Odprtje Lekovega predstavništva v Rigi

20. 6. 2000

Riga, 20. junija – Slovenska farmacevtska družba Lek je danes v Rigi v Latviji odprla novo predstavništvo. To je petindvajseta Lekova enota v tujini in druga v baltskih državah. Odprtja predstavništva so se udeležili vidni predstavniki gospodarskega in političnega življenja v Latviji.

Lek deluje kot mednarodna družba in je s svojimi izdelki prisoten na več kot osemdesetih trgih. V okviru strategije Lek svoje mesto na nekaterih ključnih trgih utrjuje z vse večjo marketinško in prodajno dejavnostjo.

Na baltskem trgu je Lek s svojo bogato paleto izdelkov prisoten že več kot trideset let. Sprva je na latvijskem trgu ponujal enake izdelke kot v Ruski federaciji in drugih državah nekdanje Sovjetske Zveze, ko je z delom začela skupina strokovnih sodelavcev v Latviji, pa so se začele kazati lokalne tržne posebnosti, kar je pozneje vplivalo na preoblikovanje novega tržnega portfolija.

V Latviji je trend farmacevtskega trga enak kot v drugih baltskih državah (velikost latvijskega farmacevtskega trga je približno 120 mio USD), in sicer kaže nihanja. Kljub temu so ti trgi zanimivi, saj je na njih prisotna večina multinacionalnih farmacevtskih družb. Lek ima na latvijskem farmacevtskem trgu 1,6-odstotni tržni delež, vendar je ta trg ključnega pomena za utrjevanje položaja Leka v baltski regiji.

Eden najuspešnejših Lekovih izdelkov na latvijskem trgu je širokospektralni antibiotik Amoksiklav, ki se uporablja za zdravljenje okužb pri otrocih in odraslih. Kombinacija amoksicilina in klavulanske kisline, kar je tudi Lekov Amoksiklav, sodi med prvih petnajst najbolje prodajanih zdravil v svetu, med antibiotičnimi zdravili pa zaseda prvo mesto, kar kaže, da je to danes ena od najsodobnejših in najvarnejših antibiotičnih terapij. Na latvijskem trgu znaša skupni delež šestih ključnih preparatov 85 odstotkov celotne Lekove prodaje, kar je več kot na najrazvitejših Lekovih trgih.

Lek s sodobno in kakovostno tehnologijo izdelave zdravil zagotavlja kakovost, ki odgovarja vsem najpomembnejšim farmacevtskim svetovnim standardom GMP (dobra proizvodna praksa), GLP (dobra laboratorijska praksa) in GCP (dobra klinična praksa), FDA (Food and Drug Administration) in drugih. Na vseh svojih trgih Lek ponuja enako kakovostne izdelke po konkurenčnih cenah. Družba daje velik poudarek farmakoekonomiki zdravila, kar je enako pomembno za bolnike in za državo. S podpiranjem sodobne doktrine zdravljenja, z večjo učinkovitostjo zdravljenja in manjšimi stranskimi učinki prispeva k boljši kakovosti življenja vsakega posameznika in hkrati niža ceno terapije.

Lek v Latviji že sedaj zaposluje deset sodelavcev, skladno s širitvijo prodajnih in marketinških aktivnosti pa v prihodnje načrtuje nove zaposlitve strokovnih sodelavcev.