih terapij. 
  • Zmagovalci Regijskega BioCampa 2018 so Filip Bošković, Rok Krese in Emanuela Senjor.
30. 5. 2018

Novartis v Sloveniji je na že osmem Regijskem BioCampu gostil 35 najbolj perspektivnih dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih smeri iz regije. Med njimi je strokovna komisija izbrala tri posameznike, ki so se najbolj izkazali pri prenosu pridobljenega znanja v prakso: Filipa Boškovića s Fakultete za biologijo Univerze v Beogradu, Roka Kreseta s Fakultete za bioznanosti Univerze v Heidelbergu in Emanuelo Senjor s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Na včerajšnji podelitvi nagrad je bila izbrana tudi ekipa, ki je predstavila najboljši celostni projekt: Julia Magdalena Böck, Filip Bošković, Vlatka Brozović, Jelena Gajić, Marina Kalić, Ivana Ruseska in Davor Škofič-Maurer.

Osrednja nit letošnjega Regijskega BioCampa so bila protimikrobna zdravila in izzivi na poti do učinkovitih terapij. Mladi znanstveniki so spoznavali nove pristope k zdravljenju in prisluhnili tudi bolnikovim izkušnjam. Na dogodku so svoje znanje s področja generične farmacevtske in biofarmacevtske industrije ter razvoja podobnih bioloških zdravil s študenti delili vrhunski Novartisovi in Sandozovi strokovnjaki, predavatelji z naravoslovnih fakultet ter uspešni menedžerji. Študentje so bili postavljeni tudi pred izziv, kako razviti in lansirati lastni farmacevtski izdelek. Študijo primera so izvedli v petih ekipah, na koncu pa s predstavitvijo pred strokovno komisijo pokazali svoje inovativno razmišljanje in sposobnost sodelovanja. Nad predstavitvami so bili člani komisije navdušeni, saj so se prav vse ekipe izjemno izkazale. 

Najboljši posamezniki Filip Bošković, Rok Krese in Emanuela Senjor so ob zmagi povedali:

Emanuela Senjor: »Mislim, da me je do zmage pripeljalo timsko delo, in upam, da bomo s člani ekipe ohranili stike. V prihodnosti se vidim v farmacevtski industriji in želela bi delati v podjetju, kot je Novartis. Tudi jaz bi rada pomagala bolnikom in bila aktivno vključena v razvoj zdravil.« 

Rok Krese: »Moja zmaga je plod skupinskega dela, brez ekipe te nagrade ne bi dobil. Žirijo je prepričala naša predstavitev. Na BioCamp sem prišel, da bi dobil vpogled v farmacevtsko industrijo, še posebej v Sloveniji. Čeprav študiram v tujini, bi se rad v prihodnosti vrnil domov in Lek vidim kot potencialnega delodajalca.«

Filip Bošković: »Ponosen sem na zmago. Dogodek bi priporočil vsem svojim kolegom. Pomemben je za nadaljnji razvoj mladih raziskovalcev, ki se lahko z novimi znanji razvijejo v mlade podjetnike.«

Med petimi sodelujočimi ekipami so se Julia Magdalena Böck, Filip Bošković, Vlatka Brozović, Jelena Gajić, Marina Kalić, Ivana Ruseska in Davor Škofič-Maurer najbolj izkazali in bili razglašeni za zmagovalni tim. Njihov predstavnik Davor Škofič-Maurer je ob tem povedal: »Navdušen sem nad dogodkom, nad zmago pa malce presenečen. Ugotovil sem, da si lahko tudi pod pritiskom najboljši. Mislim, da je k zmagi pripomogla odlična energija, ki je vladala v naši skupini. Med nami so se spletle tesne vezi, ki jih bomo vzdrževali tudi v prihodnje.« 

* * *

Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove Tehnične dejavnosti, Globalni razvoj zdravil, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte. Veliko vlagamo v razvoj ter izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Novartis je od leta 2003 v Slovenijo vložil že več kot 2 milijardi evrov. Več kot polovico od tega je namenil razvoju, preostali del pa za posodobitve in razširitve naših proizvodnih zmogljivosti.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2017 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2017 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. Sandoz je na Twitterju.

Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global (povezava je zunanja).
Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2017 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,1 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 124.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com