Na letošnjem, sedmem Regijskem BioCampu bodo mladi znanstveniki raziskovali izzive in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo

 • Družba Lek pripravlja Regijski BioCamp letos že sedmič zapored. Forum omogoča izbranim naravoslovnim študentom vpogled v delovanje farmacevtske industrije in sodelovanje s priznanimi strokovnjaki ter z vodilnimi menedžerji. 
 • Letos se je za sodelovanje na forumu potegovalo več kot 115 študentov z več kot 20 univerz iz enajstih različnih držav. Izbranih je bilo 35 najboljših.
 • Tema letošnjega Regijskega BioCampa je »Izzivi in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo«. Zdaj še posebej aktualna tematika, saj se je imunoterapija pred kratkim začela uporabljati kot nov pristop k zdravljenju raka.  
22. 5. 2017

Na letošnjem, že sedmem Regijskem BioCampu, ki ga družba Lek pripravlja od 21. do 23. maja, bodo izbrani študentje naravoslovnih smeri skupaj s predavatelji in z mentorji raziskovali izzive in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo. To področje se je pred kratkim začelo uporabljati tudi kot nov način zdravljenja raka in po mnenju nekaterih strokovnjakov predstavlja najbolj obetaven napredek v boju s to zahrbtno boleznijo. 

Regijski BioCamp je za izbrane študente naravoslovnih smeri izjemna priložnost za obogatitev znanja in pridobivanje novih izkušenj ter poznanstev. Na tridnevnem forumu bodo mladi dobili tudi neposreden vpogled v delovanje farmacevtske industrije in sodelovali s priznanimi strokovnjaki ter menedžerji.

Dr. Darja Fečerj Temeljotov, predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa, je poudarila pomen dogodka: »Regijski BioCamp, ki ga v Leku letos izvajamo že sedmič zapored, je za študente edinstvena priložnost za vpogled v strokovno in poslovno okolje svetovne farmacevtske industrije. Prikaže jim možnosti za razvoj kariere in omogoči stik z izkušenimi strokovnjaki iz Novartisa, Sandoza in Leka ter povezavo z drugimi nadarjenimi študenti iz različnih držav. Z BioCampom izkazujemo tudi našo odprtost do prebojnih idej, pozitivne energije in ambicij mladih. Podpiramo raznolikost in vključevanje, zato na enem mestu združujemo in povezujemo mlade znanstvenike iz različnih okolij.«

Regijski BioCamp povezuje akademsko in gospodarsko sfero

Letos je bilo med več kot 115 prijavami izbranih 35 najboljših iz devetih različnih držav, med njimi iz Nemčije, Italije, Poljske, Avstrije, Hrvaške, Grčije, Makedonije, Srbije in Slovenije. 

Mladi znanstveniki bodo spoznali naslednje teme:

 • novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji,
 • svetovne izkušnje v razvoju podobnih bioloških zdravil,
 • imunoterapija – novi pristopi zdravljenja,
 • bolnikov pogled na možnosti zdravljenja,
 • možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji,
 • zagon in vodenje lastnega podjetja, 
 • študentska delavnica: Kako razviti in lansirati biofarmacevtski izdelek.

Svoje dolgoletne izkušnje in obsežno znanje bodo z mladimi delili nekateri najboljši strokovnjaki različnih področij. Na Regijskem BioCampu 2017 se nam bodo v Ljubljani pridružili:

 • dr. Shawn Lee Silvestri, vodja Globalnega razvoja izdelkov, Sandoz
 • dr. Nick Warwick, glavni medicinski direktor, Sandoz 
 • dr. Dominik Gaser, vodja Celične in molekularne biologije v Tehničnem razvoju Biofarmacevtike, Novartis 
 • dr. Thomas Calzascia, raziskovalec – ekspert, Novartisov inštitut za biomedicinske raziskave 
 • prof. dr. Simon Horvat, profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in raziskovalec na Kemijskem inštitutu
 • prof. dr. Stanislav Gobec, profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani
 • prof. dr. Tanja Čufer, profesorica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in raziskovalka na Univerzitetni kliniki Golnik
 • dr. Piotr Czerkies, vodja franšize v Srednji in Vzhodni Evropi, Novartis 
 • dr. Matevž Kmet, vodja razvoja poslovanja, Acies Bio, d.o.o.
 • izr. prof. dr. Zdenko Časar, vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru v Sloveniji

Pomemben del foruma je tudi študija primera, s katero se študentje soočijo v skupinah, in tako pokažejo način razmišljanja, inovativnost in sposobnost konstruktivnega sodelovanja v timu. Strokovna komisija vsako leto izbere najboljšo ekipo, ki novopridobljeno znanje in ideje najbolje prevede v jezik podjetništva. Med sodelujočimi študenti poteka tudi izbor treh najboljših posameznikov, ki se posebno izkažejo. Trinajst zmagovalcev minulih šestih Regijskih BioCampov se je že pridružilo najboljšim študentom z univerz z vsega sveta na svetovnem Novartisovem BioCampu v Baslu. Med udeleženci iz Slovenije se lahko pohvalimo s kar tremi zmagovalci na globalni ravni – z dr. Ljerko Lah, Jankom Ignjatovićem in Ognenom Jakasanovskim.

Forum mladim odpira nove možnosti

V sedmih letih je družba Lek na Regijskih BioCampih gostila že 245 perspektivnih mladih naravoslovnih znanstvenikov iz 17 različnih držav, s skoraj 70 fakultet in inštitutov. Izmed njih smo jih v Leku na različnih področjih razvoja in kontrole kakovosti zaposlili več kot 25. Tako se jim je odprla priložnost za nadaljnji razvoj kariere v eni vodilnih globalnih farmacevtskih družb.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2016 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2016 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov in prizadevamo si, da bi jih dosegli milijardo. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. Sandoz je na Twitterju. 

Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global (povezava je zunanja).
Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2016 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 48,5 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com