Regijski BioCamp 2016 – mladi znanstveniki o naprednem zdravljenju bolezni dihal

 • Regijski BioCamp, ki ga organizira Lek, član skupine Sandoz, je v šestih letih dozorel v trajno povezovanje gospodarstva in akademske sfere. To odpira vrata novemu znanju, ustvarjanju novih delovnih mest in gospodarski rasti.
 • Regijski BioCamp omogoča perspektivnim študentom naravoslovnih ved vpogled v delovanje farmacevtske industrije. V šestih letih je Lek, član skupine Sandoz, skupno gostil 210 vrhunskih študentov naravoslovnih ved z več kot 30 univerz. Več kot 20 jih je danes zaposlenih v Leku, članu skupine Sandoz.
 • Letos bodo udeleženci s predavatelji in z mentorji razpravljali o najsodobnejših načinih zdravljenja bolezni dihal. Te so vse bolj v porastu in so med vodilnimi vzroki umrljivosti pri odraslih in otrocih.
23. 5. 2016

Od 22. do 24. maja se bo na Regijskem BioCampu, ki ga že šesto leto zapored organizira Lek, član skupine Sandoz, zbralo 35 najboljših študentov naravoslovnih ved iz regije. S predavatelji in z mentorji bodo razpravljali o naprednih načinih zdravljenja bolezni dihal, ki so v zadnjem desetletju vse bolj v porastu. So med pogostejšimi vzroki smrtnosti pri odraslih in otrocih, kronične oblike, kot sta astma in KOPB, pa močno vplivajo na kakovost življenja bolnikov. Napredek v zdravljenju je tako izjemno pomemben za celotno družbo, saj obolenja dihal predstavljajo veliko breme za bolnike, njihove družine in zdravstvene sisteme.

»V šestih letih je Regijski BioCamp dozorel v trajno povezovanje gospodarske in akademske sfere. Ob skrbnem načrtovanju aktualnih tem se krepi medsebojno poznavanje potreb v učnem in delovnem okolju. Industrija tako postaja zaupanja vreden partner akademski sferi. V skupnih projektih oblikujemo nove vsebine študijskih programov, vse več je magistrskih in doktorskih del, ki vnašajo interdisciplinarno obravnavo tematik, povezujejo tehnične novosti z ekonomsko učinkovitostjo. Tako vstopamo v evropske programe in strategijo pametne specializacije, vse to pa pomeni nove zaposlitvene možnosti za mlade, ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarsko rast,« je razložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz.

Regijski BioCamp spodbuja podjetniško inovativnost

Regijski BioCamp omogoča perspektivnim študentom naravoslovnih ved vpogled v delovanje farmacevtske industrije in srečanje z izkušenimi strokovnjaki ter menedžerji. Letos prihajajo v Ljubljano študenti z univerz iz 11 držav: Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije, Italije, Makedonije, Poljske, Švice in ZDA. Izmed skupno okoli 100 prispelih prijav so Sandozovi strokovnjaki izbrali 35 najboljših, ki bodo imeli priložnost spoznati se z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki iz Leka, Sandoza in Novartisa ter tudi predstaviti svoje znanje in inovativno razmišljanje. V šestih letih je Lek, član skupine Sandoz, skupno gostil 210 vrhunskih študentov naravoslovnih ved z več kot 60 fakultet in inštitutov ter več kot 30 univerz. Več kot 20 izmed njih je Lek, član skupine Sandoz, omogočil zaposlitev.

Poleg razprave o najsodobnejših načinih zdravljenja bolezni dihal bo Regijski BioCamp tudi letos izpostavil podjetniško inovativnost, novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji, svetovne izkušnje pri razvoju podobnih bioloških zdravil, bolnikov pogled na možnosti zdravljenja boleznih dihal, možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji ter kako zagnati in voditi lastno podjetje.

Osrednje predstavitve:

 • dr. Karin Klokkers, glavna raziskovalna direktorica v Sandozu,
 • mag. Ingrid Schwarzenberger, globalna vodja regulatornih zadev v Biofarmacevtiki v Sandozu,
 • dr. Dan Miller, direktor farmacevtskega razvoja v Novartisovi Farmacevtiki v ZDA,
 • dr. Jürgen Meier, evropski patentni pravnik, Vossius & Partner,
 • prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta,
 • doc. dr. Marjeta Terčelj, vodja kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo na UKCLjubljana,
 • Alja Ugovšek, bolnica s cistično fibrozo,
 • Lidija Honzak, direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

Zmagovalci Regijskega BioCampa se udeležijo svetovnega Novartisovega BioCampa

Deset zmagovalcev minulih petih Regijskih BioCampov se je že pridružilo najperspektivnejšim študentom z univerz z vsega sveta na svetovnih Novartisovih BioCampih v Baslu. Med udeleženci iz Slovenije se lahko pohvalimo s kar dvema zmagovalcema na globalni ravni – to sta dr. Ljerka Lah in Janko Ignjatović. BioCampa v Baslu se bodo udeležili tudi trije zmagovalci Regijskega BioCampa 2016.
* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com